在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

好想呻下,別人鍾唔鍾意自己真係憑感覺呢點我信嘅,我做咗呢間公司半年,仍然同同事相處唔到,逢星期五夾硬出去一齊食team lunch,傾偈發表意見時(我只講一句)好似對住空氣講野咁,奉旨冇人理,仲有同佢地講過住邊區,同同一個同事講過起碼講咗起碼有五次,依然唔記得,次次都話乜你住嗰度咩,其實已經主動說話,但似佢地一班老神子唔接受新人仲要空降head 住佢地,但我又唔係最高級嗰個,對佢地冇影響,我又冇擺款,做咗十幾年野做過幾份工第一次遇到呢個問題,呢D事對我嚟講係壓力,俾你地會唔會再星期五同佢地食lunch?我宜家逢星期四再唔會因爲明天係happy Friday而開心,反而成為煩惱。

大宅

回覆樓主

我會覺得我出去打份工姐,都冇辦法討好所有人架啦。只係做自己野囉,然後做完就返屋企,咁樣諗會開心啲。

good_pig    發表於 17-8-7 00:32

大宅

wombatwombat 發表於 17-8-3 23:03
我會覺得我出去打份工姐,都冇辦法討好所有人架啦。只係做自己野囉,然後做完就返屋企,咁樣諗會開心啲。
...

其實係架,我老公都咁同我講,就算轉工一様有機會遇到呢D人,其實始終係我自己睇唔開。

大宅

hunglolo 發表於 17-8-3 23:16
其實係架,我老公都咁同我講,就算轉工一様有機會遇到呢D人,其實始終係我自己睇唔開。
...

我同你同一遭遇,有個同事無端端唔採我,自問對人態度好,我講野佢就另埋一邊面,朝早番工講早晨,放工講88 其餘咩都冇講,真係好尷尬,不過我為左生活冇法,大家加油呀

大宅

...

Same here ,我公司果d仲要係男人老九是非精,仲衰過d女人,搬弄是非,我老公又係話每間公司都有d甘既人,冇為為左d甘既人影響自己,但係我依家都仲學習緊放開d

wcpcelia    發表於 17-8-6 19:41

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主

我都係轉左這個部門,上司吾公平玩分化,上手無handover 工作居然我來到上司比晒豬頭骨我,同事自私自利,眼到面都直行直過,星期一就想快d星期五,成日想放假、放完假要返工就失眠,返工真係好難頂

男爵府

回覆樓主:

遇到依d老屎忽同事真係好慘
小圈子又是非老細又唔會炒佢地
唔想同佢地食無為逼自己,完成工作放工就算

男爵府

超正龍吐珠 發表於 17-8-4 09:56
我都係轉左這個部門,上司吾公平玩分化,上手無handover 工作居然我來到上司比晒豬頭骨我,同事自私自利, ...

上至下都咁衰,我真係頂唔順
jm你做左幾耐?

公爵府

回覆樓主:

打份工,唔洗諗咁多,妳以估個個人都可以做到十全十美乜

珍珠宮

返工為份糧, 求財組, 做完野未走囉, 使乜理佢地喎, 只講公事, 不講其他

wcpcelia    發表於 17-8-6 19:41

複式洋房

hunglolo 發表於 17-8-3 22:25
好想呻下,別人鍾唔鍾意自己真係憑感覺呢點我信嘅,我做咗呢間公司半年,仍然同同事相處唔到,逢星期五夾硬 ...

星期五lunch食得唔開心 就唔好去~ 唔需要討好佢地~

大宅

hunglolo 發表於 17-8-3 22:25
好想呻下,別人鍾唔鍾意自己真係憑感覺呢點我信嘅,我做咗呢間公司半年,仍然同同事相處唔到,逢星期五夾硬 ...

都係嗰句,除非你想自我孤立,如果唔係都要繼續死頂。Team lunch 都唔去,你老細會點諗?

侯爵府

2024年龍年勳章

Team lunch照去, 唔出聲

子爵府

去到又好似同空氣講野,咁辛苦喎⋯⋯
以前唔明點解有d人唔 join team 任何活動,依家佩服佢地忠於自己決擇。

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

對空氣講野、可能好過被人指桑罵槐,單單打打,出封完全正常的通告都要被人單單打打。

要單打。我阻止唔到。我亦唔會罵返佢地同佢地一般見識之餘,亦無謂塞錢入佢地袋。
就當如緞練我既EQ, 百毒不侵。
做好自己返工放工收人工

子爵府

減齡達人勳章

複式洋房

回覆 hunglolo 的帖子

傻豬,
一睇就知成班夾埋杯葛你。繼續一齊team lunch , 但忍住只聽,不作任何反應,一段時間後等佢地自覺有唔妥。到時佢地會好奇,實出聲試探你。到時彈反D [吓] , [係咩] , [哦,係咁咩]就算,你年輕又作為佢地上司,又唔係一定要買佢帳,你用友善,尊重打交道佢地唔領你情,就用高冷,反正你係上司怕咩呀! 遲D 佢地實跪求你修和。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...

如果佢地冇刻意整你, 工作順利...其實都OK啦

大宅

good_pig 發表於 17-8-7 00:32
如果佢地冇刻意整你, 工作順利...其實都OK啦

其實都係架,工作順利最緊要,我呢D真係為份糧,又可以準時收工,就開心!

good_pig    發表於 17-8-7 23:50

大宅

開心吸收勳章

超正龍吐珠 發表於 17-8-4 09:56
我都係轉左這個部門,上司吾公平玩分化,上手無handover 工作居然我來到上司比晒豬頭骨我,同事自私自利, ...

我同你差不多,所以負能量超標

首頁

尾頁

跳至