1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔28個月, 2歲果陣係兒童智能發展中心確診發展遲緩,包括 言語,大小肌. 醫生話唔排除佢有自閉傾向.
我立刻排 協康會做全面評估 ($5800) 果陣, 心理學家最後都係話佢發展遲緩 同 懷疑自閉傾向 (即有自閉特質但又未嚴重到確診係自閉傾向),建議做言語治療及加強社交技巧. 現已排 I 位同協康會既言語治療(要排幾個月). 想問下大家我呢段時間應該幫佢報D咩呢? N 班, PLAYGROUP? 其實我仔大小肌都遲緩只做言語治療會唔會唔夠呢? 多謝各位媽媽意見

男爵府

回覆樓主:

評估話佢遲左幾多?

大宅

政府治療可能太遲 現在應該set 時間表 每日定時做遊戲訓練 現時治療黃金時間 所以要把握 知道大人會辛苦 但見到小朋友有進步 係值得 你可去pg join一期 之後你就知道點去訓練了

大宅

政府係好慢 金錢許可了解私人治療先 今年小朋友要報k1 報有i位的幼稚園

男爵府

monictw 發表於 17-8-4 16:35
仔仔28個月, 2歲果陣係兒童智能發展中心確診發展遲緩,包括 言語,大小肌. 醫生話唔排除佢有自閉傾向.
我立刻 ...

請問協康會點排?同要排幾耐?Thx!!!

大宅

回覆 wcm991101 的帖子

協康會評佢得18個月到。慢左10個月

大宅

回覆 chuchuman 的帖子

上佢地網download form or email再等佢地覆你,我排左2個月到

男爵府

monictw 發表於 17-8-5 15:51

上佢地網download form or email再等佢地覆你,我排左2個月到 ...

Thx

複式洋房

回覆樓主

其實坊間一般pg程度都比較深(我暫時體驗咗pg兩間,join咗三間,共試過五間),加上一班最少6-8人,未能針對發展遲緩問題。若時間許可,建議自己幫小朋友做練習。協康會其實出咗書,你可以去圖書館借來看。希望幫到你,加油呀!

大宅

回覆 ecsl9012 的帖子

多謝你呀!! 我家都近間協康會~睇下有冇得借先!

洋房

我立刻 ...

請問什麼是大小肌?

大宅

舞茨子 發表於 17-8-24 19:37
請問什麼是大小肌?

大肌>手腳大脾手臀肌肉,多D帶去公園玩會有幫助
小肌>手指腳指,手指要多用前3指(手指公,食指,中指)一齊用

大宅

我立刻 ...

我身邊都有朋友既仔女你咁, 佢哋都搵左N班而且有兼收位既幼稚園讀, 呢類幼稚園/幼兒園有政府資助, 學習上比較會甄佢哋既情況而作出瞓練學習, back up及資源會比較多…其中一個掛到N班, 但未入學之前, 都有報pg, 雖然佢既小朋友而家兩歲半都唔係好識講野, 但起碼有進步, 開始會發音同埋其他野係有進步…只係純粹分享身邊人既經驗

子爵府

2018復活節勳章

monictw 發表於 17-8-5 15:51

上佢地網download form or email再等佢地覆你,我排左2個月到 ...

我唔見有form??
只見佢話要經健康院或社福機構轉介,請問有無直接link?
thanks

民房

我囝囝 2 歲時發現有自閉症, 當時已番緊 N 班, 當然中間有好多問題, 每日接放學都有情緒, 我每日接放學係厚住面皮去接! 又試過比人投訴!但我知道囝囝喺學校係好開心, 同埋接觸多 d人對佢好d, 所以都有比佢繼續讀, 直到 K1 轉校時先同老師講佢有自閉症。而家佢 4 歲啦, 都係讀主流幼稚園, 情況已好好多。所以建議媽媽先問下協康會導師的議見,揀間有愛心的學校比囝囝試下返學呀, 有其他問題可PM 我。

別墅

Emi2017 發表於 17-9-5 10:00
我囝囝 2 歲時發現有自閉症, 當時已番緊 N 班, 當然中間有好多問題, 每日接放學都有情緒, 我每日接放學 ...

甘你發現有咩特徵

民房

回覆 lukwinghong 的帖子

我初時傻下傻下, 係有朋友提出, 建議我帶囝囝做評估先發現。

大宅

Emi2017 發表於 17-9-13 16:01
回覆 lukwinghong 的帖子

我初時傻下傻下, 係有朋友提出, 建議我帶囝囝做評估先發現。 ...

及早發現,加上訓練,情況可改善

禁止訪問

大宅

回覆 monictw 的帖子

我仔仔而家都係28個月, 老師上個月話觀察到佢有以上問題, 係好類似你仔仔既情況~學校refer咗我返健康院但我想喺私家評估咗先......
原來協康會都要排咁耐
我想問, "即有自閉特質但又未嚴重到確診係自閉傾向"...... 你仔仔係大概有咩特質??

首頁

尾頁

跳至