用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

家事百科 今日: 8|主題: 35425

有關油油,誠心求教

大宅

國民生產總值:2029

BKXmas勳章

本人朋友剛買了個2手單位,我打算幫佢油牆身。
個單位本身牆身是米色的,想請教各位一下,如果唔打算批起晒舊漆,我是否仍需要先油底漆,再油面漆?

抑或只需油心水顏色的面漆便可呢?

請各位賜教。

先謝過

王國熱話
真係超平半價肉肉
文竹
富貴竹黄哂
牛油果浸幾耐先生根?
Alex Chow

男爵府

國民生產總值:6970

BKXmas勳章

chowwailun 發表於 17-8-7 00:21
本人朋友剛買了個2手單位,我打算幫佢油牆身。
個單位本身牆身是米色的,想請教各位一下,如果唔打算批起晒 ...

如果你不打算剷底油同重新扇灰,不用油底油,就咁掃上面就得。

不過留意一下,如果舊油已有幾層,又不少少鬆,你新油油上去可能會好快“樸起”。

大宅

BKXmas勳章

crshk 發表於 17-8-8 11:35
如果你不打算剷底油同重新扇灰,不用油底油,就咁掃上面就得。

不過留意一下,如果舊油已有幾層,又不少 ...
謝謝回覆先,非常感激
那想請問一下,舊油沒有鬆,不過都朋友想油底油,沒有問題吧?

因本人是裝修外行人,不要見怪問題膚淺,只是一心想做到最好
Alex Chow

男爵府

BKXmas勳章

chowwailun 發表於 17-8-8 19:08
謝謝回覆先,非常感激
那想請問一下,舊油沒有鬆,不過都朋友想油底油,沒有問題吧?

沒有問題, 不過米色好易俾其他顔色遮到。

可以的話,上兩層面油比較好。

大宅

BKXmas勳章

crshk 發表於 17-8-8 20:25
沒有問題, 不過米色好易俾其他顔色遮到。

可以的話,上兩層面油比較好。
謝謝你的意見,很有參考價值呢
Alex Chow

男爵府

BKXmas勳章

chowwailun 發表於 17-8-9 22:23
謝謝你的意見,很有參考價值呢

不用客氣
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎