婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無jm 有同感呢
每個星期都想迫我同阿仔返去同佢阿媽食飯,我會拖到一個月食一次左右啦,明知我去親都低頭食完就閃,佢又會唔多高興我咁不禮貌對待佢阿媽啦(當然有前因先會咁),返到屋企又會互相冷戰,不停咁重複又重複! 幾時先厭....你自己返去食咪得囉,我又從來無阻止你返屋企!

大宅

mimi829 發表於 17-8-7 02:17
有無jm 有同感呢
每個星期都想迫我同阿仔返去同佢阿媽食飯,我會拖到一個月食一次左右啦,明知我去親都低頭 ...

兩睇, c6有冇俾返面陪我返外家食飯,有來有往啫,第2 原因, 男人娶老婆就係陪佢咁樣之嘛, 如果佢自己返屋企食, 佢會覺娶你把鬼,要自己返 都唔似個家,所以話, 好多時唔願做都要俾面自己c6應酬男家,就到咪就囉~

男爵府

回覆樓主:

其實我對番男家食飯都係一般,但又唔想老公難做,所以即使有咩過節,不滿,都要擺埋一邊先,盡量一個星期都要番一次,盡量會拖到最遲去同埋食完等姐姐快手洗晒啲嘢就走。
番到去我都係唔多講嘢,但一入門口我都會好有禮貌咁大大聲嗌6299同埋其他人(我覺得係基本禮貌同埋始終要身教)只係太過分同埋影響到我仔,就會立即出聲。我老公亦心知我唔like 99同佢大嫂。
有時為咗2公婆嘅感情,只能講有啲嘢要張就下。
同埋念在我老公好錫我媽媽,所以點都會比番啲面佢

EudyptulaMinor    發表於 17-8-7 09:30

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

之前要日日返去食.....(住樓上樓下)....
發生好多野之後....而家只係做節 / 生日先一齊食飯...
如果撞期我有約...係可以唔出席....
我從來唔會阻老公同佢家人食飯...
只不過佢自己都唔想同佢地食......我唔出席.佢就更加唔會返去食啫

因為我次次同佢家人食飯....我都會當自己係搭枱...唔會出聲....
如果去酒樓食...我仲會全程打機.....

珍珠宮

回覆樓主:

你同你99關係如何?我覺得永遠都係人夾人,夾唔埋都無辦法~
你老公就死蠢啦~個阿媽係佢嘅,你同佢媽唔夾,你地少見面,佢咪反而少啲野煩囉~

伯爵府

既然你返去食飯咁嘅態度,不如建議你唔好返99度食,你老公又唔好去外家食囉,大家免煩

翡翠宮

回覆樓主:

食餐飯有乜好值得冷戰
食完拿拿聲閃去行街好過啦

別墅

嘉德莉澳 發表於 17-8-7 06:25
兩睇, c6有冇俾返面陪我返外家食飯,有來有往啫,第2 原因, 男人娶老婆就係陪佢咁樣之嘛, 如果佢自己返 ...

就係呢樣....我唔覺得娶左老婆後要一家出席咁無聊.....搞到我令佢無得返自己屋企食飯咁...你咁想見咁鍾意咪自己返,甚至帶埋個仔返放我一日假仲開心。..其實我無要佢返我屋企食飯架...我成日帶個仔返娘家食,都無要佢到(佢收工收好夜)。我細佬咪一樣娶左老婆,好似父親節咁,佢老公婆各自返自己屋企食,我覺得分配得好好喎!

別墅

BBqueenie 發表於 17-8-7 09:40
之前要日日返去食.....(住樓上樓下)....
發生好多野之後....而家只係做節 / 生日先一齊食飯...
如果撞期我 ...

咁樣全程打機,老公咪又係食完餐飯全日唔多啋你咁囉! 呢樣我先覺無聊,但我同佢果邊啲人嘅前因後果佢清清楚楚嘅,咁係咪好多餘? 為左陪佢媽飲個茶2個鍾,之後全日同我冷戰? 低能

別墅

michelin888 發表於 17-8-7 09:55
既然你返去食飯咁嘅態度,不如建議你唔好返99度食,你老公又唔好去外家食囉,大家免煩 ...

我唔返佢自己又唔返,咪搞到我好似搶左人地個仔咁囉.....返去佢由我搭檯食,由我唔講野,之後佢無野,我可以陪佢返下去食! 食完會冷戰真係好煩

別墅

做個靚太 發表於 17-8-7 09:42
你同你99關係如何?我覺得永遠都係人夾人,夾唔埋都無辦法~
你老公就死蠢啦~個阿媽係佢嘅,你同佢媽唔夾, ...

咪就係囉....!

別墅

mini1204 發表於 17-8-7 10:14
食餐飯有乜好值得冷戰
食完拿拿聲閃去行街好過啦

我都係咁覺得架! 食完即走,去下街咪好黎好去囉,我已經好似變臉咁架啦,一出屋門口已經變返同平時一樣,但佢做唔到! 問題係佢屋企人以前對我做左好多野,我都依然無反檯,正正常常咁坐係度食飯,唔係黑面,只係唔講野! 佢都咁樣,尋晚搞到我想同佢鬧鑊甘!所以上黎留言發洩下

翡翠宮

mimi829 發表於 17-8-7 10:33
我都係咁覺得架! 食完即走,去下街咪好黎好去囉,我已經好似變臉咁架啦,一出屋門口已經變返同平時一樣, ...

佢真係低能, 快閃+變臉係最佳方案, 佢有交代, 你地又可以開開心心.
你話我比你簡, 一係快閃+變臉, 一係佢自己去你缺席佢地自己食飽佢.
拿, 唔好話無得簡; 我地好民主既!

公爵府

回覆樓主:

其實唔同住,返去食餐飯又唔洗咁,正常啲囉,反正食完就走囉,無必要搞到大家唔開心

伯爵府

2024年龍年勳章

大家各有各返最好,你C6又攪笑,
個媽你既,你想返咪返囉,
你同C6講,99都可能唔想見到我,有0的野只想同你講

大宅

好彩我c6自己都冇乜興趣返去~有機會俾我扮下有心叫佢返去
我通常會月頭plan定黎緊一個月d weekend有咩地方會去或者有d咩要喺屋企做⋯其中一個weekend會plan 62家附近的就話去完又可以順便上去食飯⋯咁之少可以拖到開飯先上去⋯唔使陪足佢一日呀麻⋯其他日子c6知道有野做都又已經有一日返去⋯佢都冇得要求啦
食飯時又可以同c6講下嗰日喺街見到既野⋯唔一定只可以好似搭枱咁~反而我62似搭枱⋯因為我同c6d話題佢搭唔到咀

已刪除用户

回覆樓主:

琥珀宮

可能係你老公想個仔見阿嫲,你俾佢帶個仔返去,然後你話自己約咗人,咁可能唔駛你返

大宅

我反而唔會俾機會我c6自己帶個仔返去咯⋯點知佢地會俾咩個仔食⋯教佢做d咩架⋯爸爸通常會少條筋唔識保護細路⋯真係會當佢玩具咁玩㗎

男爵府

回覆樓主:

都一個月一次,比起其他人好好多啦,你大方啲,做下戲都要啦。你老公就你唔洗個個星期見,你咪就下佢見面時交下戲lor,如果佢跟你番外家,下下都黑口黑面,你咩感覺丫?

首頁

尾頁

跳至