用戶登入

找回密碼 | 註冊

17oC.75%

義工

論盡家傭 今日: 14|主題: 124521

急問 炒工人

大宅

國民生產總值:1216

BKXmas勳章

工人做左一年,要求回菲,自己比錢買機票,但已同佢講左我地幫佢買了,因原本諗坐我地去旅行之前即炒佢,佢早我地一日回菲,當然唔想預先通知會炒佢啦,同埋想check佢行李,但原來佢要去入境事務處辨手續for放完假返來,原本計劃行唔通,即係佢返來先炒得佢!
請問我有什麼要注意?要佢簽收我地已幫佢買左機票既錢?佢回菲既日子不用出糧嗎?比佢再返來我會有咩損失呢?請指教!

王國熱話
租了屋苑田種菜
我的靚靚紫羅蘭
徴火龍果枝條
龍脷葉有白霉係咪有虫呢?

大宅

BKXmas勳章

phchui 發表於 17-8-7 02:20
工人做左一年,要求回菲,自己比錢買機票,但已同佢講左我地幫佢買了,因原本諗坐我地去旅行之前即炒佢,佢 ...

Up

瑪瑙宮

國民生產總值:142331

BKXmas勳章

工人做左一年,要求回菲,自己比錢買機票,但已同佢講左我地幫佢買了,因原本諗坐我地去旅行之前即炒佢,佢 ...

其实 .... 有冇 看 勞工法例。入境條例?
一次不懂, 看多几次。看至明為止。 以上對自己有用喲。
再不懂, 才問。

1. 做滿 一年才有年假。
2. 未滿約, 非 resign 提供机票?
3. 炒工人, 一个月通知也可以。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

別墅

國民生產總值:602

佢個張入境處搞手續係咪指OEC?
整完可以唔使理會

珍珠宮

國民生產總值:40267

BKXmas勳章

你不如攪清楚工人去入境處撹咩手續?

大宅

國民生產總值:1144

BKXmas勳章

你可以按你自己的原訂計劃炒佢
姐姐要整OEC 照去做、反正被炒出境,張OEC就冇用

我上年也親身經歷同情況,信我.

大宅

BKXmas勳章

birdbird 發表於 17-8-7 09:32
你不如攪清楚工人去入境處撹咩手續?

就係佢放完假 可入番境

大宅

BKXmas勳章

1010k 發表於 17-8-7 10:26

老公話即炒佢 佢都有14天留港權 可再搵工
我有講可比張唔可以改日子既機票比佢 佢就一定要走 唔係佢就自己再比錢再買過 老公覺得比時間佢喎

珍珠宮

BKXmas勳章

phchui 發表於 17-8-7 10:58
就係佢放完假 可入番境

即係去入境處攪visa? 個visa fee $190係僱主比。
你先睇工人passport 上張visa label 寫咩, 到期日係幾時。你諗住炒工人, 何解仲要比$190 去續visa??

珍珠宮

BKXmas勳章

回覆樓主:

OEC 係在菲領事館撹, 不是入境處。

visa 係入境處搅, 你要在d form 上簽名。

你是否完全清楚工人撹緊咩文件?!

大宅

BKXmas勳章

birdbird 發表於 17-8-7 11:03
即係去入境處攪visa? 個visa fee $190係僱主比。
你先睇工人passport 上張visa label 寫咩, 到期日係幾時 ...

唔係繼visa呀,佢來緊做味夠一年想放假,放假離開左香港,放完假佢要入番境嗎,佢話要去入境處做手續,問過agent都話要架

大宅

BKXmas勳章

birdbird 發表於 17-8-7 11:05
OEC 係在菲領事館撹, 不是入境處。

visa 係入境處搅, 你要在d form 上簽名。

佢比份OEC我睇呀 話要去攪喎

珍珠宮

BKXmas勳章

phchui 發表於 17-8-7 11:07
唔係繼visa呀,佢來緊做味夠一年想放假,放假離開左香港,放完假佢要入番境嗎,佢話要去入境處做手續,問 ...

你連工人返菲放假有咩文件攪、边度搅你都未撹清楚。

如果個visa validity 係cover 整個contract period, 工人放假回鄉係唔洗去入境處做文件。但菲傭要事先去菲領事館拎一张overseas employment certificate OEC, 佢要有呢张紙先出到菲境来香港。

你先check 咗工人個passport 同visa label

珍珠宮

BKXmas勳章

phchui 發表於 17-8-7 11:10
佢比份OEC我睇呀 話要去攪喎

工人拎oec 係唔影响你炒佢。你唔洗等工人放完假返來先炒佢!

大宅

BKXmas勳章

birdbird 發表於 17-8-7 11:15
工人拎oec 係唔影响你炒佢。你唔洗等工人放完假返來先炒佢!

明白
咁我可以check佢行李嗎?

大宅

BKXmas勳章

1010k 發表於 17-8-7 10:26

我已出了機票比佢回菲(原本諗住按佢要求比佢今天回菲),而佢又有權留港十四天,咁佢末可以唔接受我已出機票囉?可以點?我怕今天炒唔到佢?

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎