用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

產前產後 今日: 17|主題: 238696

新生嬰兒代謝病檢查

複式洋房

國民生產總值:109

新生嬰兒代謝病檢查有兩種方法測試,一種係嬰兒出世7天內從腳底仔抽血驗,另一種就是嬰兒出生6個月前只需用試紙從尿片沾取尿液,請問有沒有家長研究過那一種比較好,醫院都有代謝病檢查做,收費大約是$1000,昨天在BB展見到有一間叫"cordlife 康盛"的收費是$1980,康盛稱他們會驗三百多種代謝病,而醫院就大約只驗二十多種,究竟是不是驗得越多越好?

複式洋房

國民生產總值:209

BKXmas勳章

之前問過自己我家醫生(都係出名既婦產醫生),
佢都係推薦我去中大檢(從腳底仔抽血驗)
話準D嫁~

複式洋房

whoopichi 發表於 17-8-7 16:25
話準D嫁~ ...
係啦,我自己感覺都係抽血準確D

大宅

國民生產總值:1227

美好大世界2017勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 BKXmas勳章

雞寶媽媽 發表於 17-8-7 09:16
新生嬰兒代謝病檢查有兩種方法測試,一種係嬰兒出世7天內從腳底仔抽血驗,另一種就是嬰兒出生6個月前只需用 ...

宜家政府醫院唔係包咩?

複式洋房

國民生產總值:209

BKXmas勳章

leung1110 發表於 17-8-8 11:02
宜家政府醫院唔係包咩?
有D包有D唔包, 屯院已經唔包啦~

大宅

國民生產總值:2103

BKXmas勳章

回覆樓主

咁政府係咪抽血驗?

複式洋房

TWINSTARSBB 發表於 17-8-8 21:49
咁政府係咪抽血驗?
政府係抽血驗的,不過好似只係得二間醫院會幫BB驗,但最近聽講都已經CUT 埋LU,要另外比錢驗。

男爵府

國民生產總值:6591

BKXmas勳章

我都想去私家驗,但我坐梗月,由爸爸一個人帶出去,係咪OK呢?畢竟出生未足7日

男爵府

國民生產總值:6591

BKXmas勳章

whoopichi 發表於 17-8-7 16:25
話準D嫁~ ...
請問知唔知中大的價錢及驗幾多項?
如果有埋地址電話就更多謝你

謝謝

複式洋房

凍奶茶少奶 發表於 17-8-9 14:07
我都想去私家驗,但我坐梗月,由爸爸一個人帶出去,係咪OK呢?畢竟出生未足7日
如果抽血的話我個婦科醫生話法國醫院收費大約$1000但必需要7天內,詳細可能你要問下醫院果邊,但驗尿果隻可以係BB 6個月內
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎