用戶登入

找回密碼 | 註冊

寒冷天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
15oC.54%

義工

今日: 16|主題: 12327

25個月出疹發燒

男爵府

國民生產總值:5597

BKXmas勳章

仔由星期五開始個肚有紅疹,佢有抓,應該痕,間中有發燒38度左右,但無其他病徵,各位有沒有試過?

翡翠宮

國民生產總值:75420

BB防敏心得分享勳章 BKXmas勳章

可以試下金銀花煲黑豆水之後加D紅糖,平時都要飲多D水。觀察兩日,如果唔見好轉就要睇醫生。

公爵府

國民生產總值:25096

BB防敏心得分享勳章 BKXmas勳章

咁你要注意佢體溫變化,俾多d溫水佢飲

大宅

國民生產總值:1027

BKXmas勳章

回覆 tsebobo 的帖子

阿女早一個試過, 2yo, 佢出玫瑰疹睇左醫生
好快冇事

大宅

國民生產總值:1775

BKXmas勳章

tsebobo 發表於 17-8-7 10:41
仔由星期五開始個肚有紅疹,佢有抓,應該痕,間中有發燒38度左右,但無其他病徵,各位有沒有試過?
...

樓主,唔係嚇你,你要小心留意,我仔半個月前開始係喇喇腳仔出咗啲一粒粒嘅疹,後來變成全腳、全手、全身到面仔,之後就開始發燒,最後入咗醫院留醫,驗咗出嚟係呼吸合胞病毒同腺病毒感染,再發現變咗肺炎,所以要突別小心,快啲去睇醫生。

男爵府

國民生產總值:5380

BKXmas勳章

tsebobo 發表於 17-8-7 10:41
...

小朋友發燒你要留意多D同佢探熱,多D同佢抹身降溫

男爵府

BKXmas勳章

凹凸小苦妹 發表於 17-8-8 18:14
樓主,唔係嚇你,你要小心留意,我仔半個月前開始係喇喇腳仔出咗啲一粒粒嘅疹,後來變成全腳、全手、全身 ...

咁你仔除左紅疹同發燒後有冇其他問題,
胃口,精神,咳鼻水等?

男爵府

BKXmas勳章

fishshum 發表於 17-8-8 17:31
回覆 tsebobo 的帖子

阿女早一個試過, 2yo, 佢出玫瑰疹睇左醫生

我仔出過玫瑰疹,但今次只是低燒,不似得玫瑰疹高燒,應不是玫瑰疹

大宅

國民生產總值:1775

BKXmas勳章

tsebobo 發表於 17-8-9 00:14
咁你仔除左紅疹同發燒後有冇其他問題,
胃口,精神,咳鼻水等?

我仔初頭只係微燒,三至四日後,突然多咗隻眼發糕變紅,再加咳同冇鼻水,一入醫院第二日就開始高燒40-42度,不停燒。玫瑰疹係先發燒後出疹。出過一次終身免疫。我仔係先出疹後發燒。

大宅

國民生產總值:1027

BKXmas勳章

回覆 凹凸小苦妹 的帖子

哦, 咁真係唔同.
speedy recovery.

侯爵府

國民生產總值:22974

BKXmas勳章

回覆樓主

如果發燒,而且仲有呢D紅點症狀,就要趕快睇醫生了。

男爵府

BKXmas勳章

凹凸小苦妹 發表於 17-8-9 08:38
我仔初頭只係微燒,三至四日後,突然多咗隻眼發糕變紅,再加咳同冇鼻水,一入醫院第二日就開始高燒40-42度 ...

Thanks

男爵府

國民生產總值:8690

BKXmas勳章

凹凸小苦妹 發表於 17-8-9 08:38
我仔初頭只係微燒,三至四日後,突然多咗隻眼發糕變紅,再加咳同冇鼻水,一入醫院第二日就開始高燒40-42度 ...

眼紅有機會川畸症,手腳有冇甩皮?條俐有冇士多啤梨咁樣?

我仔呢兩日都無啦啦高燒,又燒又退又燒,但佢乜症狀都冇,希望係玫瑰疹快啲搞掂啦

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎