用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

烹飪錦囊 今日: 93|主題: 109319

[麵包糕點] $1xx可以釋放雙手。

大宅

國民生產總值:2368

BKXmas勳章

之前搓麵團都用手,搓成大半個鐘都起唔到膜⋯喺Facelook 麵包群組有人介紹,淘左呢部機,諗住就算起唔到膜,都可以攪勻食材冇咁辛苦,點知真係起到膜架!只係1xx就可以釋放雙手啦。以後可以輕鬆做麵包!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

khman    發表於 昨天 21:36

王國熱話
坐月冇可能唔濕水
各位媽媽有冇邊款滴雞精好介紹?
有冇人牙媽堅持唔想個女坐月返娘家?
有冇人飲過王朝滴雞精同田原香?

別墅

國民生產總值:962

公爵府

國民生產總值:27321

最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

可以pm link嗎?

珍珠宮

國民生產總值:44013

BKXmas勳章

回覆樓主:

請問佢係15分鐘既搓揉過程入面, 係不停搓, 定係搓一分鐘停幾秒, 搓一分鐘又停幾秒咁架?

男爵府

國民生產總值:7848

BKXmas勳章

yauchuiki 發表於 17-8-7 13:19
之前搓麵團都用手,搓成大半個鐘都起唔到膜⋯喺Facelook 麵包群組有人介紹,淘左呢部機,諗住就算起唔到膜 ...

$1xx又幾吸引咩名堂?係咪叫做廚師機果啲?

伯爵府

國民生產總值:16281

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BKXmas勳章

之前搓麵團都用手,搓成大半個鐘都起唔到膜⋯喺Facelook 麵包群組有人介紹,淘左呢部機,諗住就算起唔到膜 ...

想知,有冇link?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

大宅

國民生產總值:1281

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主

侯爵府

國民生產總值:21848

+4熱血勳章 BKXmas勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

複式洋房

國民生產總值:115

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

子爵府

國民生產總值:11478

BKXmas勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
llssisi 發表於 17-8-7 15:24
可以pm link嗎?

x 2, link, pls

大宅

國民生產總值:1611

BKXmas勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

樓主買嗰部是否小熊和麵机?
https://world.taobao.com/item/555454881149.htm?fromSite=main&spm=a21m2.8232368.0.0.52edad50FR0MMW
小熊官網有詳細資料:
http://www.bears.com.cn/Shop/ItemDetail.aspx?i=161

khman    發表於 昨天 20:07

大宅

BKXmas勳章

找到了,應該是這部Rnic和面机了,功率和小熊一樣,衹有50W。
https://world.taobao.com/item/540104147202.htm?fromSite=main&spm=a21m2.8232368.0.0.5d233de6OriFtj

khman    發表於 昨天 20:08

大宅

BKXmas勳章

Jarrah 發表於 17-8-13 11:39
找到了,應該是這部Rnic和面机了,功率和小熊一樣,衹有50W。
https://world.taobao.com/item/540104147202 ...

唔好意思,係呀係呀係呢部,小熊係咪都好好用?

大宅

BKXmas勳章

發表於 前天 16:33 |顯示全部帖子
yauchuiki 發表於 17-8-13 19:22
唔好意思,係呀係呀係呢部,小熊係咪都好好用?
小熊和麵机是較流行的,且款式較多,但我沒有用過,不知是否好用。以約二百元的價錢很多人都會買麵包机用嚟攪麵糰啊。

大宅

BKXmas勳章

發表於 前天 17:54 |顯示全部帖子
Jarrah 發表於 17-8-14 16:33
小熊和麵机是較流行的,且款式較多,但我沒有用過,不知是否好用。以約二百元的價錢很多人都會買麵包机用嚟 ...

麵包機我有呀(R字頭)但搞不到膜:mother:

大宅

BKXmas勳章

發表於 昨天 14:08 |顯示全部帖子
yauchuiki 發表於 17-8-14 17:54
麵包機我有呀(R字頭)但搞不到膜:mother:
我沒有麵包機,我害怕易潔塗層的微粒會在麵糰攪拌時沾上了,所以仍然靠雙手。我搓麵糰衹約10分鐘,從來都不check是否起到膜,但每次失敗都會檢討再試,現在已可用直接法造出柔軟可拉絲的吐司了。

khman    發表於 昨天 20:24

公爵府

國民生產總值:28815

大廚勳章 BKXmas勳章

發表於 昨天 20:24 |顯示全部帖子
Jarrah 發表於 17-8-13 11:39
https://world.taobao.com/item/540104147202 ...

如果 機械方面能夠 設計 得夠好 , 咁 50W 亦應該有唔錯嘅效果 ~

FYI : 一般人 產生的(可持續性) watt 數 亦只有 75W

above picture is captured from the TV program "Deep Time History"
Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle
invite all people to the moment of εὕρηκα !
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

侯爵府

國民生產總值:24310

BKXmas勳章

發表於 昨天 21:09 |顯示全部帖子
我早前都買左部, 我就係唔想搓面團, 懶呀

公爵府

國民生產總值:28815

大廚勳章 BKXmas勳章

發表於 昨天 21:49 |顯示全部帖子
請問 , Rnic 部機 會唔會有 d 嘈呀 ?
同 R 機 比較 , 邊一部嘈得大聲 d 呢 ?
Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle
invite all people to the moment of εὕρηκα !
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

翡翠宮

國民生產總值:97378

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 Xmas吸收勳章 動物勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 2017媽媽節

發表於 10 小時前 |顯示全部帖子
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎