用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 1231|主題: 933168

有冇人係租套房架?  

大宅

國民生產總值:3899

BKXmas勳章

準備搬出黎住
上網睇左4xxx就有唐樓套房
有獨立廁所,覺得幾好
想問下仲有咩要注意?

水晶宮

國民生產總值:57848

BKXmas勳章

abeebb 發表於 17-8-7 14:06
準備搬出黎住
上網睇左4xxxx就有唐樓套房
有獨立廁所,覺得幾好

俾錢時唔好俾多個"零"

珊瑚宮

國民生產總值:118048

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BKXmas勳章

準備搬出黎住
有獨立廁所,覺得幾好

四萬幾蚊唔使租套房唐樓吁

大宅

BKXmas勳章

櫺囹桼 發表於 17-8-7 14:09
俾錢時唔好俾多個"零"

係啊,改左,ha ha

大宅

國民生產總值:3271

BKXmas勳章

回覆樓主:

其實而家既套房即係劏房 一間500零呎既屋

間咗4間房租比4户人住 全部係獨立門口

每間百零呎既房全部係獨立厕所 如大些少150呎既房喺個角落位有抽油煙機 陞盤可以煑食

朋友之前租咗一間喺太子 比晒錢到搬入去

先發覺個假天花滴油落黎 原來對正上面係厕所

跟住業主話會維修 但朋友趕住入住唔租了

業主比番晒3個月租金佢

要留意既地方係雖然係獨立門 但入住後最好

都係自己再裝多把鎖

大宅

BKXmas勳章

shizuka124 發表於 17-8-7 14:28
其實而家既套房即係劏房 一間500零呎既屋

間咗4間房租比4户人住 全部係獨立門口
可以退租都幾好!

大宅

國民生產總值:3271

BKXmas勳章

abeebb 發表於 17-8-7 14:29
可以退租都幾好!

係啊 個業主都算好人架啦

男爵府

國民生產總值:7472

BKXmas勳章

回覆 abeebb 的帖子

注意每度水、電收費,傢電壤了誰負責維修?

請問邊區?

珍珠宮

國民生產總值:36408

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

住過,一般因為改裝過,沖廁同水都會比較差。熱水爐係用電爐,多數唔夠熱或者時間短。我以前就試過幾次塞屎坑沖唔到仲湧上黎,隔離唔知掉左咩落去就幾間都會一齊衰。業主唔係唔負責,但唔係24小時即刻解決到,可能都要1,2日。半夜壞左又急起屎黎,真係要落樓下麥當當屙。

珍珠宮

國民生產總值:49072

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

準備搬出黎住
有獨立廁所,覺得幾好
早兩年租過, 其實有啲管理得好好架, 當然一分錢一分貨啦, 最主要留意下左右隔離係咩人, 會唔會放晒雜物係公家走廊. 入住後可以就自己加個防盜鎖

別墅

國民生產總值:793

BKXmas勳章

要留意番係咪隻隻窗開到,開咗出面乜環境,
有啲窗係梗窗開唔到通風,但業主會收有窗房的價架

別墅

國民生產總值:537

加多個防盜鎖

侯爵府

國民生產總值:22207

BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

女仔唔好住唐樓啦,
唐樓高層多數係南亞裔人士租,出入會好雜
唔好叫我PM,想知就比D誠意主動PM

大宅

BKXmas勳章

cinda72. 發表於 17-8-7 17:50
女仔唔好住唐樓啦,
唐樓高層多數係南亞裔人士租,出入會好雜
其實我都苦惱中我手頭有120萬左右,月入2萬,單身
依家突然要搵地方下個月開始住,之前都想買樓
買樓咩都唔識現在努力爬文中.
首置好似係9成,舊樓要裝修,新樓細又貴但唔洗裝修
又想留錢買股票

侯爵府

abeebb 發表於 17-8-7 18:23
買樓咩都唔識 ...

租住先啦,做9成按揭你過唔到壓測架

水晶宮

國民生產總值:60070

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

我以前租過有既,不過行會快過部 我去地產搵,所以自然會介紹啱女仔又唔太雜既
數學是不完美事實的完美呈現

大宅

國民生產總值:1058

BKXmas勳章

入到市,就盡快入市。如果自住,入左市先其實唔差好遠,唔好諗住遲下會跌,有排未等到之餘,你手上嗰120個其實等於被貶值~

大宅

國民生產總值:2149

cinda72. 發表於 17-8-7 18:24
租住先啦,做9成按揭你過唔到壓測架

有人擔保可以嗎?

侯爵府

國民生產總值:23661

BKXmas勳章

abeebb 發表於 17-8-7 18:23
買樓咩都唔識 ...

月入2萬, 請問點儲120萬? 求教

侯爵府

chillimom 發表於 17-8-8 00:04
有人擔保可以嗎?

咁睇你擔保人有幾多實力啦,
當你平平地搵4球野買,做9成我真係驚你上唔到會,當做8成,借320萬,供30年,每月供款都萬2,3蚊,最低過壓測都要月入3皮,
現實講句,呢個係息口不變既供款,仲未計差餉地租管理費,水電煤及屋企雜項開支,萬六蚊都睇怕走唔到,你搵2萬,真係緊到唔好病喎
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎