×

用戶登入

找回密碼 | 註冊


義工

自由報料 今日: 351|主題: 255335

查看: 5790 | 回覆: 98
永世唔用3台 廢到喊  


複式洋房

國民生產總值:454

BKXmas勳章


發表於 17-8-7 17:00 |顯示全部帖子
前排因爲親戚介紹我用3,話個plan快過我宜家宜個,又平過宜家果個,叫我轉台。
好啦,我試下3。真係想爆粗!
我剩係玩fb 同wtsapp ,冇煲劇
半個月內話我用哂8gb,勁!
我之前第2間上網公司快過佢,6gb 關wifi 都喊會用哂啦!
嬲到我要打上去罵佢! 又話我睇返記錄真係用哂。話叫我關左fb 影片自動播放
我咁多gb, 連fb都要玩到咁,我要佢啲gb黎做咩咁,嬲到我!!!




大宅

國民生產總值:1179

BKXmas勳章


發表於 17-8-7 17:07 |顯示全部帖子
會唔會係fb睇片同圖多?
因為呢d自己電話有得check用左幾多


禁止訪問

國民生產總值:1008


發表於 17-8-7 17:07 |顯示全部帖子
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽


複式洋房

國民生產總值:454

BKXmas勳章


發表於 17-8-7 17:10 |顯示全部帖子
{愛子} 發表於 17-8-7 17:07
會唔會係fb睇片同圖多?
因為呢d自己電話有得check用左幾多

我以前都係咁用,點睇都煲劇勁過我上fb


複式洋房

國民生產總值:454

BKXmas勳章


發表於 17-8-7 17:11 |顯示全部帖子
金帆船 發表於 17-8-7 17:07
用得唔好開心就轉台啦
而家東家唔用用西家
好正常

岩岩轉台,2年合約(emoji)(emoji)‍♂️(emoji)(emoji)‍♂️


大宅

國民生產總值:1179

BKXmas勳章


發表於 17-8-7 17:13 |顯示全部帖子
Wingbbace 發表於 17-8-7 17:10
我以前都係咁用,點睇都煲劇勁過我上fb
你簽左咩plan???電話setting有冇轉過咁啊?


大宅

國民生產總值:4980

畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章


發表於 17-8-7 17:31 |顯示全部帖子
回覆 Wingbbace 的帖子

淨FB & whatsapp又好難相信咁快用8G既,
FB既短片都只係有限數..
whatsapp睇短片時可唔可以返到屋企先下載呀?
通常短片用最多數據


男爵府

國民生產總值:9037

醒目開學勳章 BKXmas勳章


發表於 17-8-7 17:47 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我相信fb有可能食晒數據,每個人的fb有幾多片人人唔同,你每次開fb就無次load片,你話用量點會唔多

其實jm 自己在手機都看到自己用了數據在那些apps,雖然唔係100%準確,但大概的數係有嘅 如果相差好遠,就堅要嘈個網絡供應商啦!


別墅

國民生產總值:623

BKXmas勳章


發表於 17-8-7 17:59 |顯示全部帖子
其實好簡單,你搵1,2日專登唔用fb,
唔dl野,應付到基本上網就算,
睇下data有冇用得好勁,
因為3咁大間公司,
冇理由咁昆客


伯爵府

國民生產總值:16549

BKXmas勳章


發表於 17-8-7 19:04 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我用緊3台嘅4G又無咩喎,係覺得傾完電話要等一陣先上得番網


大宅

國民生產總值:1017

BKXmas勳章


發表於 17-8-7 19:19 |顯示全部帖子
我覺得有可能係樓主電話setting有問題,
例如自動定位,軟件更新,upload相呢d,
用幾多data呢d有record

點評

wcpcelia    發表於 17-8-8 08:45


大宅

國民生產總值:1017

BKXmas勳章


發表於 17-8-7 19:20 |顯示全部帖子
bbsau 發表於 17-8-7 19:04
我用緊3台嘅4G又無咩喎,係覺得傾完電話要等一陣先上得番網
呢個正常....我有兩個台用緊都係咁,要load一load先


侯爵府

國民生產總值:23787

BKXmas勳章


發表於 17-8-7 19:23 |顯示全部帖子
Wingbbace 發表於 17-8-7 17:00
前排因爲親戚介紹我用3,話個plan快過我宜家宜個,又平過宜家果個,叫我轉台。
好啦,我試下3。真係想爆粗 ...

我都係用緊3, 而FB又真係好食數據的,所以我已經將fb自動load片關左,咁就冇問題了。


大宅

國民生產總值:3696

BKXmas勳章


發表於 17-8-7 19:38 |顯示全部帖子
我要健康 發表於 17-8-7 19:20
呢個正常....我有兩個台用緊都係咁,要load一load先

因為語音是 3G, 數據是4G。如果你的手機可用 VoLTE, 就可直接用4G來通話


複式洋房

國民生產總值:454

BKXmas勳章


發表於 17-8-7 20:17 |顯示全部帖子
girafflau 發表於 17-8-7 17:31
回覆 Wingbbace 的帖子

淨FB & whatsapp又好難相信咁快用8G既,

咪係囉,我以前用6gb 都夠哂


複式洋房

國民生產總值:454

BKXmas勳章


發表於 17-8-7 20:18 |顯示全部帖子
{愛子} 發表於 17-8-7 17:13
你簽左咩plan???電話setting有冇轉過咁啊?

$198 8gb
點解要轉setting


複式洋房

國民生產總值:454

BKXmas勳章


發表於 17-8-7 20:24 |顯示全部帖子
EmilyBB 發表於 17-8-7 17:47
我相信fb有可能食晒數據,每個人的fb有幾多片人人唔同,你每次開fb就無次load片,你話用量點會唔多 ...

11.幾 但問題係我用之前個台 6gb都冇事
係唔明3點算。
我上fb出post罵3,原來好多人都有宜個問題


複式洋房

國民生產總值:454

BKXmas勳章


發表於 17-8-7 20:28 |顯示全部帖子
我要健康 發表於 17-8-7 19:19
我覺得有可能係樓主電話setting有問題,
例如自動定位,軟件更新,upload相呢d,
用幾多data呢d有record ...

因為更新app 所以用左gb 係邊睇返?
因為我記得唔係自動更新,要有wifi既地方先會


複式洋房

國民生產總值:454

BKXmas勳章


發表於 17-8-7 20:29 |顯示全部帖子
我要健康 發表於 17-8-7 19:20
呢個正常....我有兩個台用緊都係咁,要load一load先

好少打電話,影響唔到我


伯爵府

國民生產總值:16549

BKXmas勳章


發表於 17-8-7 20:40 |顯示全部帖子
simon138 發表於 17-8-7 19:38
因為語音是 3G, 數據是4G。如果你的手機可用 VoLTE, 就可直接用4G來通話

原來如此,用緊LG V10,可以用4G通話嗎?要SET?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎