用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 5378|主題: 921398

想問關於jupas

男爵府

國民生產總值:5256

好媽媽勳章 BKXmas勳章

想問有咩原因dse 分數已達上年學科中位數,放A1,但無offer?即今年有人分數比我少都入咗?

複式洋房

國民生產總值:122

BKXmas勳章

上年學科中位數只作參考,可能係今年多左好多成績好既人入左去讀,拉高左條curve..但我覺得又唔洗灰心既,有啲野到後來先發現咁既安排係最好

大宅

國民生產總值:4794

BKXmas勳章

朱朱 發表於 17-8-7 17:39
想問有咩原因dse 分數已達上年學科中位數,放A1,但無offer?即今年有人分數比我少都入咗?
...

要睇咩科, 有d 科數, 理會乘大陪數比例唔同。
又或者今年偏埋一邊, 多高分數既學生爭。

男爵府

國民生產總值:5256

好媽媽勳章 BKXmas勳章

kit7266 發表於 17-8-7 18:37
要睇咩科, 有d 科數, 理會乘大陪數比例唔同。
又或者今年偏埋一邊, 多高分數既學生爭。
...
已有好幾科五星,包括數理,就算乘比重都只係少過有五星星既,又話呢科係伏科,應該無咁多人揀架,所以我唸係面試唔夠好。

珊瑚宮

國民生產總值:101545

BKXmas勳章

朱朱 發表於 17-8-7 18:57
已有好幾科五星,包括數理,就算乘比重都只係少過有五星星既,又話呢科係伏科,應該無咁多人揀架,所以我唸 ...
咩科?

侯爵府

國民生產總值:24133

BKXmas勳章

已有好幾科五星,包括數理,就算乘比重都只係少過有五星星既,又話呢科係伏科,應該無咁多人揀架,所以我唸 ...

藥劑?

大宅

國民生產總值:2261

BKXmas勳章

回覆樓主

想請教點解有街坊在放榜日後一個星期周街唱佢個仔入咗中文大學,唔係今日放榜先知結果咩?

另外周街見到一堆堆個班O CAMP 大學生又係咩人?
抱抱BB

男爵府

國民生產總值:6599

BKXmas勳章

PoPobaby 發表於 17-8-7 19:07
想請教點解有街坊在放榜日後一個星期周街唱佢個仔入咗中文大學,唔係今日放榜先知結果咩?

另外周街見到一 ...

Del

伯爵府

國民生產總值:18222

BKXmas勳章

另外周街見到一 ...

有大學直接通知學生,仲會比佢地登記宿舍

大宅

BKXmas勳章

yurijm 發表於 17-8-7 19:18
街坊個仔可能真係尖子,本身有conditional offer

現時街上玩ocamp的大學生係玩pre ocamp

得21、22分係尖子
抱抱BB

男爵府

BKXmas勳章

PoPobaby 發表於 17-8-7 19:28
得21、22分係尖子

面試做得好,大學會開入學條件
只要達到某個要求就得
21、22分真係得
我有學生今年就係咁
拎到22分

侯爵府

國民生產總值:21612

BKXmas勳章

另外周街見到一 ...

係咪CUSCS中大專業進修學院咋?
好多人讀大學附設嘅副學士或者高級文憑,當自己(或仔女)入咗大學

珊瑚宮

國民生產總值:101545

BKXmas勳章

SmileFoReVeR 發表於 17-8-7 20:11
好多人讀大學附設嘅副學士或者高級文憑,當自己(或仔女)入咗大學
...
呢個係真!好多報左副學士,,就同人講咩大學收左。

大宅

國民生產總值:4070

BKXmas勳章

回覆樓主:

每年既分數都唔同,近年熱門科可以變化得好快
就以物理治療為例,以前收分無咁高,近年愈拉愈高
是乎你咩科
有啲科收生分數高,多人爭,可能34分既人好多,咁你33分就已經排好後

大宅

國民生產總值:4794

BKXmas勳章

你認為伏科,可能今年係hot 科呢。
有部份科好睇面試表現架啊~ eg. 醫護

侯爵府

國民生產總值:22153

BKXmas勳章

PoPobaby 發表於 17-8-7 19:28
得21、22分係尖子

我同事侄女又係,上星期話 poly 收咗,我也好奇怪!

大宅

BKXmas勳章

SmileFoReVeR 發表於 17-8-7 20:11
...

我都係咁諗,我親戚22分連city 都唔收

街坊個仔好似repeat 咗幾年喇,本來無懷疑,但見到班狀元都係今日先知醫科收咗,所以好好奇
抱抱BB

珍珠宮

國民生產總值:42113

畀面勳章 BKXmas勳章

另外周街見到一 ...

哈哈哈!各大學都有社區學院,top up degree、自資副學士、高級文憑......唔經jupas收生的,已經o camp緊都唔奇!好多人讀港大space /保良社區學院,就話自己係讀香港大學,星之狀元係我同學之類咁啦......

珍珠宮

國民生產總值:42113

畀面勳章 BKXmas勳章

yurijm 發表於 17-8-7 19:18
街坊個仔可能真係尖子,本身有conditional offer

現時街上玩ocamp的大學生係玩pre ocamp

大學有D科目為咗招人才,未考dse已經提供有條件取錄,例如係特定界別經常拎國際大奬之人,大學求才若渴,只要有33222就可以必入

男爵府

BKXmas勳章

701003 發表於 17-8-7 22:01
大學有D科目為咗招人才,未考dse已經提供有條件取錄,例如係特定界別經常拎國際大奬之人,大學求才若渴, ...

使唔使咁講野
如有失言,多有得罪,請見諒
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎