用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 258|主題: 921494

有冇曾經羡慕人地做老闆  

象牙宮

國民生產總值:215574

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

我有,不過我見到最後佢地幾人生意,真係去廁所都唔得閒,又可能岩岩搵得份糧就唔想做lu

大宅

國民生產總值:3110

我無.
我知如果我做, 一定好投入, 咁就好困身同有壓力.

象牙宮

國民生產總值:215574

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

白毛毛 發表於 17-8-7 17:57
我無.
我知如果我做, 一定好投入, 咁就好困身同有壓力.

same,計數計爆腦,冇生意又煩
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

伯爵府

國民生產總值:15810

BKXmas勳章 2017媽媽節

good_pig 發表於 17-8-7 17:58

做之前唔計好晒先開始做既咩

唔好叫我PM,想知就比D誠意主動PM

翡翠宮

國民生產總值:92141

2017勳章 BKXmas勳章 DHA勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 2017媽媽節

good_pig 發表於 17-8-7 17:54
我有,不過我見到最後佢地幾人生意,真係去廁所都唔得閒,又可能岩岩搵得份糧就唔想做lu
...

大宅

國民生產總值:4714

BKXmas勳章

cinda72. 發表於 17-8-7 17:59

咁要計成本,每個月盈業架嘛

大宅

國民生產總值:3110

good_pig 發表於 17-8-7 17:58
如果我好有錢, 買間鋪開咖啡書店, 當比個地方自己消遣, 蝕燈油火爉當娛樂, 咁我就做老闆囉.

珍珠宮

國民生產總值:38136

BKXmas勳章

回覆樓主:

冇,太勞心勞力,不適合我

我已經要湊仔湊老公,唔想湊多份工

大宅

國民生產總值:4714

BKXmas勳章

回覆樓主

自己做老闆係辛苦,咩都自己,如果冇拍檔的話。
又要計住成本,控制成本,同客溝通,又要睇冇冇盈餘。又計劃有咩新計劃,出咩新野,好多好多啦!
因為我都係老闆仔

伯爵府

twinstar_baby 發表於 17-8-7 18:03
咁要計成本,每個月盈業架嘛

緊係唔係咁簡單啦,
發展潛力,將會面對既競爭等好多問題,
睇下樂視就知啦,
成個計劃想做中國影視巨頭,甚至強攻智能家居,計劃係大,融資能力都有,但燒銀紙方式都做唔成單一獨大就出問題,
700之所以只升不跌,就係做到市場獨大,除左中國政府國策,都冇乜野可以挑戰到佢

珍珠宮

國民生產總值:49174

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

唔會,因為老闆全部都要親力親為,好辛苦架。
我細佬自己開左間壽司鋪(雖然已經請左7,8個員工幫手),但見到佢都一腳踢樣樣要理,真係好辛苦。

大宅

國民生產總值:3582

BKXmas勳章

回覆樓主

打份工舒服D... one man bank的老闆做到嘔... 小公司的5~6個伙計管人又管到痴線..
1/ 人 : 80後還好D(30歳算成熟了)...90後(大大部分溫室植物, 得個樣,D草種係個腦到....到於00後...17歳返暑期工...話讀完中五喎⋯⋯乜叉都唔識...教到我想收佢亞媽學費⋯⋯

2/ 租金..業主就年年加租, 話要追市場(emoji)

3/人工...公司生意唔好都要出糧

4/水電煤...貴到嘔...

5/見盡無數 衰格的客...EQ少D都爆血管
5/

珍珠宮

國民生產總值:37145

雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

從來都冇,知自己係咩料
感激遇上你~

大宅

國民生產總值:1029

BKXmas勳章

伯爵府

國民生產總值:18119

BKXmas勳章

回覆樓主:

細個未知咁辛苦嘅時候都會有。
反而係有個做老闆嘅朋友,講比人聽做生意的時候會覺得自己高人一等。
小本生意都係要親力親為,無假放又難管人,租金貴客難留, 最後都係執笠返出嚟打工

水晶宮

國民生產總值:60524

BKXmas勳章

冇,因為知道自己唔係做老闆既材料

子爵府

國民生產總值:11546

BKXmas勳章

回覆樓主

一啲都唔羨慕,最憎有壓力

別墅

國民生產總值:526

子爵府

國民生產總值:11499

BKXmas勳章

cinda72. 發表於 17-8-7 17:59

有得計架咩?真係唔識,可否教下小妹?

伯爵府

monkeydiary 發表於 17-8-7 18:36
有得計架咩?真係唔識,可否教下小妹?

做生意唔係有晒發展方向,路線,目標客路,主打市場去做既咩?
我做地產,想當年揀深水埗做,就係因為睇好舊樓潛力,而且入場門檻低,貨如輪轉,唔通我咁作賤自己,有屋苑豪宅區舒舒服服唔做,去行d7,8,9樓,行到嘔既唐樓咩 而且大行睇唔起呢d地區,所以留意下,屯門都係咁比位祥益入位
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎