自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

faulenzen    發表於 17-8-8 17:40

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好羡慕,好煩好煩好忙好忙,忙到飯都唔得閒食,仔女都唔得閒理,兩公婆仲

成日有意見,雖然老公會讓我,但我都好氣頂,好傷兩公婆感情。

其後決定唔做喇,所有野都變好,可以理到仔女,兩公婆感情好左好多。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

回覆樓主:

我係打工仔
從細屋企人都係做自己生意好辛苦
成日要OT已經唔知幾多年冇放過長假

珍珠宮

豬吉 發表於 17-8-7 18:23
一啲都唔羨慕,最憎有壓力

me2, 做打工仔未必會發達,但放工拍拍c忽走人咩都唔使理,個個月定時有錢收, 做老闆(除非係好大間有好多員工幫你做野)全天候要睇住公司, 使一分一毫都要計過度過, 太大壓力了

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cinda72. 發表於 17-8-7 17:59
做之前唔計好晒先開始做既咩

人算不如天算,同埋市況會變嘅,小企一向唔易

又見過好多同人夾份,又衰收尾

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

白毛毛 發表於 17-8-7 18:04
如果我好有錢, 買間鋪開咖啡書店, 當比個地方自己消遣, 蝕燈油火爉當娛樂, 咁我就做老闆囉.
...

比心機做都困身架..我去打coffee shop都得架

寶石宮

cinda72. 發表於 17-8-7 18:08
緊係唔係咁簡單啦,
發展潛力,將會面對既競爭等好多問題,
睇下樂視就知啦,

講緊小企咋....

寶石宮

ricecooking 發表於 17-8-7 18:17
細個未知咁辛苦嘅時候都會有。
反而係有個做老闆嘅朋友,講比人聽做生意的時候會覺得自己高人一等。
小本生 ...

我都識人係咁,人地唔做佢頂埋黎做,佢有做優越感嘅

男爵府

回覆樓主:

我鐘意打工

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

從來無羨慕亦無諗過做老闆,自知性格唔適合。

珍珠宮

回覆樓主:

我無~因為我知做生意好辛苦!

男爵府

回覆樓主

冇,太大壓力

侯爵府

回覆樓主

冇,太困身。

水晶宮

twinstar_baby 發表於 17-8-7 18:05
自己做老闆係辛苦,咩都自己,如果冇拍檔的話。
又要計住成本,控制成本,同客溝通,又要睇冇冇盈餘。又計 ...

agree

人睇你好,你睇人好

打份工唔洗顧咁多嘢。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

從小別人問我大左想做什麼,我會答做生意~

現在做緊老板~

上左軌道, 除非公司擴充, 我現在是很輕鬆的~

珍珠宮

good_pig 發表於 17-8-7 19:54
比心機做都困身架..我去打coffee shop都得架

預了蝕做就悠閒咁做,開心開門,唔開心關門

真係發夢矛咁早

寶石宮

大力大力 發表於 17-8-7 21:56
從小別人問我大左想做什麼,我會答做生意~

現在做緊老板~

做生意未必一定做老闆嘅

男爵府

回覆樓主

一年365 24 小時都要做

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

good_pig 發表於 17-8-7 22:16
做生意未必一定做老闆嘅

我小時候想法,做生意=做老板~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆樓主

有呀,仲以為最free 係老闆,自己好勇甘辭職開鋪,係賺到錢,但唔多,計返仲衰過返工!辛苦到我生理失調,拿拿聲執左佢。

首頁

尾頁

跳至