用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 710|主題: 933540

副學士vs高級文憑

大宅

國民生產總值:3905

BKXmas勳章

我仔Ive機械工程高級文憑收佢,今日聯招城大副學士building service 有又offer,各位jm請俾啲意見,萬分感謝

伯爵府

國民生產總值:18286

BKXmas勳章

除非佢讀書叻,一時失手,否則副學士讀吾過

珍珠宮

國民生產總值:35445

BKXmas勳章

IVE收生好低下,我會揀city asso,起碼學院高grade d

大宅

BKXmas勳章

回覆 anna59 的帖子

係咪要GPA 有3先有機會大學收,其實即係要每科幾多分?我一㸃也沒有經驗所以請指教萬分感謝

複式洋房

國民生產總值:363

回覆樓主:

IVE 畢業生好受employer歡迎,更加有唔少升返上U的例子,我以前身邊都有不少同學是IVE 升上來。

City asso 原來不差,而city degree 都好喜歡收親生仔。但近來聽人講因將會轉名(賣左比唔知邊間大學),師資差左好多,而city收返呢間asso出黎既比率不得而知。

但無論睇升學/做野。IVE 係呢一科都好OK 的

wcpcelia    發表於 17-8-8 16:17

複式洋房

嫂子户 發表於 17-8-7 18:20
回覆 anna59 的帖子

係咪要GPA 有3先有機會大學收,其實即係要每科幾多分?我一㸃也沒有經驗所以請指教萬 ...

而engine related 既科 過3係有機會升的,但都好depends, 例如interview. 有無參加咩比賽等等,有無ref letter 都會有影響

大宅

國民生產總值:4884

BKXmas勳章

嫂子户 發表於 17-8-7 18:09
我仔Ive機械工程高級文憑收佢,今日聯招城大副學士building service 有又offer,各位jm請俾啲意見,萬分感 ...

ive 升上ugc, 約 2-3人
cityu jupas升上ugc 約2x-30%

複式洋房

回覆樓主

而且在僱主角度,佢地係比較唔傾向請asso 畢業生,HD 會比較好。
所以揀咩睇你著眼點係咩,如果好有把握好高GPA 而不擔心轉名問題, of course go for City

想secure d, 萬一touchwood GPA 唔高都搵到工,go for IVE

我朋友IVE grad 左兩年都有18k, 佢黎緊會再係讀degree

大宅

BKXmas勳章

好多謝大家的意見啊!我個仔讀書就麻麻,得14分!講勤力叫做還可以,但都5係讀書嘅材料囉。

公爵府

國民生產總值:26849

瞓得好勳章 開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 2017媽媽節

如果淨係睇學歷,high dip 比較好

2個都係工科,睇興趣啦!反正讀同做係兩回事

禁止訪問

國民生產總值:27688

BKXmas勳章

禁止訪問

國民生產總值:27688

BKXmas勳章

複式洋房

國民生產總值:219

回覆樓主:

city 個asso 有朋友讀過,政治資助,吾差架。佢同好多同學都有得再升去hku, ust, polyu, cityu 讀埋個degree

侯爵府

國民生產總值:21461

BKXmas勳章

C.Humphrey 發表於 17-8-7 18:20
IVE收生好低下,我會揀city asso,起碼學院高grade d

今時今日嘅IVE收生資格一啲都唔低㗎喇,某啲科目都幾高要求。

wcpcelia    發表於 17-8-8 16:18

彩鑽殿

國民生產總值:823031

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節 15週年勳章

回覆樓主

我會㨂jupas asso offer,jupas呢個asso係喺大學同degree一齊上堂,吾同出面果個city asso,呢個係jupas有政府學費資助,比出面asso平一大截,而且可以比佢真係喺大學上堂感受氣氛,激勵自己,最重要聽聞jupas asso比出面asso升學率高d架,成績好學校都比較願意收返

大宅

國民生產總值:3689

BKXmas勳章

回覆樓主:

我自己ive grad 做左幾年野
搵工都好易搵 同學間入息同際遇都唔錯
做it搵緊二萬幾
有朋友開公司 有人緊做marketing officer
有人讀vtc學整餅仲開埋鋪頭
所以我覺得ive一d都唔差

男爵府

國民生產總值:9831

BKXmas勳章

我仔Ive機械工程高級文憑收佢,今日聯招城大副學士building service 有又offer,各位jm請俾啲意見,萬分感 ...

IVE 係mechanical engineering? CITY係BS (building service) , 如果係我,我一定會揀Building service讀! 因為hk已經無廠,讀mechanical engineering係此地已經無乜可發展,Building service已經近年已經旺左,雖然唔知會唔會旺落去,(ps沙士嗰陣BS嘅engineer亦要捱好長時間嘅底潮), 但係我覺得現在好多舊區都重建,雖然唔肯定會唔會旺落去,但如果是我二揀一也是揀building service

(我講的也不一定對,最好睇多d意見,另外只可以比意見,最後決定係以本人意願,因為無興趣/低潮/辛苦/息微時,當時人會怨/怪責的)

男爵府

國民生產總值:9831

BKXmas勳章

另外,我見以上的意見也是偏向學院與學院之間競爭,要留意學科的選擇也很重要的!

1314625    發表於 17-8-8 09:27

大宅

BKXmas勳章

15 、16大鑊了我

大宅

BKXmas勳章

好多謝大家jmD議見
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎