用戶登入

找回密碼 | 註冊

紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
19oC.71%

義工

自由講場 今日: 5107|主題: 942810

跳至
淘寶好奇一問

水晶宮

國民生產總值:69042

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 2017媽媽節 親子王國15週年勳章

我成日發問,或問店主,都打繁體字,好想知究竟系統會自動變簡體俾佢地睇嗎?

公爵府

國民生產總值:27501

BKXmas勳章

回覆樓主:

唔會

子爵府

國民生產總值:14425

睛靈勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

佢地成日"親/嗯!",怪怪地

子爵府

國民生產總值:12263

BKXmas勳章

我通常打完句野會轉翻簡體先sd出去

水晶宮

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 2017媽媽節 親子王國15週年勳章

Miga3 發表於 17-8-7 23:04

我無呀,繁體呀,咁又ok喎,從無人反問我問咩嘅

水晶宮

skyfree333 發表於 17-8-7 22:42
唔會

因從來無人反問我寫咩

珍珠宮

國民生產總值:40969

雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實大部分係識繁體字,我朋友30幾歲係國內長大,由細讀書都係學繁體,我見佢寫繁體都嚇一跳
感激遇上你~

子爵府

國民生產總值:11323

2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 2017媽媽節

cindy618 發表於 17-8-7 22:38
我成日發問,或問店主,都打繁體字,好想知究竟系統會自動變簡體俾佢地睇嗎?
...
佢地好多都識睇架, 跟住就問我: 親, 你打繁體字, 是香港人嗎?

水晶宮

國民生產總值:74693

BKXmas勳章

Miga3 發表於 17-8-7 23:04

点转

伯爵府

國民生產總值:16343

熱血勳章 BKXmas勳章

一罐可樂 發表於 17-8-7 23:44
佢地好多都識睇架, 跟住就問我: 親, 你打繁體字, 是香港人嗎?

淘左咁耐,真係無一個咁問我
直到最近一單淘風扇,亲問我,怕不怕電池是敏感品不能集運!

伯爵府

國民生產總值:16343

熱血勳章 BKXmas勳章

tkop 發表於 17-8-7 23:45
点转

你都转左喇

男爵府

國民生產總值:7633

BKXmas勳章

回覆樓主:

好多都真係識睇,只有一,兩次,問我可唔可寫簡體

侯爵府

國民生產總值:22257

BKXmas勳章

回覆樓主:

試過有一個賣家同我講,睇唔明繁體字
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

公爵府

國民生產總值:27501

BKXmas勳章

cindy618 發表於 17-8-7 23:35

好似香港人咁,自動識睇

水晶宮

一罐可樂 發表於 17-8-7 23:44

無人問過我喎

水晶宮

kiko_mami 發表於 17-8-7 23:41
其實大部分係識繁體字,我朋友30幾歲係國內長大,由細讀書都係學繁體,我見佢寫繁體都嚇一跳
...

哦,係架?

子爵府

國民生產總值:11323

2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 2017媽媽節

Miss.Hui 發表於 17-8-7 23:46
淘左咁耐,真係無一個咁問我
直到最近一單淘風扇,亲問我,怕不怕電池是敏感品不能集運!
...
因為我多數要店家直寄香港, 所以次次都問發唔發順豐, 跟住店家就問

子爵府

BKXmas勳章

tkop 發表於 17-8-7 23:45
点转

我打完之後成句說話可轉簡體

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

BKXmas勳章

cindy618 發表於 17-8-7 23:35

因為有客服講過唔明,我就慣左譯翻簡體再問/答

珍珠宮

國民生產總值:36696

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Miga3 發表於 17-8-8 00:49
我打完之後成句說話可轉簡體

我都轉咗簡體先,費事俾佢知道我係港燦

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎