論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐服務我家4年,6月底完約返印尼,一直表現良好,我2個仔仔都好跟佢,語言能力幾好,識聽廣東話同福建話(同福建奶奶住)。
佢唔續約原因想返印尼生仔,之前佢已有1子。
啱啱收到佢短訊,話問老公分開,想返香港同我地做野。
不過我地已請新姐姐,佢係印印,第一次黎港,廣東話非常麻麻,完全溝通唔到,最麻煩我果2個仔唔跟佢,去街唔俾佢拖,超煩!
我有諗過炒左新姐姐,請番舊姐姐,不過又驚炒左新姐姐,舊姐姐放我飛機到時我就大鑊!
好矛盾...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lovelybear1117 發表於 17-8-8 00:00
姐姐服務我家4年,6月底完約返印尼,一直表現良好,我2個仔仔都好跟佢,語言能力幾好,識聽廣東話同福建話 ...

你個仔同新姐姐唔熟所以先唔俾佢拖 , 大家都要磿合 。

大宅

要穩陣確保有姐姐幫手,咪一邊申請舊姐姐,一邊用住新姐姐(當然唔可以比新姐姐知道啦),到舊姐姐到香港返工,即時補1個月抄新姐姐囉,錢解決到既問題唔係問題

大宅

印印再返嚟, 好似要重頭黎過
即是要每月比agent $2000, 連續0.5年定一年,佢肯?

大宅

annmummy 發表於 17-8-8 13:22
印印再返嚟, 好似要重頭黎過
即是要每月比agent $2000, 連續0.5年定一年,佢肯?

我冇問佢,不過就算唔返去舊僱主度,去其他新僱主,應該都算新合約,要俾錢agent

大宅

VCBB小天使 發表於 17-8-8 00:59
你個仔同新姐姐唔熟所以先唔俾佢拖 , 大家都要磿合 。

我都明白,不過梗係希望小朋友快d同姐姐熟d

大宅

peggypk 發表於 17-8-8 09:48
要穩陣確保有姐姐幫手,咪一邊申請舊姐姐,一邊用住新姐姐(當然唔可以比新姐姐知道啦),到舊姐姐到香港返工 ...

你都講得啱,除補1個月,應該仲要比來回機票,另外,請番舊姐姐,仲要問下agent 要收幾多agency fee, 條數都唔少bor.....

大宅

回覆 Lovelybear1117 的帖子

機票就算完約都要比,所以冇分別,就係要比多個月即抄佢。指定姐姐既agent費應該平過係agent到揀個新,不過揀agent要小心,揀間好既,唔會氹走你個姐姐。不過你要同姐姐傾好一定要黎返工,因為指定姐姐既agent費係冇得退,亦冇得換姐姐的。

大宅

peggypk 發表於 17-8-9 07:34
回覆 Lovelybear1117 的帖子

機票就算完約都要比,所以冇分別,就係要比多個月即抄佢。指定姐姐既agent費 ...

多謝提點

首頁

尾頁

跳至