用戶登入

找回密碼 | 註冊

寒冷天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
10oC.64%

義工

產前產後 今日: 0|主題: 239450

生完後,大家幾時會沖涼?洗頭?

大宅

國民生產總值:1979

BKXmas勳章

想問如果開刀,大家幾多日後會沖涼洗頭,有人真係同我講一個月,但。。。點頂?真係成個月?唔係呱?

男爵府

國民生產總值:6351

BKXmas勳章

qq6a 發表於 17-8-8 01:32
想問如果開刀,大家幾多日後會沖涼洗頭,有人真係同我講一個月,但。。。點頂?真係成個月?唔係呱?
...

第二日落得床時

侯爵府

國民生產總值:23407

BKXmas勳章

...
我記得我同同房差唔多時間,我傍晚順產,佢晚上開刀。我第二日落得床,得閒先去沖涼洗頭,同房就遲少少啦,好似黃昏左右,即係生完未夠一日。

話一個月嗰啲。。。睇你信唔信啦。呢啲嘢連我媽都唔信仲要攞嚟笑,我有咩理由仲跟。

大宅

國民生產總值:2009

BKXmas勳章

回覆樓主

唔知係咪間間醫院做法唔同,我落床嗰日傷口無防水膠布,唔可以沖涼洗頭住,到臨出院前一晚,醫生先再洗傷口同貼防水膠布,我生完第4日一出院返屋企就洗頭沖涼。

大宅

國民生產總值:2517

BKXmas勳章

阿媽真係要我 1 個月先洗頭, 咁我又忍到咪順下老人家意思囉. 我平時係要日日洗頭個種人, 大肚個時都要隔日就洗, 咁坐月時紮起頭髮, 屋企有冷氣, 又忙住湊B, 時間都好快過

複式洋房

國民生產總值:466

回覆樓主

我呀媽話佢生完我第二日就洗,佢話吹番乾啲就可以,所以我應該都會跟返佢咁做。

大宅

國民生產總值:1545

BKXmas勳章

我第一胎開刀生完唔掂得水,成個幾星期先沖得涼~
好在冬天咋~ 但已經好辛苦

別墅

國民生產總值:509

BKXmas勳章

回覆樓主:

make sure傷口唔掂水咪去沖涼洗頭,最緊要做足保暖,唔好沖凍水涼,洗完頭盡快吹乾,唔好俾風吹親,餵人奶就更加要沖涼。

別墅

國民生產總值:648

BKXmas勳章

...

我第一胎真係一個月後先沖涼洗頭,又唔覺好難頂,但當時是冬天,我有用薑水抹身。今胎今個月尾開刀,仍是炎夏,如果真係頂唔順,最早都夠12朝先會洗頭沖涼。忍得就忍。有朋友坐月日日洗頭、沖涼,生完一、兩年都成日頭痛。為了日後好好照顧家庭,盡量忍得就忍。

男爵府

國民生產總值:7048

開心吸收勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主

我生我仔時就晚晚沖涼,洗頭就一個月先洗

珍珠宮

國民生產總值:33520

BKXmas勳章

回覆樓主:

我忍到12日先沖

洋房

國民生產總值:96

BKXmas勳章

大宅

國民生產總值:2245

育兒性格勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

開刀第二日落床,醫生會貼防水膠布,但其實痛到都唔想沖,所以選擇返屋企先沖涼洗頭同埋可以用薑水方便啲

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎