用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

美國媽媽會 今日: 3|主題: 2345

股票一問thx

複式洋房

國民生產總值:115

BKXmas勳章

唔好意思想問一下。就來過美國但手頭上有一兩隻股票好耐之前買落唔想放。但應該點報稅有啲唔係太明。報稅會唔會好麻煩未試過唔知有無人可以指教下。thx 🙏🏻🙏🏻

王國熱話
【笑破肚皮】15個建築師的錯誤設計
夏荷
可愛樹熊仔
唯美下的生活趣味

大宅

國民生產總值:2300

BKXmas勳章

你指香港股票?其實同美國股票一樣,如果有派息就派嗰年報税。當你賣時如果持有少過一年(short term capital gains),收入當入息計。持有多過一年(long term cap gains)就可低稅,係15%。所以你要保留你買賣嘅單據。

如果賣時係大數目就要計劃定,因為美國稅局要你俾定稅先,例如你今年賣時賺好多,到下年四月交稅時才知欠一萬幾千就麻煩。稅局唔like你預交的錢同結數個銀碼相差太遠。你俾多就當然冇問題,交表時報佢會refund俾你。

以上只係講聨邦稅,大部分州有收入息稅,都可能要報。

別墅

國民生產總值:608

BKXmas勳章

muffinmama 發表於 17-8-8 04:43
你指香港股票?其實同美國股票一樣,如果有派息就派嗰年報税。當你賣時如果持有少過一年(short term capita ...

派十幾廿蚊港幣都要報?

大宅

BKXmas勳章

puivigin 發表於 17-8-8 10:02
派十幾廿蚊港幣都要報?

官方回答:係,上google問就有答案。佢只係話銀行,投資行等少過美金$10唔會寄表給你,但唔等於佢冇一堆客嘅單報俾IRS。

當然在海外嘅戶口唔會報俾IRS,如果你係普通人你俾佢review都好細可能,我只可講正規係點。正如駕車超速係犯法,但大把人做,你自己決定自己彩數。

更正:剛再google,海外收入係多過某銀碼才要納美國稅。找foreign earned income tax exclusion 就有講。

複式洋房

BKXmas勳章

回覆 muffinmama 的帖子

唔該曬啊。清楚左啲。甘係咪就是報美國呢邊唔使再報香港果邊。定係都要報香港。thxthx.。上網無咩資料講得好複習

大宅

BKXmas勳章

Lwftyl 發表於 17-8-9 02:42

唔該曬啊。清楚左啲。甘係咪就是報美國呢邊唔使再報香港果邊。定係都要報香港。th ...

乜香港股票收入要報咩?我見香港啲C9都炒股,在美國淨係做稅都煩死了!

複式洋房

BKXmas勳章

好。甘我明啦。真是大鄉里出省。唔該曬你
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎