用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 7235|主題: 920438

生女要似趙海珠?  

水晶宮

國民生產總值:56407

BKXmas勳章

最近讀到的一篇文章… 「生女要似趙海珠」。

因為根本不知道趙海珠是誰, 所以更加有興趣看下去。原來寫作人是一位年過三十五, 有點網絡名氣,仍然單身在職場上拼搏的女生,因此文章也引起了一陣討論。

重點: 生女要似趙海珠的原因,是因為她聰明、美麗、命好、能夠31歲前完成「成名、跳槽、進修、結婚、生子」五部曲。 在三十五歲前都經歷過了,接來想做的,可做的還有很多,但不想做甚麼也是可以了。

作為女性,先要爭取經濟獨立,然後才有資格談到應該爭取甚麼。
十五至廿五歲,爭取讀書及旅遊機會,
廿五至三十五,努力工作,繼續進修,組織家庭,開始儲蓄,
三十五歲以後,將工作變為事業,加倍爭取學習,一定要擁有若干資產防身。

同時,即使活至一百歲,也要打扮得整潔大方,還有,有機會時,毋忘談情說愛。 

必需活潑樂觀,不嫌其煩地生活:牙齒壞了即刻補上,定時打理頭髮,添置新衣物,記得渡假、運動,自得其樂,培養嗜好。 

我都係海豬(SEA PIG)呀

翡翠宮

國民生產總值:99598

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

都唔錯呀

珍珠宮

國民生產總值:32371

好媽媽勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

生得靚+好命, 無得輸!

大宅

國民生產總值:4659

BKXmas勳章

回覆樓主:

旁觀者的眼睛是雪亮  能辨別是非黑白  絕不會盲從附和    絕不能把黑說成白  絕不寬恕梁二奶篡改留言行為  偽造事實天理不容  
未經許可  不得轉載、刊登及發放

伯爵府

國民生產總值:17216

BKXmas勳章

回覆樓主

從來唔覺得佢唔靚,個樣好普通,身型一般。就算係咁多個新聞小花中,我都覺得有人靚過佢。

不過佢好運就真

Winyi    發表於 17-8-8 11:08
LOVE074    發表於 17-8-8 10:26

象牙宮

國民生產總值:214663

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

hippoo 發表於 17-8-8 07:44
從來唔覺得佢唔靚,個樣好普通,身型一般。就算係咁多個新聞小花中,我都覺得有人靚過佢。

不過佢好運就真 ...

講到尾咪又係終極嫁有錢人
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

水晶宮

國民生產總值:56407

BKXmas勳章

good_pig 發表於 17-8-8 07:52
講到尾咪又係終極嫁有錢人

三十五歲要有資產防身

象牙宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

櫺囹桼 發表於 17-8-8 08:05
三十五歲要有資產防身

讀好書咪係資產
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

版主

國民生產總值:111898

動物勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 BKXmas勳章

good_pig 發表於 17-8-8 08:07
讀好書咪係資產

正解

男爵府

國民生產總值:6244

BKXmas勳章

回覆樓主

似有鬼用... 命水冇得自己話事
兩姊妹都可以命運迴異

珊瑚宮

國民生產總值:103570

醒目開學勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

生唔生得靚自己冇得揀.....

但命運好壞,是自己性格決定,如文中指出,25-35歲 努力工作,學習,儲蓄......這也不是大多數人做到的~

總之人生,是自己努力鬥才能成功的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

國民生產總值:769

BKXmas勳章

回覆樓主:

咁佢確實係成功喎!

好過好多嫁了便一心靠人,自我催眠可以一世,但老公一變心就冇錢,冇人冇物淨識喊,或死守唔走那些C9 吖。

大宅

國民生產總值:2693

BKXmas勳章

大力大力 發表於 17-8-8 08:36

但命運好壞,是自己性格決定,如文中指出,25-35歲 努力工作,學習,儲蓄..... ...

侯爵府

國民生產總值:24240

BKXmas勳章

左邊張相完全唔認得,
右邊仲見到少少當年輪廓

複式洋房

國民生產總值:188

四十五歲以後,一定要擁有若干資產防身 , 培養若干個喜好興趣增進生活樂趣.

象牙宮

大力大力 發表於 17-8-8 08:36

但命運好壞,是自己性格決定,如文中指出,25-35歲 努力工作,學習,儲蓄..... ...

咁天資嘅嘢都係天生,盡左力就ok啦。就算讀書唔多,努力生活都值得鼓勵

伯爵府

國民生產總值:19034

BKXmas勳章

回覆樓主:

哈~我反而唔想個女咁樣,我想佢生活做人都簡單啲,表面風光,背後付出幾多無人睇到,我想個女做人hea啲,唔好咁辛苦~

珊瑚宮

國民生產總值:103570

醒目開學勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

good_pig 發表於 17-8-8 09:18
咁天資嘅嘢都係天生,盡左力就ok啦。就算讀書唔多,努力生活都值得鼓勵
...

其實,後天父母影響極大,子女要從小訓練不怕困難,要想得到什麼,都要自已努力爭取才能得到,唔好自怨自艾,話社會不公 ~

所以我從不贊成小朋友要他們舒服,學校功果多少玩樂就是辛苦,怕壓力大.......因為他們長大後,自己就要面對優勝劣敗,適者生存的殘酷社會~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

國民生產總值:19570

BKXmas勳章

hippoo 發表於 17-8-8 07:44

不過佢好運就真 ...

其實也覺得她普通,不過女人命好最重要!

象牙宮

大力大力 發表於 17-8-8 09:27
其實,後天父母影響極大,子女要從小訓練不怕困難,要想得到什麼,都要自已努力爭取才能得到,唔好自怨自 ...

社會每個崗位都有貢獻,所以盡力就是
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎