用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

今日: 195|主題: 57443

民房

國民生產總值:24

大宅

國民生產總值:1671

回覆樓主

唉算啦,都冇咩野好講,我只能安慰自己人地冇必要讓比你。

樓主咁你記得教育小B大個左唔好做咁自私既人啦。

洋房

國民生產總值:44

回覆樓主

宜家7個月都無人讓過坐

水晶宮

國民生產總值:61044

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章 BKXmas勳章

唔緊要啦!係咁架喇!

大宅

國民生產總值:2214

BKXmas勳章

pussykat 發表於 17-8-8 09:55
唉算啦,都冇咩野好講,我只能安慰自己人地冇必要讓比你。

樓主咁你記得教育小B大個左唔好做咁自 ...

關愛位係有必要讓架,如果真係有需要可以就行埋去叫佢讓

大宅

woodenmusic 發表於 17-8-8 10:12
關愛位係有必要讓架,如果真係有需要可以就行埋去叫佢讓

鬼唔知咩⋯⋯我之前有個大肚同事突然暈暈地,請位大嬸讓坐,點知阿大嬸好乸好中氣大聲話:我都好暈喎!

洋房

國民生產總值:93

回覆樓主:

個肚唔大啲啲人都唔讓...上次唔舒服,真係無人讓,真係頂唔順...有時真係問出聲...

別墅

國民生產總值:639

回覆 vanillaani 的帖子

真係有需要直接開聲講。多數我上地鐵都會戴口罩又企直點突個肚出來又摸下佢(唔好俾人覺得係肚腩),加上要企中間點,咁人地想讓都方便點。而且人地讓座時我會講聲唔該。十次都有九次都係會有人主動讓座。我唔覺得個男仔做得對,但你咁影相責怪人地都不尊重人 (要話就當面話佢ma)。丫媽教落唔好用自己把尺去度人,人地可能真係有癮疾你點知呢 (咁諗自己會開心點)。

之前我見過有個大肚婆係金鐘站企係個男人面前(我係佢隔離),個男人好專心用手機做緊野,到佢發現時想讓座俾位佢,個大肚婆竟然責怪對方「你咁遲唔讓好過讓啦!」之後就衝左落車。個男人好無奈,我真心覺得有時大肚都唔好奉子你一上車人地一定會留意到你。你話佢望到你又扮睇唔到就話佢衰,但人地上到車忙自己公事睇唔到你都唔應該咁發火,下次人地未必想讓俾d大肚婆。

複式洋房

國民生產總值:432

pussykat 發表於 17-8-8 10:14
鬼唔知咩⋯⋯我之前有個大肚同事突然暈暈地,請位大嬸讓坐,點知阿大嬸好乸好中氣大聲話:我都好 ...

咁都得?

水晶宮

國民生產總值:52665

好媽媽勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

其實5個月好多人分唔到大肚定肥,尤其肥底,有需要可以出聲,人地都有比錢坐車
---生命無價,請支持領養---

別墅

國民生產總值:788

BKXmas勳章

vanillaani 發表於 17-8-8 08:41
懷孕5個月,每次上車都想找座位坐,可是常常會發現這樣的年輕男子,低頭坐著打機,sigh.....

...

我而家8個幾月,坐巴士關愛座都比人歧視,個個企係我附近想我讓座比佢地,我真係好想講孕婦都好需要坐關愛座囉。

大宅

wingcphoebe 發表於 17-8-8 11:54
咁都得?

一樣米養百樣人

大宅

國民生產總值:1538

BKXmas勳章 15週年勳章

回覆樓主

5個月有時真係唔知你係肥定大肚,我八個月都唔係成日有人讓座。有人讓坐當然感恩,無人讓亦不需要怪責別人。
有需要坐其實可以開聲問下,唔好影人擺上網。人地都有俾車錢,有癮疾唔通又要講你知?大家互相體諒。慶幸香港地方唔大,地鐵又快,就算企都唔係企好耐。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎