用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 12022|主題: 921845

移民台灣創業.......

珊瑚宮

國民生產總值:103750

醒目開學勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

近年有報章常常鼓勵港人移民台灣創業,講到台灣怎美好,而事實上,台灣經濟部剛公布的數字好嚇人.........

台灣近年飽受低薪、高工時所苦,「慣老闆」的情況處處可見,不少年輕人懷抱創業夢,希望自己闖出一片天、而非坐領死薪水。

不過從經濟部統計的數據來看,創業者多但成功者少,1年就倒閉的業者竟高達90%,能撐過5年的也只有1%而已。(創業,經濟部,低薪,年輕人,台灣,數據,慣老闆,存錢,老闆,嚇尿,PTT)

新聞來源連結:
http://www.ettoday.net/news/20170804/981831.htm?t=薪水太低...年輕人衝創業 經濟部公布「陣亡數據」嚇尿網友

大宅

國民生產總值:4169

好媽媽勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

大力大力 發表於 17-8-8 09:01
近年有報章常常鼓勵港人移民台灣創業,講到台灣怎美好,而事實上,台灣經濟部剛公布的數字好嚇人.........: ...

認識的人移民過去多不為創業,佢地不會对在台灣創業雄心勃勃。只是会取「投資」作為移民渠道吧。取了移民權也未必會在台灣住,只是平平地留個選擇權比日後自己退休。

男爵府

國民生產總值:5585

BKXmas勳章

唔會投資去台灣搵居留權,個樹百冇..冇錢就養唔到老...有錢去邊樹都得...鐘意台灣咪去住3個月返來走一轉再去...

Friday    發表於 17-8-8 09:35
蛋皇哥0127    發表於 17-8-8 09:30

翡翠宮

國民生產總值:77618

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 醒目開學勳章 2017媽媽節

其實呢D野,留返畀年輕人自己諗啦。

我諗佢地識打算既。

就好似Bill Gates 當年決定哈佛肆業,我諗好多人都反對,好多人都會講,爭

一年啫,點解唔讀埋畢業咁解喇。

世間好多野,總有例外,所以當年青人真心決定左咁做而又敢做時,我唔會反對。

唔好唔記得,仲有1%成功既,或者佢地就係呢1%呢﹗

就算無人成功過,點解又唔諗下,"就由我黎成功作例子"呢?我就比較鍾意呢種

人=成功由我做起,潮流由我創。

當然,凡決定一種人生大事,都要經過詳細既考慮既,不過,年青人,跌倒再

黎過,可能第時會爬得更高呢?

總之,唔好賖唔好借,用自己錢,用自己實力而實踐自己既夢想同理想,就算

最終輸一次又何妨呢?年青,就係咁好。

vlnz    發表於 17-8-8 17:07
cocoyang    發表於 17-8-8 11:13
maymaggie    發表於 17-8-8 10:05
蛋皇哥0127    發表於 17-8-8 09:32

塵世間最開心既事...........係當一樣好好食既野擺响你面前,而你又可以安心進食﹗如果你要响呢件事度加一個字﹗我只諗到一個"正"字﹗﹗﹗    ...

子爵府

國民生產總值:12274

BKXmas勳章

my005 發表於 17-8-8 09:15

我諗佢地識打算既。

你講嘅都有道理。

魚_魚    發表於 17-8-8 12:58
my005    發表於 17-8-8 09:29
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

大宅

國民生產總值:1709

回覆樓主

毒果最鍾意涂毒年輕人,移民都唔洗去台灣,殘、舊無活力,同鄕下無分別!但台北一樣超高樓價同消費~

另外如果講食物安全,唔覺好過大陸

實現夢想只係包裝,逃避現實先係主因!

Friday    發表於 17-8-8 09:37

公爵府

國民生產總值:28232

熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

成日睇台灣烹飪節目... 啲人成都講
現在經濟不竟氣.... 呢個係事實....

唔好講台灣講創業.... 根本上創業做老闆....
全世界都一樣.... 唔會一百個人創業就一百個
會成功可能得 1-2 個會成功....
每個人都既能力都唔同.... 唔會個個都係有
生意頭腦.....

珊瑚宮

我諗佢地識打算既。

我從來就計機會率,如果阿仔要去台灣創業,我會用數字解釋給他知道困難,例如在國內有40%成功率,即大40倍,問題係台灣經濟好難走出困境,祗會越來越差......

By Kallan

台灣遲早被自己陰乾
在政治爭鬥、水力、基建、電力供應不足之下,這限制了工業在台灣的投資發展,這點大家都理解,但另外一個重要訊號就直接是了斷台灣的工業成長!這就是人材。
在08年全台灣大學的工科入讀人數是14000人,這就是畢業後在台灣各大工業領域裡就業的人材來源,但在16年入讀工科的人數是7000人,萎縮一半,這就是現實環境裡的供求關系。另一個數字就是08年入讀餐飲業的人數是2000人,而06年就21000人,這就意味著當代年青人這種急攻近利的轉變,因為餐飲業畢業就可在職場就業,所以台灣長期在餐飲業人工低,本身就是人才不缺,另外一點亦因為外地游客滅少亦令到此行業薪金不能提升,但活命這點是可解決的。
亦因為台灣長期小子化,故此大學裡的學系很多都是掛零,而全台大約48000名教授及助教就自然淘汰12000人,這就變成各大學營運上財政有困難,故此在海外亦請不到什麼有能力的教授到台執教,這是一個惡性循環。
大環境不適宜工業生態—小子化影響—學生只可選擇一些實用學科—形成某一種學科競爭激烈而做成工資不前—教授失業—形成教學水平低下—沒錢引進海外教授—最後就變成整個社會空洞化。再在這個圈不停地循環,所以台灣是由內部引發而和國際社會失去競爭力這點是會很快做成台灣空洞化,這就是結構性的問題!不用武統,不久將來人民自然會說話!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

國民生產總值:77618

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 醒目開學勳章 2017媽媽節

大力大力 發表於 17-8-8 09:33
我從來就計機會率,如果阿仔要去台灣創業,我會用數字解釋給他知道困難,例如在國內有40%成功率,即大40倍 ...

當然,作為父母,為仔女分析前程,係應該既。

但若然自己仔女仍然一意孤行,你會反對嗎?

有時,過份既計算,可能就成左一種窒礙。

有時,人算亦不如天算既。

我比較鍾意年青人有自己既夢想而又有落實去追求呢份決心喇。

vlnz    發表於 17-8-8 17:09
塵世間最開心既事...........係當一樣好好食既野擺响你面前,而你又可以安心進食﹗如果你要响呢件事度加一個字﹗我只諗到一個"正"字﹗﹗﹗    ...

男爵府

國民生產總值:7257

BKXmas勳章

回覆樓主:

我都真係有兩個中年男性朋友,香港撈唔掂,日日都呻香港冇架喇,要去台灣做生意發圍......但又冇本錢,其實我識佢地超過10年,佢地根本唔係做生意材料,講真如果真係生意人,去到邊都有得搞啦,香港係難啲,但我一樣有朋友做代購,網購撈得風生水起。睇你識唔識睇時機同管理啫,我有同佢地兩個講不如腳踏實地打份工啦,佢地一定答打工冇發達,一世睇人面色....

男爵府

國民生產總值:9950

BKXmas勳章

回覆樓主:

剛去完高雄台北返黎,周圍D環境同我10年前去嘅時候一樣冇咩大改變,甘就死得,即係經濟都冇進步過,點會移民過去比自己D仔女過D將來冇發展嘅生活,國家無進步,D後生點去創業,吾通仲係做番好似以前30年前嘅香港擺檔係街邊做生意呀

大宅

國民生產總值:3088

BKXmas勳章

回覆樓主:

去臺灣主要就係貪佢平。人種、語言、文化都似熟悉。同埋其他地方根本就冇資格去移民。即是band 3學校。無得揀先揀佢。再搵個理由說服自己兼呃下人。

男爵府

國民生產總值:8125

BKXmas勳章

我諗佢地識打算既。

Agree , 世間好多野,總有例外! 吾會只睇數字或用自己成功個套去睇。

my005    發表於 17-8-8 09:51

禁止訪問

國民生產總值:3629

BKXmas勳章

回覆樓主:

水晶宮

國民生產總值:55233

2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

台灣全民大學,讀完書出黎做野唔少都係得最低工資,失業率又高,有信心創業,試下無壞,唔試點知唔成功,就算衰左,錢可以再搵,年青人,有的是時間

禁止訪問

國民生產總值:3629

BKXmas勳章

回覆樓主:

大宅

國民生產總值:1897

我的育兒心得勳章 BKXmas勳章

回覆 MsBusy 的帖子

同意

男爵府

國民生產總值:5585

BKXmas勳章

台灣人好唔鐘意打工架.個個都要做老闆架...一街都係擺地攤同夜市...係台灣做生意要成功,都係錢搵錢....有錢就滾到錢返來...冇錢個D就賺唔到錢...

珊瑚宮

qwe591 發表於 17-8-8 09:59
傻人先會信毒果,移民去台灣。

根本仲衰過大陸,又老化,又百無,我如果係台灣青年一定去中國大城市發展。 ...

但又好多人又信~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎