用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 1190|主題: 933165

知唔知椰菜花可以生食?

男爵府

國民生產總值:9728

2017勳章 BKXmas勳章

J5 越睇越健康, 有一集講椰菜花, 原來椰菜花最好味的食法, 係就咁生食, 節目中介紹了很多食法, 又話加入雪糕似食果仁, 又話口感似飛魚籽, 切絲炒又話似竹筍....

我完全唔知椰菜花可以生食? 大家知唔知? 還是我大鄉里?

珊瑚宮

國民生產總值:118048

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BKXmas勳章

jolps 發表於 17-8-8 11:01
J5 越睇越健康, 有一集講椰菜花, 原來椰菜花最好味的食法, 係就咁生食, 節目中介紹了很多食法, 又話加入雪 ...

因為泰國不嬲都係咁食

仲有長長嘅青豆都可以生食

子爵府

國民生產總值:11964

BKXmas勳章

回覆樓主

唔敢,花類驚有蟲有農藥

珊瑚宮

國民生產總值:118048

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BKXmas勳章

J5 越睇越健康, 有一集講椰菜花, 原來椰菜花最好味的食法, 係就咁生食, 節目中介紹了很多食法, 又話加入雪 ...

其實世界亞洲好多蔬菜都可以生食

不過我哋香港人唔慣

珍珠宮

國民生產總值:49627

BKXmas勳章

回覆樓主

Broccoli 都可以

男爵府

1314625 發表於 17-8-8 11:09
唔敢,花類驚有蟲有農藥

其實我都驚, 所以要買有機的外國貨先會試下!

男爵府

亞牛亞妹 發表於 17-8-8 11:20

不過西蘭花生食好難食! 有苦味!

大宅

國民生產總值:2588

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

亞牛亞妹 發表於 17-8-8 11:20

係呀,以前見到人喺街就咁拎住黎咬

伯爵府

國民生產總值:17290

BKXmas勳章

我只覺得不好食, 而且多蟲我一定會汆下咸滾水。

大宅

國民生產總值:1919

我的育兒心得勳章 BKXmas勳章

西蘭花好似好多蟲 我唔敢生食

大宅

國民生產總值:1027

BKXmas勳章

我覺得會唔好食
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎