用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 1007|主題: 933706

如果保險公司唔見左我的身份證資料

大宅

國民生產總值:2816

我18年前係A保險公司買左份保險, A保險公司在幾年後賣盤比左B保險公司, 但呢幾日B保險公司出信通知我要我補返HKID的資料, 我覺得奇怪, 打佢地hotline問咩事, 佢地話因爲我換了智能身份證所以要從新補資料, 我O嘴, 我話我買d其他保險都唔要求補身份證資料, 爲咩只有你呢間要? hotline職員答唔到, 話要再問問公司再回覆我。
隔了幾日, B保險公司的人又打來, 話佢地買呢盤生意的時候無我的身份證資料, 所以要我補。

我唔接受呢個解釋lor, 咁B公司唔見左我的身份證資料都得啦, 一句sorry都無! 我的私隱可以話要就要咩??

各位JM我應該點做?? thanks

大宅

國民生產總值:1451

回覆樓主

去保監投訴
真係好不滿既,取消所有單轉第二間
一係補身份證資料繼續用

別墅

國民生產總值:767

可以向私穏專員公署投訴

大宅

天之驕子 發表於 17-8-8 11:45
去保監投訴
真係好不滿既,取消所有單轉第二間
一係補身份證資料繼續用
打過去保監會但一朝無人聽!
無可能取消啦,都供左18年, 教育保險, 已經開始拎返錢2年(總共4年拎返曬d錢), 仲有2年就完左張保單。

大宅

Lamlamfong 發表於 17-8-8 11:49
可以向私穏專員公署投訴
我或者下午打去試試。

大宅

國民生產總值:3419

BK猜猜猜慶中秋 BKXmas勳章

好過份WO

大宅

魚_魚 發表於 17-8-8 13:06
好過份WO
咪係, 仲要大話連篇。

公爵府

國民生產總值:27908

BKXmas勳章

orangeca 發表於 17-8-8 11:51
打過去保監會但一朝無人聽!
無可能取消啦,都供左18年, 教育保險, 已經開始拎返錢2年(總共4年拎返曬d ...

咁未比id加個人手寫copy比佢囉,舊公司n年前請落嘅人係舊身份證,後來都有叫佢地補新copy,冇咩特別

翡翠宮

國民生產總值:98437

BKXmas勳章

orangeca 發表於 17-8-8 11:13
我18年前係A保險公司買左份保險, A保險公司在幾年後賣盤比左B保險公司, 但呢幾日B保險公司出信通知我要我 ...

其實比番ID copy都係protect你自己,無咁易被人盜用你身份去處理份保單。

你又唔打算退保,我唔明點解唔肯比!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎