用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

家庭理財 今日: 9|主題: 38056

如果保險公司唔見左你的身份證資料

大宅

國民生產總值:2806

我18年前係A保險公司買左份保險, A保險公司在幾年後賣盤比左B保險公司。

呢幾日B保險公司出信通知我要我補返HKID的資料, 我覺得奇怪, 打佢地hotline問咩事, 佢地話因爲我換了智能身份證所以要從新補資料, 我O嘴, 我話我買d其他保險都唔要求補身份證資料, 爲咩只有你呢間要? hotline職員答唔到, 話要再問問公司再回覆我。
隔了幾日, B保險公司的人又打來, 話佢地買呢盤生意的時候無我的身份證資料, 所以要我補。

我唔接受呢個解釋lor, 咁B公司唔見左我的身份證資料都得啦, 一句sorry都無! 我的私隱可以話要就要咩??

各位JM我應該點做?? thanks

王國熱話
求生日會扭波波推介
有2016年11月出生的bb生日party嗎?

珊瑚宮

國民生產總值:105595

醒目開學勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

orangeca 發表於 17-8-8 11:29
我18年前係A保險公司買左份保險, A保險公司在幾年後賣盤比左B保險公司。

補返比對方,我估沒有選擇~

保障什麼鬼私隱,唔好在意甘小問題~

註:我是做開生意的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

國民生產總值:105595

醒目開學勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

從另一角度睇,B公司可能需要核實A公司客人料資~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 17-8-23 09:08
從另一角度睇,B公司可能需要核實A公司客人料資~

已经補左,否則我拎唔到錢,我無咁多時間同佢地攪。

大宅

國民生產總值:3581

BKXmas勳章

orangeca 發表於 17-8-23 11:00
已经補左,否則我拎唔到錢,我無咁多時間同佢地攪。

題外話,我試過申請信用咭, 親身去分行交身份證,糧單等副本,過一星期可以打比話唔見左,,叫我補交,,比我鬧到飛起,,我唔係郵寄,傳真,,而係親身交都話唔見,,甘大間銀行,,嬲到我話要投訴, ,因為唔見左我私隱,過二日先話找回。,

大宅

ansonbbb 發表於 17-8-24 12:47
題外話,我試過申請信用咭, 親身去分行交身份證,糧單等副本,過一星期可以打比話唔見左,,叫我補交,, ...
我都試過, hand in ID card 副本入HS bank 幫阿仔申請附屬卡, 一個月後都無收到卡, 打去問, 話無收過
之後放棄申請, 激氣都無用。

大宅

BKXmas勳章

orangeca 發表於 17-8-24 16:05
我都試過, hand in ID card 副本入HS bank 幫阿仔申請附屬卡, 一個月後都無收到卡, 打去問, 話無收過:i ...

你太好人,,我係你真的會追究到底,,,id糧單,,,有晒重要資料,,,點知佢係點處理,,如被人不法盜用,,後果可大可小

大宅

ansonbbb 發表於 17-8-25 23:56
你太好人,,我係你真的會追究到底,,,id糧單,,,有晒重要資料,,,點知佢係點處理,,如被人不法盜 ...

我又無要佢地簽收,可以點追究唧

大宅

BKXmas勳章

orangeca 發表於 17-8-25 23:58
我又無要佢地簽收,可以點追究唧

當然尊重你選擇,,不過有cctv,講得出時間地點, 點都要交代,無得扺赖,同埋我真係擔心我個人資料外洩,受損,,,純個人睇法。。。

翡翠宮

國民生產總值:95308

畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 BKXmas勳章 15週年勳章

touchwood如果你要claim錢, 拎錢都要交id架喇! 無論銀監, 保監都嚴謹規定要verify身份的!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎