自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

前兩日,我用call車台買左兩件二手家俬車返屋企,漏左部電話係call個架車度,師傅當時態度好友善。

因為當時我放低左傢俬就追返舊屋,所以係電話仲打得通既情況下,我就以為放左係舊屋。到我第二日發現唔見打過去俾師傅,佢話冇,第二朝掃過都唔見有,但就問係咪好重要,言語間令我知道係佢度,當時我決定收線先,諗好點先令佢交俾我。

第三日,我就打去話:師傅,你幫我睇真啲有冇窿窿罅罅位,搵到既,我俾返三百你飲茶丫。佢就話我走左之後,車過兩個印度人,你知啲印度人乜乜物物(好慘,冇lala被屈的民族),即本又打去幫我問下,再覆我。跟住專登拖我一日先打黎話有執到,個兩個印度人要$1000,我忍唔住講:新機先700(部機有資料所以先要返),佢咁開價太過份了,根本拾遺不該據為己有,你再聯絡下佢啦,唔係報警都好麻煩,都會搵到佢,你會幫我做證架嗎…

佢即刻話唔關佢事,佢義務幫我拎又話再聯絡下佢睇下點,一陣人地扔左都冇法喎,又唔知通唔通之類,我冇拆穿佢,又壓住道氣,等緊佢打返黎。

呢$1000我應該俾嗎?

禁止訪問

水晶宮

你電話有冇GPS 嗰D架?

直接報警啦

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老實,你一定要攞返嘅話,當比錢買教訓,下次小心啲
如果你有心玩嘢,報警再約佢出嚟交收,當場捉佢... 因為佢執到你啲嘢要求你比錢贖回係犯法的,新聞見過有案例
不過1000蚊,我唔會

大宅

winkychan111 發表於 17-8-8 12:30
真係有好重要啲資料想要番都要比嫁啦

大宅

tammy2008 發表於 17-8-8 12:31
你電話有冇GPS 嗰D架?

直接報警啦

有,但冇電關左啦。我諗過都真係可以報警,或者打左上台搞大先,睇下佢點,但心裡都想俾下台階佢,但$1000對我黎講多得太多,所以一開始話$300,諗住還我$500都要返,點知佢話$1000

大宅

magiso 發表於 17-8-8 12:32
老實,你一定要攞返嘅話,當比錢買教訓,下次小心啲
如果你有心玩嘢,報警再約佢出嚟交收,當場捉佢... 因 ...

Thanks JM,我會好好諗下,依刻我做唔出,等佢再打黎聽佢講啲咩先

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

報警冇野可以做到,只係拖字闕
你打上台,講返情況俾大台知
大台問左司機之後會打返去你之後既客到(大台有紀錄)check下係咪佢講果回事
發現司機講大話的話會cut司機既台唔俾接單同報警

大宅

我電話無重要資料, 最多無左d相係可惜少少, 所以我係一定唔會比錢嘅

無論如何, 你之講左三佰, 如搞得掂攞番, 算啦
但如果強硬要多d錢, 不論多少, 都應該報警, 因同要脅無異

大宅

jaymima 發表於 17-8-8 12:39
Thanks JM,我會好好諗下,依刻我做唔出,等佢再打黎聽佢講啲咩先

由大台報警好過你自己打去報警
大台幫客唔幫司機的

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我唔會比呢1000, 我會同師傅講, "師傅你幫幫手同個印度人講啦, 我最多比到$300咋, 一係你比印度人電話我, 我自己同佢講丫。如果唔係, 我唯有報警, 到時你都要比印度人電話同資料警方, 或者警方都會同電信公司查你通話紀錄拎到呢D資料....咁樣搞到咁大, 大家都無癮, 又會麻煩到你....我知唔關你事, 但如果我報警但你又唔合作唔幫手比資料警方, 我擔心警察會懷疑埋你丫!!! 所以麻煩你幫幫手問下個印度人300蚊得唔得, 或者你直接比佢電話我, 我同佢講丫, 唔該你丫!!"

如果你肯定係個師傅拎走, 即係事實上可能根本冇咩印度人出現過, 即使真係有印度客人, 但你師傅都肯定冇同人地聯絡過講你電話呢件事啦...即成件事好大機會係師傅自編自導自演....所以我覺得如果你講到 "警方可以根據你電話紀錄搵到印度人資料" 呢D佢根本冇發生過既野, 佢費事煩應該會就咁300算數~~

大宅

Yanyan0904 發表於 17-8-8 12:45
報警冇野可以做到,只係拖字闕
你打上台,講返情況俾大台知
大台問左司機之後會打返去你之後既客到(大台有 ...

多謝JM建議,好有用,我點都會打左入台先

大宅

-maymay- 發表於 17-8-8 12:45
我電話無重要資料, 最多無左d相係可惜少少, 所以我係一定唔會比錢嘅

無論如何, 你之講左三佰, 如搞得掂攞 ...

一來太多,二來被人威脅既感覺唔好受。

我話我電話都唔值1000啦,佢話:你啲資料值丫嘛...我真係...

大宅

你估我唔到 發表於 17-8-8 12:49
我唔會比呢1000, 我會同師傅講, "師傅你幫幫手同個印度人講啦, 我最多比到$300咋, 一係你比印度人電話我, ...

JM多謝你用心分析,我會等佢電話黎,再結合你地建議既方法,睇佢交唔交

琥珀宮

水晶宮

jaymima 發表於 17-8-8 12:58
JM多謝你用心分析,我會等佢電話黎,再結合你地建議既方法,睇佢交唔交
...
我個人覺得呢個方法有風險, 或者個司機咁俾你嚇一嚇即時燬C滅跡咁點算.....

打去大台話要報警好D, 仲要話明明司機知道你部手機係邊都唔肯俾番你....唔洗講咩印度人嗰D野, 擺明係司機作野, 講得太多會亂晒龍上面班台姐會亂

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實好簡單

樓主索性去警署報案(唔好打上大台打草驚蛇)

將情況話比警方知,之後警察會識點做

不過你預左部電話會冇,分分鐘同你一拍兩散

你怕嘅就比$了事冇謂再拖

翡翠宮

打上台最有用; 佢地多數會搞掂司機

大宅

回覆樓主:

如果係你先offer俾錢換番個電話,就算報警,警察都未必能告。如果你一路無offer過而被要求"贖金",仲要人贜並獲,警察先可能落charge,不過都未必告得入。

首頁

尾頁

跳至