用戶登入

找回密碼 | 註冊

21oC.67%

義工

湊B百科 今日: 92|主題: 2130

留言即有機會贏牛欄牌瞓得好精緻毛毯及勳章  

管理員

國民生產總值:16641

FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 +3金熱血 畀面勳章 7周年華麗國民 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 夏天玩到顛 2016畫展勳章 BKXmas勳章 2017勳章 雞年勳章 2017媽媽節

BB出咗世之後,你有幾耐無瞓過一覺好?其實BB瞓得好,除咗嗲哋媽咪有覺好瞓之外,仲係達到「海綿級肚仔」嘅一個重要指標,有咗海綿級肚仔,BB就可以開開心心吸收美好大世界啦!咁究竟BB點先算係「瞓得好」?以下短片答到你!

按此觀看短片:
【BB瞓得好,先有海綿級肚仔!】

遊戲方法
1. 睇完以上短片,回覆此post答問題:
- 3歲大嘅BB每日要瞓幾多?

2. 覺得短片觸動到你?Share去Facebook介紹給其他爸媽!
進入文章連結後,按標題下方的「分享/Share」鍵(如下圖)

3. 參加遊戲即可獲得「瞓得好勳章」,我們更會挑選最佳50個留言,送上牛欄牌瞓得好精緻毛毯,等BB瞓得更好!

活動日期:即日至2017年10月9日

勳章有效期:2018年6月30日

勳章頒發日期:2017年9月30日、2017年10月11日

*得獎者將於2017年10月18日收到PM通知領獎詳情,參加者請留意PM。未獲通知者當落選論。

條款及細則
1. 分享內容必須為原創,如發現抄襲將取消資格。
2. 參加者的會員名稱及留言有機會刊載於牛欄牌其他網站。
3. 請勿於本帖發表非參與遊戲之留言,所有此類留言將刪除而不另行通知。
4. 所有提交的作品,必須不涉及任何(1)誹謗、毀謗、淫褻、侮辱、中傷、煽動、色情、威嚇、侵害他人私隱;(2)侵犯知識產權;(3)宣傳或徵求資金、貨 品、或服務;或(4)任何非法或鼓吹非法活動等的內容。參賽者須對其所提交的作品負上全部責任。親子王國有權刪除違反以上規則的作品,並視情況考慮交予相關執法部門處理。
5. 禮物數量有限,送完即止。
6. 親子王國並無責任對任何提交作品作出回應。
7. 親子王國有權拒絕及取消任何作品之參賽資格而毋須任何解釋。
8. 本活動的參加者了解並願意遵守親子王國訂立的活動條款及細則;如有違反規定及造假者,親子王國有權取消其任何領獎資格。
9. 親子王國有權暫停、修訂或更改此等條款及關於此次活動的各項安排,並可隨時取消或中止活動,事先毋須就此發出通知,亦不須為此承擔任何責任。
10. 親子王國並無責任因為或就有關使用任何提交之作品而對任何人作出賠償。參賽者由參賽一刻已代表其提交之作品不會侵犯任何第三者的任何權利,包括(但不限於)版權、商標、專利、商業秘密、私隱或其他個人或所有權。
11. 上述活動細則,僅限於是次活動專用。如有任何爭議,親子王國保留最終決定權。

www.baby-kingdom.com

管理員

國民生產總值:16641

FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 +3金熱血 畀面勳章 7周年華麗國民 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 夏天玩到顛 2016畫展勳章 BKXmas勳章 2017勳章 雞年勳章 2017媽媽節

回覆 中央情報員 的帖子

[]

每日要瞓(正確答案)個鐘。

每晚瞓覺前我都會較暗房間燈光,然後幫BB輕輕按手腳,BB好快就會瞓著

www.baby-kingdom.com

男爵府

國民生產總值:5780

瞓得好勳章 開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

3歲大的BB每日要瞓11-13個鐘

我會睡前講故事, 平伏吓小朋友嘅情緒, 睡前再較暗房內嘅燈光, 等小朋友容易入睡

民房

國民生產總值:15

瞓得好勳章

回覆樓主:

每日要瞓11-13個鐘

我會係訓教前30分鐘叫小朋友開始安靜,平服佢地興奮既情緒。夠鐘既時候,佢地就會自動上床仔,等我俾good night kiss佢地。熄哂燈再播音樂俾佢地訓教

侯爵府

國民生產總值:22693

瞓得好勳章 BKXmas勳章

3歲bb要訓好,要夠11至13個鍾,我絕對好認同
我女女自小培養8點半就上床,關燈一齊睇夜光星空
傾下計,講故事,15分鐘左右就訓著 ,一教到大天光7點半,加埋午睡,都一定有13個鍾,直到呢家4歲,依然做到8點半上床訓教,7點半起床上學 ,重好健康tim

別墅

國民生產總值:825

瞓得好勳章 Xmas吸收勳章 BKXmas勳章

每日要瞓11-13個鐘我會睡前講故事, 平伏吓小朋友嘅情緒, 睡前再較暗房內嘅燈光, 等小朋友容易入睡

別墅

國民生產總值:558

每日要瞓11-13個鐘
我會睡前較暗房內燈光, 傾計講故事, 聽音樂, 之後就關燈睡覺

大宅

國民生產總值:2684

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 ProAbsorb勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

3歲大嘅bb每日要瞓11-13個鐘。
我bb好鍾意玩, 所以每晚瞓覺前,我地一定規劃做固定事項, 等bb知道完成後就到入睡時候。首先會同bb換片, 跟住調較暗淡嘅光線等bb飲牛欄牌奶, 醫飽肚仔。完成後就熄燈, 同bb數綿羊。而家bb開始識叫我數唔同嘅野, 數到50左右我會同bb講晚安, bb都差不多瞓覺了。

大宅

國民生產總值:4025

瞓得好勳章 開心吸收勳章 ProAbsorb勳章 認識瑞士牛牛第二回 BKXmas勳章

3歲大BB每日要瞓11-13個鐘。

每晚睡前一齊刷牙, 洗臉, 抺腳, 關燈, 在床上祈禱後,BB 望下望下, 再唱首歌仔,就訓了

珍珠宮

國民生產總值:46253

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 Xmas吸收勳章 ProAbsorb勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節 15週年勳章

3歲大BB每日要瞓11-13個鐘。

係訓前1-2個鐘暫停BB一切動態活動。較暗燈光聽音樂。
差唔多時間就比個奶咀佢。

大宅

國民生產總值:2981

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 ProAbsorb勳章 BKXmas勳章

三歲小朋友,每日要瞓11至13小時

每晚瞓前約半小時,提佢仲有三十分鐘要上床,玩多陣玩具好啦,再俾佢一杯奶佢飲;十分鐘後,提佢就夠鐘,要收起玩具,刷牙,去toliet; 之後同佢講,夠鐘了,要上床休息啦,我會關暗燈光,再在床上一邊幫佢用保濕霜按摩手腳,拍下拍下背脊,一邊講故事,佢就慢慢瞓著

別墅

國民生產總值:891

每日要瞓11-13個鐘。

BB每晚飲完支奶就去瞓覺,睡前我會較暗房間燈光,然後同BB講故事、唱歌仔,之後用隻手攬住佢,按摩手腳,BB好快就會瞓著!

複式洋房

國民生產總值:173

3歲bb應該要有11-13個小時嘅睡眠,睡前可以嘗試同bb講吓故事,播輕鬆嘅音樂,關燈同bb一齊訓起床到講下今日發生嘅事,都可以令bb好訓D

大宅

國民生產總值:4355

瞓得好勳章 Xmas吸收勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

阿女每晚都要係床到玩一輪先肯瞓。
但最近我發現有個方法,阿女好快就瞓着,萬試萬寧。就係一邊哼歌,一邊拍佢心口,當然仲要飲住媽媽奶奶,咁樣吖女就會好快冷靜落嚟,聽住我哼歌,聽聽下佢就會瞓着

大宅

國民生產總值:1864

瞓得好勳章 Xmas吸收勳章 ProAbsorb勳章 吸收力勳章 BKXmas勳章

每晚瞓覺前將房嘅燈光較暗同播安撫嘅音樂,令BB知道又到訓覺時間,BB好快就會瞓著

複式洋房

國民生產總值:158

瞓得好勳章 BKXmas勳章 BK Milk勳章

3歲大嘅BB每日要瞓11-13個鐘。

我嘅氹瞓覺小貼士就係
1)當每晚特定時間幫BB,沖完涼後換上乾淨片片,(通常我會在睡前2小時左右沖涼,讓BB知道沖涼後就是吃奶睡覺時間,加上沖涼後睡覺BB會更舒服。
2)在訓教前餵奶奶,俾BB食多少少(如果是奶粉喂多1~2安,而本人暫時仍是全母乳,我就會餵比起平常時間多15分鐘左加)
3)另外要配合柔和的燈光(可以是話盡量燈光較到最暗)
4)再加上環境聲音要保持安靜。
5)讓BB食飽飽後,抱一會兒,如果BB仍沒睡著,我就會哼一些柔和的兒歌(最好是特定某隻歌,就好似讓BB知道媽媽俾一個訓教既信息佢咁)

做齊以上步驟,給BB一個有愛和舒適的環境,咁BB就自然晚晚都訓得好,而且深夜不會醒來!

複式洋房

國民生產總值:212

瞓得好勳章 Xmas吸收勳章 ProAbsorb勳章 吸收力勳章 BKXmas勳章

每日要訓11-13個鐘

每日訓覺前要平伏BB嘅情況,建立同一個訓覺嘅時間,播下音樂BB就會好快訓

複式洋房

國民生產總值:143

瞓得好勳章 FRISO飲奶勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

每天要訓11-13個鐘
每次訓前我都會安撫小朋友情緒,然後調暗光線,抱住小朋友一起訓,那小朋友好快就會入睡

子爵府

國民生產總值:12058

瞓得好勳章 開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 Xmas吸收勳章 ProAbsorb勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主

每日要瞓11-13個鐘頭

每晩瞓之前都會同bb一齊刷牙洗手,之後熄燈上床,上床會攬住一陣,有時會傾計,問下佢聽日想去邊度玩,有時會講故仔或唱歌!大概十分鐘就會同佢講要合埋眼瞓覺啦!通常10分鐘內會瞓着,咁我就收工啦!

大宅

國民生產總值:4064

瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 2017媽媽節

每日要瞓11-13個鐘

每晚我都會九點就叫囝囝入睡房,擦牙、睇故事書,然後講早抖,關燈,pillow talk一陣,佢碌幾碌就會瞓著
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎