論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

新姐姐完全唔識廣東話,好難溝通,用埋身體語言先明少少!
請問各位媽媽通常要幾耐先會講得好些!每晚都用半個鐘教佢講!
最麻煩係她不能跟我個女溝通,我女唔肯跟佢,晚晚喊,話掛住以前個姐姐,之前個姐姐好錫我個女,佢地感情好好!有些沮喪

大宅

buy a dictionary/ google translate

wcpcelia    發表於 17-8-8 14:19

大宅

wombatwombat 發表於 17-8-8 13:10
buy a dictionary/ google translate

姐姐有筆記簿,每晚都教佢

公爵府

boyceyan 發表於 17-8-8 12:57
請問各位媽媽通常要幾耐先會講得好些!每晚都用 ...

我的白纸印來左二個月已明好多,但講就差d,
我係動作加圖片加Google translate.
印姐就算有經驗都要3個月先開始全自動,比d耐性la.
再請新又要錢又要時間.

大宅

lilysun123 發表於 17-8-8 14:36
我的白纸印來左二個月已明好多,但講就差d,
我係動作加圖片加Google translate.
印姐就算有經驗都要3個月先 ...

多謝!我唔會唔用呢個姐姐!佢都好乖,肯學,離鄕別井姐姐都有難處,只係家下係忍耐期,想知佢地大約幾耐先聽得明

公爵府

boyceyan 發表於 17-8-8 14:43
多謝!我唔會唔用呢個姐姐!佢都好乖,肯學,離鄕別井姐姐都有難處,只係家下係忍耐期,想知佢地大約幾耐 ...

其實姐姐態度最重要,肯學肯重好快識,
多d包容佢. 家中白纸印都要慢慢教,急吾來.

大宅

lilysun123 發表於 17-8-8 16:05
其實姐姐態度最重要,肯學肯重好快識,
多d包容佢. 家中白纸印都要慢慢教,急吾來.
...

係!咁姐姐都肯學,希望她能快些上手

大宅

boyceyan 發表於 17-8-8 17:30
係!咁姐姐都肯學,希望她能快些上手

工人態度好肯做已經好好。俾啲時間佢。

今時今日請工人中伏機會好大,人品唔差我都唔建議換。

子爵府

boyceyan 發表於 17-8-8 12:57
請問各位媽媽通常要幾耐先會講得好些!每晚都用 ...

重要野重複講多幾次。如果佢話明。叫佢表達返一次比你知(我嗰時印姐姐都係咁)
我叫佢,小朋友食野前一定要洗手,我就示範佢睇;(指住呀仔)示範準備食野,跟住我停止呀仔,拖住呀仔去洗手,然後示意可以食。

跟住問佢明唔明。佢話明呢就重做一次比我睇。

要求佢每日清潔坐厠:
(我做個Monday - Sunday schedule)貼喺厠所坐厠隔離,指手劃腳叫佢每日清潔完就寫個take. 一個禮拜後習慣咗就唔洗再寫。

子爵府

激烈的海狗 發表於 17-8-8 20:45
重要野重複講多幾次。如果佢話明。叫佢表達返一次比你知(我嗰時印姐姐都係咁)
我叫佢,小朋友食野前一定 ...

印姐係識英文,但我為咗仔同佢溝通(佢最主要take care仔)所以不停同佢講廣東話,務求要佢明白我地生活習慣,同埋要佢知道成間屋最緊要注意啲嘜。

大宅

激烈的海狗 發表於 17-8-8 20:49
印姐係識英文,但我為咗仔同佢溝通(佢最主要take care仔)所以不停同佢講廣東話,務求要佢明白我地生活習 ...

我每晚教佢半個鐘,希望見效!其實我係唔捨得之前個姐姐,再加上要適應一個完全唔識既新工人,有些沮喪!多謝你的提醒

子爵府

boyceyan 發表於 17-8-8 21:21
我每晚教佢半個鐘,希望見效!其實我係唔捨得之前個姐姐,再加上要適應一個完全唔識既新工人,有些沮喪! ...

我都第一次請。仲有半個約,而家個姐姐好好。純品聽晒我話 對仔仔好好。 嚟咗咁耐無一日唔笑(自然笑),但我自己性格問題,打算完約都唔會續佢,另願揾個新人。
因為我會覺得佢習慣咗某啲野 工人一定會做得冇之前咁好,戔大家唔happy. (我自己咁諗啫)。

大宅

激烈的海狗 發表於 17-8-8 21:27
我都第一次請。仲有半個約,而家個姐姐好好。純品聽晒我話 對仔仔好好。 嚟咗咁耐無一日唔笑(自然笑), ...

都會嫁,因為工人姐姐知道僱主的習性,揾到位偷懶!
我第三次請工人!第一個做左四年,愈來愈懶,顧住玩電話,不過做開有感情,佢又唔太過份便算!第一個做左兩年,超級好,自動波,好錫我個女,同我個女感情好好,但老公唔比佢做返左印尼,好唔捨得!今次係第三個工人,第一次請完全唔識廣東話既工人,其實我唔識做家務,唯有叫我媽媽教工人,我就教姐姐廣東話,帶她認路,教她跟我個女相處........原來係好多野要教!唯有叫自己慢慢來

大宅

激烈的海狗 發表於 17-8-8 21:27
我都第一次請。仲有半個約,而家個姐姐好好。純品聽晒我話 對仔仔好好。 嚟咗咁耐無一日唔笑(自然笑), ...

我唔係好鍾意換姐姐,我怕重新適應

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

多啲包容 , 教完佢後叫佢做一次俾你睇 , 以免大家誤會 。

做耐咗會揾位偷懶 , 唔過份就算 , 等於我哋係香港打工都係一樣 , 做耐咗就識揾位㗎啦 , 都係個句 , 做掂嘢又唔好太過份就 OK 喇 。

公爵府

boyceyan 發表於 17-8-8 22:27
都會嫁,因為工人姐姐知道僱主的習性,揾到位偷懶!
我第三次請工人!第一個做左四年,愈來愈懶,顧住玩電 ...

我一年前有個做左8年的姐姐完约回鄉,我都勁吾習慣好depressed,
但姐姐始終係生命中的過客,遲早要走,佢走左成年我先pick up到所有的工作再教新姐姐.
阿女早d習慣下換工人也是好事,太依賴同一個姐姐,佢走左真係好惨

公爵府

boyceyan 發表於 17-8-8 14:43
多謝!我唔會唔用呢個姐姐!佢都好乖,肯學,離鄕別井姐姐都有難處,只係家下係忍耐期,想知佢地大約幾耐 ...

咁平時多教,叫佢多聽,多學,有咁嘅環境,應該好快嘅

大宅

lilysun123 發表於 17-8-9 09:58
我一年前有個做左8年的姐姐完约回鄉,我都勁吾習慣好depressed,
但姐姐始終係生命中的過客,遲早要走,佢 ...

我明白既,姐姐始終要走,但日對夜對有感情,尤其好姐姐,其實姐姐走左之後,我都真係有d抑鬱

大宅

hoganbaby 發表於 17-8-9 11:33
咁平時多教,叫佢多聽,多學,有咁嘅環境,應該好快嘅

多謝!我成日同姐姐講加油,一齊努力啦

大宅

回覆樓主:

佢只識英文?定英文都唔識?

首頁

尾頁

跳至