自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前上網看到
First FootpXXXXt有試堂優惠$400/兩堂。

某日我仔18個月大嘛,唔識講野好正常啫, 但佢識說mama baba 奶奶 波波 哥哥咁簡單的字

“估”老師話我坐唔定,好啦!咁我仔左媽媽既大脾望住個老師的, 叫我同仔仔訓練佢坐定定學習守規矩,
我心唸我們第一次來試堂,
咁樣講野都有既,

今天有4人上兩位小妹妹2 歲, 另位男仔21mths 最細是我仔仔的,

兩位小妹妹與老師對答有問有答她們對話說: 今日星期幾? 今日幾多號? 今日有無太陽伯伯?
但我 "月亮太陽彩虹下雨數目字自己個名字、謝謝"等等

“估”老師有張圖畫卡紙連中文字,要求小朋友舉手才可以出去用卡紙貼上白板,我仔沒有舉手但主動起身行出去老師話我無舉手所以唔會給他, 到最後老師將卡紙給我仔結果我仔唔肯行出去, 咁樣對小朋友來說影響到自尊心, 加上我仔18個月大唔識舉手好正常, 但佢肯主動起身起碼佢表達到佢自己的, 個老師完全唔理解囉, 佢最叻顧住識講野既小朋友的, 唔識講野就有點歧視!!!!!

玩大小肌肉既遊戲時, 老師完全照顧唔到4個小朋友的, 地方又細都唔太適合玩踩樓梯的. 請咁多助手老師至叻做什麼呢? 她們係咁影相的, 完全唔會幫手照顧個小朋友的.

沙老師及”估”老師教小朋友將圖案用膠水貼畫紙上, 但是圖案太細張,
D雨滴整到咁細張, 小朋友邊會識貼的,
仔仔用膠水時不小心整到臉,我老公出面坐唯有叫幫忙整濕水紗巾入來遞比我,我同仔仔抹臉,出面老師衝入來每個小朋友只可一個家長陪同,麻煩叫我出一出去的, 我話我臉上有膠水我老公遞毛巾仔比我GE,我處理好咪出去囉,做乜事要chur 住人地出去的, 又唔見佢地主動遞濕紙巾的, 真是好有問題囉!

吃完茶點唱完歌後, 落堂時叫我老公帶仔入toilet 洗手洗臉等等,老師同我傾叫我教仔仔訓練坐定定第時返學會好一點的, 我心唸如佢真是坐定定就唔使上playgroup LA, 個老師真係傻傻地既, 我都想個BB 坐得定,坐唔定都真係無計, 唔通打佢咩鬧佢咩!!!!

我反映時點解你們唔安排around 18-21 mths 小朋友一起上呢? 相差咁遠真是好大分別囉, 佢地解釋話大既小朋友因為來緊讀K1, 所以會咁樣安排喎.

到落堂時大家企晒出面等地方超細又焗, 環境麻麻地, 廁所污糟到唔敢去的… D家長小朋友放堂, 下堂既家長小朋友又上來, 幻想一下四百幾呎迫埋一堆, 真是好迫人!!! 見到老師用普通濕紙巾抹一抹地, 覺得清潔有點求求其其的, 加上呢排流感高峰期, 真是好小心啊!

不過我想講, 報試堂既家長真是要三思, 因為我介紹左比我朋友上試堂, 我朋友早我幾日上, 佢都話好差的, 老師完全無愛心無耐性去教, 完全沒有了解的~ 如我仔仔乜都識的話都唔使來上PLAYGROUP LA! 真是一肚氣!!

仲有我係佢地FB PAGE 度留言, (幸好我有CAP 圖有RECORD) 點知今日看到時我留低既留言已被刪走晒, 真是好有問題的!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

Choylam2012 發表於 17-8-8 14:45
之前上網看到
First FootpXXXXt有試堂優惠$400/兩堂。某日我仔18個月大嘛,唔識講野好正常啫, 但佢識說mama ...

好在有試堂,話明試,唔一定要報,佢地勝在唔修飾,唔會扮野,比左錢,先黎料,到時仲煩,夾唔岩,就搵過第二間,人人要求唔同,能力又唔同,唔岩搵到岩,何必唱人

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

複式洋房

回覆 oceandeepsea 的帖子

費事有下一個家長/小朋友浪費金錢時間去參與的.

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

Choylam2012 發表於 17-8-8 15:02
回覆 oceandeepsea 的帖子

費事有下一個家長/小朋友浪費金錢時間去參與的.

下一個家長,可能係好似果兩位小妹妹咁既表現呢

大宅

回覆樓主:

我就咁睇,係同你個小朋友唔夾,但係間野冇咩大錯,又唔係好離譜,唔駛咁開post唱人

男爵府

回覆樓主

唔評論間學校,我淨係覺得你似住自己個仔係最細,就乜嘢都覺得好正常,唔識講嘢好正常?!唔識舉手好正常?!唔識坐定定又好正常?!

伯爵府

回覆樓主

試堂都唔平

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

evayu123 發表於 17-8-8 15:39
我就咁睇,係同你個小朋友唔夾,但係間野冇咩大錯,又唔係好離譜,唔駛咁開post唱人
...
咁又唔係喎!!! 呢d 唔係唱人喎!樓主講個間野,都應該係賣哂廣告丫....又無理由咁樣安排架喎! 400蚊2堂試堂唔係貴,但正價呢? 應該都400蚊一堂喇卦...
喂~我女上緊既160蚊堂都唔係咁樣既對待啦!

我女上過兩間Playgroup, 就算之前個間幾唔好, 都唔會講你唔舉手所以唔比你!
老師係會引導佢地舉手, 唔舉咪下一次囉~

之前上個間, 堂堂都唔同學生,上5堂, 有3個唔同既老師。
安排亂, 無啦啦安排我女 (當時14個月大) 同18,19個月大既哥哥姐姐一齊上。
個陣我女都未識企,老師只係比其仔同學玩、完全唔理我個女。
每個同學仔手上都有個沙徐, 老師見有多,就每人派多一個。但去到我個女個陣時就話無。我覺得一個定係兩個沙徐無緊要,但係小朋友如果有認知既話,係會唔開心既。
到落堂之後,我只係同佢地反映安排亂,最好同返差唔多年紀既小朋友上堂會比較好D。

其實返playgroup 真係for fun,小朋友家長開開心心玩一個鐘呢個回憶會好好多。

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

複式洋房

回覆 豬吉 的帖子

無錯, 只係請家長考慮呢間要考慮清楚。

複式洋房

回覆 lemontea520 的帖子

LEMONTEA520 你講中我的心聲,
但是果位老師唔應該向小朋友說: "你唔舉手, 老師唔會給你的!"
同埋老師也可以教導方法如何引導小朋友如何舉手的.
說話內容令到小朋友會識聽的, 結果我小朋友唔肯主動起身出去的, 小朋友都會識聽的

男爵府

del.

伯爵府

春季勳章

evayu123 發表於 17-8-8 15:39
...

其實一般 playgroup 都喺咁。
舉手出去,都喺想小朋友主動。
答對當然好。答錯導師一般都會引導答題。
1堂答唔到,唔肯答,喺好正常。小朋友細,環境陌生,好多都唔知自己做緊咩。家長要俾小朋友慢慢適應。
所以,如樓主所講。我睇唔到間playgroup有好大問題,大到要咁寫。

伯爵府

兩睇啦,我女三歲,讀緊嗰度(不是樓主你嗰間)都係咁,要佢坐定,唔坐定就唔比佢玩,我女試過幾次,有進步呀,唔再上堂坐唔定。比佢去上堂都唔係為左佢學野,係想老師觀察下我小朋友有咩問題再同我講,我去改善。

珍珠宮

回覆樓主

恕我直言
你小朋友太細了
其實唔太適合上playgroup
Playgroup果邊為做生意,當然會盡收生

伯爵府

Choylam2012 發表於 17-8-8 16:01
回覆 lemontea520 的帖子

LEMONTEA520 你講中我的心聲,

老師佢語氣令你唔舒服,唔好嬲啦,你都識講18個月識聽,老師唔講冇舉手唔會比、你仔又點知原來係需要舉手。依家出面啲面試班就係咁,唔會咩都氹,下下講指令。成$200/堂,其實選擇都可以好多唔好嬲啦

男爵府

BK Milk勳章

依間間到底有無心去做教育架?試常就可以咁?
如果無耐性就唔好開pg 開補習班
我覺得問題係在於依間嘢態度囉

洋房

我同意呢間野唔係好有愛心同耐性,我都試過堂,見到佢地對住d識講野既小朋友講故事,小朋友問問題,佢地stop佢同佢講,你係唔係要講?你講我就唔講,你講晒先,我比時間你講,呢種態度我覺得有問題,因為我認為對住小朋友講故事並唔係要講完個故事就叫完,當中可以啟發佢地思考,創作力,我唔明點解唔比佢講,重要用呢種態度stop佢,睇得出老師好唔耐煩,去到做勞作又係,只係完成件事,做一個跟住佢做既模出唻,唔比小朋友做一d佢想做既事,舉例太陽一定要紅色,點解唔可以係黃色?唔知做唻有咩得著,我唔係想我小朋友係倒模人。

首頁

尾頁

跳至