用戶登入

找回密碼 | 註冊

寒冷天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
10oC.64%

義工

今日: 12|主題: 58528

新手媽坐月問題……

複式洋房

國民生產總值:158

BKXmas勳章

1,豬腰=豬潤=豬肝?是否會收奶,幾時食呢?
2,豬腳薑幾時煲?幾時食?12朝拜左祖先先可以派,幾時唔派?
3,生果較涼,幾時可以食?
4,紅棗活血,要清左惡露先可以食?
5,薑炒飯,雞酒,益母草幾時可食?
6,人參效用收奶,母乳媽唔食得?
7,木瓜,花膠,魚湯可催奶,但會引致塞奶嗎?幾時食呢?
8,產後運動,收肚收陰幾時做先岩呢?
9,順產媽媽用束腹帶生完第二日即可用?

大宅

國民生產總值:1347

BKXmas勳章

回覆樓主

留名

男爵府

國民生產總值:8298

BKXmas勳章

回覆樓主:

豬腰係腎,豬潤係肝。豬腰坐月食得,豬潤你餵人奶唔好食好快收
2,豬腳薑幾時煲?幾時食?12朝拜左祖先先可以派,幾時唔派?
12朝開始可以派,滿左月薑醋唔出屋,要食就上你屋企食
3,生果較涼,幾時可以食?
有啲生果坐月都食得,你可以上網查下
4,紅棗活血,要清左惡露先可以食?
我過左十二朝已經有飲紅棗水
5,薑炒飯,雞酒,益母草幾時可食?
都係過左十二朝已經食
6,人參效用收奶,母乳媽唔食得?
係丫,一黎收奶,二黎太補對bb唔太好
7,木瓜,花膠,魚湯可催奶,但會引致塞奶嗎?幾時食呢?
自己睇自己身體情況,有人食左都唔塞,我生左已經有食
8,產後運動,收肚收陰幾時做先岩呢?
睇自己情況,身體ok開始做
9,順產媽媽用束腹帶生完第二日即可用?
我落左床已經開始束

侯爵府

國民生產總值:23407

BKXmas勳章

polly0323 發表於 17-8-8 15:48
...
3, 我坐月有食生果,喺醫院已經有食。不過我冇咩理涼唔涼,信營養均衡比較重要。而且食生果有助排便,生完你就會知道呢點好重要。
8, 我喺政府醫院生,生完第二日已經可以參加產後運動班,教授一系列生完幫助康復嘅運動,包括收陰運動,所以其實好快可以做。開刀的話我就唔清楚。

9, 醫學上順產後無需要用束腹帶。我自己就冇用過。

複式洋房

BKXmas勳章

米米子 發表於 17-8-8 18:34
...

好清楚,唔該哂。

民房

國民生產總值:12

回覆樓主

你地坐月會幾耐沖一次涼同洗頭..

侯爵府

BKXmas勳章

kayee03302 發表於 17-8-8 23:29
每日沖涼,隔一至兩日洗頭(冬天生)。

別墅

國民生產總值:646

BKXmas勳章

我去聽講座時, 個陪月話益母草一出院就可以飲, 連飲4日, 有助清惡露

子爵府

國民生產總值:10999

BKXmas勳章

...

請問益母草係咪可以加洛炒米茶焗黎飲都得?是否在藥材鋪買

翡翠宮

國民生產總值:75418

BB防敏心得分享勳章 BKXmas勳章

回覆 米米子 的帖子

你寫得好詳細,學到嘢喇。

大宅

國民生產總值:2310

BKXmas勳章

kayee03302 發表於 17-8-8 23:29

我日日沖涼洗頭,要餵奶泵奶,我接受唔倒自己污糟成身汗餵BB。但我會日光日白時沖,洗完頭即時吹乾。

複式洋房

BKXmas勳章

annieeinna 發表於 17-8-10 10:29
我日日沖涼洗頭,要餵奶泵奶,我接受唔倒自己污糟成身汗餵BB。但我會日光日白時沖,洗完頭即時吹乾。
...

沖涼用薑皮煲水或是買薑梘呢?

侯爵府

BKXmas勳章

polly0323 發表於 17-8-10 18:18
我兩樣都冇用,就咁用花灑。

大宅

國民生產總值:2310

BKXmas勳章

polly0323 發表於 17-8-10 18:18

我用薑梘、薑洗頭水,我上一胎用薑水沖涼,痕到R到甩皮,所以今次唔再用了。

大宅

國民生產總值:1741

BKXmas勳章

...

謝謝妳!好詳細呀

大宅

國民生產總值:4420

...

坐月可唔可以食臘腸?豆豉又得唔得?我用薑皂沖涼洗頭同手,再每天滴雞精

複式洋房

國民生產總值:412

iamiam 發表於 17-8-21 17:32
坐月可唔可以食臘腸?豆豉又得唔得?我用薑皂沖涼洗頭同手,再每天滴雞精
...

獵腸可以呀 不過始終唔係新鮮野都唔好食咁多啦冇胃口先食啦

複式洋房

國民生產總值:412

iamiam 發表於 17-8-21 17:32
...

豆豉都冇問題 淡豆豉先係會收奶 係中藥黎 2樣野完全唔同架

男爵府

國民生產總值:9601

BKXmas勳章

回覆樓主

3.我順產,薑飯,雞酒我一生完就食,薑飯唔洗落太多薑,落小小驅下寒就得,雞酒落啲木耳,去惡露快啲,同埋酒唔洗落太多,落左酒要滾多陣等酒精揮發左先好食

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎