用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 9192|主題: 921760

教小朋友grammar教到嘔血  

珍珠宮

國民生產總值:31005

BKXmas勳章

有無同路人,呢頭教完做exercise, 好似無學過咁!

簡直想死!

leung2888    發表於 17-8-9 10:22

侯爵府

國民生產總值:22055

畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

咁你自己當年一教就識?

侯爵府

國民生產總值:21557

BKXmas勳章

回覆樓主

我囝都係咁上下,靠死記都幫得唔多,講完佢呢頭話明,一做練習就知龍與鳯 我都懶得再迫佢

珍珠宮

國民生產總值:35194

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

我細個係完全唔明白。
到大都係死記同覺得順口就寫。
事實上係我大左,响間補習中心兼職教小朋友,攞佢地D書黎睇,一睇就明左。
我諗係個學習方法問題。
我都唔明細個點解唔明。

男爵府

國民生產總值:9300

BKXmas勳章

melonfans 發表於 17-8-8 16:48

簡直想死!

我唔只係grammar會嘔血

男爵府

國民生產總值:7457

BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主

學第二種語言喎,緊係難啦native speaker d grammar都未必好得過second language learner,慢慢黎啦

子爵府

國民生產總值:10426

環保接龍勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

幾年級?

大宅

國民生產總值:4963

BKXmas勳章

簡直想死!
幾大呀? 如果唔明就記住先, 因為有D小朋友未必明.

男爵府

國民生產總值:9047

BKXmas勳章

簡直想死!

慢慢嚟喇,grammar係好難,因為中文未必需要咁煩,尤其是tenses, 中文過去式只是註明時間,英文動詞也要轉,問句又改為前面轉左用did/was/were開頭後面又改回用現在式,再加上tenses有十二式,好難㗎!

he she it / i / you we they 又要 is / am / are / was / were, 又加唔加s / 改es

現在式/過去/ 過去分詞又多

慢慢嚟啦!

wcpcelia    發表於 17-8-9 11:45

琥珀宮

國民生產總值:183576

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BKXmas勳章

簡直想死!
grammar女仔學得好d, 男仔係弱d, 要時間浸
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

國民生產總值:13436

2017勳章 BKXmas勳章 貓狗褓姆 BK Milk勳章

當年我地咪又係咁...
其實真係死記好難架..多D 用或者多D 睇其他書呀電影反而好好多..
講真丫, 我都係出黎做野之後多用左, 先叫做一般溝通到啦~
老細是腦細

侯爵府

國民生產總值:21234

BKXmas勳章

seaman1982 發表於 17-8-8 16:54
我細個係完全唔明白。
到大都係死記同覺得順口就寫。
事實上係我大左,响間補習中心兼職教小朋友,攞佢地D ...

我覺得細個時,個腦未開果道“門”。
道門要開時,一學就明白了
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

國民生產總值:14848

BKXmas勳章

簡直想死!

自問由grammar入手敎細路,好難學。
反而大個先學英文由grammar入手係易好多。

男爵府

國民生產總值:6309

雞年勳章 好媽媽勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

我當年英文差到26個字母都未識順住讀出來,只是出來工作迫住每天都要用英文email 往來,睇得多寫得多就明白到英文gramma既運用,語文既野都係要多接觸才有進步

大宅

國民生產總值:1711

BKXmas勳章

回覆樓主

樓主明白你感受,我連續幾晚都教得嘔血

珍珠宮

BKXmas勳章

yaumuimui 發表於 17-8-8 23:11
樓主明白你感受,我連續幾晚都教得嘔血

真係點先教得佢明呢?!

大宅

國民生產總值:1711

BKXmas勳章

melonfans 發表於 17-8-8 23:20
真係點先教得佢明呢?!

做多幾次,教多幾次。 教他tips怎樣死記。總之盡量要控制自己情緒,愈忟對住小朋友只會令他們愈怕。

珍珠宮

BKXmas勳章

yaumuimui 發表於 17-8-8 23:37
做多幾次,教多幾次。 教他tips怎樣死記。總之盡量要控制自己情緒,愈忟對住小朋友只會令他們愈怕。
...

thx

男爵府

國民生產總值:6334

BKXmas勳章

melonfans 發表於 17-8-8 23:20
真係點先教得佢明呢?!

幾歲?教緊邊類grammer?

其實有咁嘅"質數"係好正常,唔明,明完做落又唔識,我大那個以前都係咁,有D之前未接觸過就難吸收,英文書又唔係睇得特別多。細那個快上手一點,因為可能我教家姐時不時都聽到。

我教當時初小嘅家姐時,終於理解到點解之前幼稚園個同學mama K3時已帶個女學grammer,我好奇乜佢地會明咩!其實就算k3唔明,但有學過做過,當初小學校教時就會易D上手,同埋可以move on 學作文。

我聽過有小朋友自小睇好多英文書,例如ORT, 之後更易明啲grammer,時態。

翡翠宮

國民生產總值:87597

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章

慢慢黎, 學語文要講時間去浸, 仲有講天份.

我二仔7歲, 自己母語既文法都未掂, 更何況係學外語呢. 慢慢教, 練習多d 會好d.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎