用戶登入

找回密碼 | 註冊

寒冷天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
11oC.47%

義工

今日: 23|主題: 58536

產後要用薑沖涼嗎?

複式洋房

國民生產總值:409

請問媽媽們有冇用呢set 野?定跟傳統煲薑水沖涼呢?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

侯爵府

國民生產總值:23417

BKXmas勳章

[email protected] 發表於 17-8-8 18:07

我第一胎咩薑都冇用過,唔覺有問題。第二胎都唔諗住要用。我覺得睇你自己感覺同需要,唔排除有人覺得有薑真係好啲嘅。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 17-8-8 18:12
我第一胎咩薑都冇用過,唔覺有問題。第二胎都唔諗住要用。我覺得睇你自己感覺同需要,唔排除有人覺得有薑 ...

甘你有冇日日洗頭?同係咪用返普通洗頭水沐浴露果D?

侯爵府

國民生產總值:23417

BKXmas勳章

[email protected] 發表於 17-8-8 18:14
甘你有冇日日洗頭?同係咪用返普通洗頭水沐浴露果D?

我嗰時冬天生,所以冇日日洗頭,隔一至兩日洗一次啦。涼就日日沖。用普通洗頭水沐浴用品。

補充一句,我一向怕熱多過怕凍,而且皮膚易喺熱嘅時間受刺激敏感發紅,所以我真係冇諗用薑水沖涼。冬天沖涼洗頭有大毛巾同浴室暖爐/暖風機已足夠。當然洗完頭要吹頭啦。

男爵府

國民生產總值:5380

BKXmas勳章

[email protected] 發表於 17-8-8 18:07

我係跟返傳統用僵水沖涼洗頭

公爵府

國民生產總值:27880

BKXmas勳章

回覆樓主:

我跟足傳統每日用薑水抹身,十幾日先洗一次頭。我好年輕但我信傳統坐月。

大宅

國民生產總值:2328

BKXmas勳章

回覆樓主:

冇用過,覺得用薑水沖唔乾淨,同埋我體質怕熱,好受得寒,用薑怕敏感,so far生完9個月就算日夜顛倒都冇病過

大宅

國民生產總值:1487

BKXmas勳章

我家姐之前勁怕凍,坐月乖乖地聽話,全程跟足,洗頭忍到十二朝,身就最初日日抹下面就沖,全部煲薑水,老媽子坐陣。
坐完月從始唔怕凍,身體好左好多

我自己就連個DD M到小腹隠約唔舒服都冇埋,冬天都係薄外套一件.我屬於超級聽話嘅,生完最初連食十幾日冇乜味道嘅黑豆+排骨/雞,烚菜之類來來去去幾味都no problem.身體一向幾好,坐完月仲明顯皮膚靚左斑都淡埋
其實有d傳統我信嘅

複式洋房

回覆樓主

其實所謂既煲薑水係全程D水都係煲過?甘咪要用好多?咪直頭冇得用花曬?

子爵府

國民生產總值:10856

BKXmas勳章

我係跟傳統嘅薑洗頭

複式洋房

hamsterma 發表於 17-8-10 14:00
我係跟傳統嘅薑洗頭

請問點洗?因為我只用慣花矖乍(同埋我長髮咪要用好多薑?)

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎