用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 5646|主題: 920619

哩個年頭好人難做!  

複式洋房

國民生產總值:312

BKXmas勳章

今朝搭巴士係座位坐到一張成人無名八達通!朝早甘起床翻工 搭車實訓覺
臨落車,交俾司機俾司機噴到一面屁話唔收
喝我交翻天水圍站頭
見lunch有時間經過問下港鐵收唔收
(可能有登記日日賞有個機會搵翻卡主)
又被人喝我 話唔係港鐵內執 唔收
夜晚要OT 夜翻歸 交去站頭 又鬧我甘夜先交黎
無人會再黎搵 又唔收

我唯有同卡主 講聲sorry !
我無能為力交翻俾你
為左你張八達通 我無啦啦一日俾人噴3次

大宅

國民生產總值:1507

BKXmas勳章

回覆樓主

慘,但係你好好人

珍珠宮

國民生產總值:44897

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BKXmas勳章

千古☆ 發表於 17-8-8 19:39
今朝搭巴士係座位坐到一張成人無名八達通!朝早甘起床翻工 搭車實訓覺
臨落車,交俾司機俾司機噴到一面屁話 ...

咁唔好彩

伯爵府

國民生產總值:17908

BKXmas勳章

回覆樓主:

咁最後怎解決呀。。

幸福肥師奶

複式洋房

BKXmas勳章

mannok媽咪 發表於 17-8-8 19:48
咁最後怎解決呀。。
未解決阿 ~ 我宜家翻左屋企食飯
知唔知可唔可以好似身分證甘掉落郵箱架?

男爵府

國民生產總值:9074

BKXmas勳章

回覆樓主

點解會係『噴』?

男爵府

國民生產總值:5411

BKXmas勳章

千古☆ 發表於 17-8-8 19:50
...

冇名的8達通,有時連本人都唔會記得個號碼
應該好難比返佢了

wcpcelia    發表於 17-8-9 14:48

大宅

國民生產總值:2945

BKXmas勳章

回覆樓主

無名就難搵主人,有名都可以擺係18 區d Facebook 搵下主人

翡翠宮

國民生產總值:75176

BKXmas勳章

回覆樓主:

男爵府

國民生產總值:6140

好媽媽勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

如果樓主過幾日都搵唔到咭主,啫下佢有幾錢,樓主可以用咗張八達通d錢,再攞返相同數量嘅錢去慈善機構捐咗佢,唔好益咗八達通公司。
這方法又可行嗎?

複式洋房

國民生產總值:193

回覆樓主

子爵府

國民生產總值:10709

BKXmas勳章

交俾警察,無人認領就可以名正言順自己要咗佢
獻醜不如藏拙

大宅

國民生產總值:1489

BKXmas勳章

千古☆ 發表於 17-8-8 19:50
...

我都有過你的經驗,諗住做好心比人省到一面屁,到最後我都係放落郵筒。

pansy888hk    發表於 17-8-8 22:20

男爵府

國民生產總值:7425

BKXmas勳章

除非係個人八逹通, 如果唔係都好難搵返個主人

大宅

國民生產總值:3584

BKXmas勳章

回覆樓主

唔好意思,唔係質疑你,我真係未遇過3方面嘅人態度都會咁差

別墅

國民生產總值:913

adaho123456 發表於 17-8-8 20:38
如果樓主過幾日都搵唔到咭主,啫下佢有幾錢,樓主可以用咗張八達通d錢,再攞返相同數量嘅錢去慈善機構捐咗 ...

非常同意

瑪瑙宮

國民生產總值:130283

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 想生BB熱投 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

複式洋房

BKXmas勳章

welove1006 發表於 17-8-8 20:51
唔好意思,唔係質疑你,我真係未遇過3方面嘅人態度都會咁差
係 我都覺得好無奈.. 真係可能當黑只係俾我覺得大家都好卸博..
當我遞住張8達通 同佢地講野果陣
3個人都好似當張8達通生滋甘 好怕又好惡死甘同我講野

pansy888hk    發表於 17-8-8 22:21

複式洋房

BKXmas勳章

北角謝太 發表於 17-8-8 20:46
我都有過你的經驗,諗住做好心比人省到一面屁,到最後我都係放落郵筒。
...

原來我并不孤單.. 真係無奈到一個點

搞到下次見到 都想當見唔到 ..唔執算啦

複式洋房

BKXmas勳章

adaho123456 發表於 17-8-8 20:38
如果樓主過幾日都搵唔到咭主,啫下佢有幾錢,樓主可以用咗張八達通d錢,再攞返相同數量嘅錢去慈善機構捐咗 ...

幾好主意, 因為我岩岩seach一下 睇下仲有無方法見到新聞報導過 八達通公司 每年哩d無名八達通報失收入係 三百萬!!!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎