婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

做人難,做女人更難; 做人妻難,做人新抱更難。 我和老公即當年的男友拍拖兩年便決定結婚, 當時感到奶奶獨居不好便決定婚後和她同住, 誰知這是惡夢的開始!
一踏入家門, 傻傻的我覺得不應由長輩服待, 所以大小家務做得的便做。 其後懷孕了也沒有少做, 煮飯洗碗拖地照做如儀, 隨著日子過去肚子越來越大,有一次飯後老公諗住幫我洗碗點知佢阿媽竟然叫佢唔好洗, 嗰一刻我心灰了!(侍續)
對自己的心誠實!

大宅

HamoBaby 發表於 17-8-8 21:50
做人難,做女人更難; 做人妻難,做人新抱更難。 我和老公即當年的男友拍拖兩年便決定結婚, 當時感到奶奶 ...

阿媽叫就唔冼,老公未戒奶啊!

侯爵府

回覆樓主:

所以我一直做自己,你唔駛優侍我,我亦唔會服侍人,河水不犯井水

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

做人難,做女人更難; 做人妻難,做人新抱更難。 我和老公即當年的男友拍拖兩年便決定結婚, 當時感到奶奶 ...

[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

大宅

回覆樓主

叫老公同99傾

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

最緊要你老公幫你嗎?如叫佢唔好洗佢都會洗,幫你講說話,佢呀媽就應該會收聲。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我完全明白, 我男家都唔係好人, 但我無同佢地住
做人老婆日子越長, 越睇通睇透人地對我講咩做咩都唔重要, 0個d人只係因為我同老公結左婚先會叫做親戚, 如果可以互相尊重已經係bonus, 但我無咁既福氣
最重要既係, 老公點樣對我, 只要佢對我好, 支持我做返自己, 什麼3姑6婆姨媽姑姐(我無6299既)又有乜好怕喎

fattymama    發表於 17-8-9 07:57
fattymama    發表於 17-8-9 07:56

公爵府

回覆樓主:

開錯左頭好慘的,手尾好長呀!

伯爵府

瑤瑤~ 發表於 17-8-9 02:10
我完全明白, 我男家都唔係好人, 但我無同佢地住
做人老婆日子越長, 越睇通睇透人地對我講咩做咩都唔重要, 0 ...
講得好啱.我未做人老婆已經有咁嘅領悟.
所以同住係絕對無可能.
個個星期一定要返去團聚都唔會.
老公可以自己返去,
老公亦可以唔去我外家.
6299我都仲會俾面忍吓(好彩無咁嘅需要),
其他人真係做朋友咁㗎咋.
我唔要求佢地當我係自己人,
佢地都唔好對我有期望.
當然,我呢d人一定唔會係男家眼裏嘅好女人了(其實會有嗎).
我覺得結婚從來就係两個人嘅事,
我要有自己嘅家自己嘅生活.
婚前講清楚,啱咩結囉.

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fattymama 發表於 17-8-9 08:23
所以同住係絕對無可能.

yeah,我同你一樣在男家心目中都係衰女人
不過唔理得佢地咁多,自問無本事無意欲再單方面討好嗰班人,關係要雙方一起維繫先可以成事

公爵府

咁妳99又唔得,所以話嫁得過去,最好就冇同住,同住好難

珍珠宮

將來bb出左世問題更多

複式洋房

回覆 HamoBaby 的帖子

你要撥亂返正

大宅

係, 我老公係愚孝, 所以佢一直幫住佢屋企人, 但我都明白再衰都係佢家人所以當年我很傻的一直忍讓, 天真的希望關係會漸漸變好。 但越相處越影響自己情緒和同老公之間的關係。 因為佢地都好識做戲會以退為進, 我老公以為佢地好好。

到我生仔時一句唔識就薑醋都無幫手整, 只係我媽媽幫我整,唔整唔緊要但係又要拎去派比人, 真係好衰!
對自己的心誠實!

大宅

當然到後來生完後我就同老公講要買樓走人, 可以搬近但不能住在一起, 可說這是她自己種下的果。 到第二個小朋友出世我坐月, 其實我也有請姐姐, 因她去旅行所以叫佢個女嚟幫手。所謂幫手佢嚟到都只係坐响度用眼看, 再一次我又太高估了她們了。 當然你們可以說有姐姐又駛咩佢幫,所以我也沒說什麼,只知道一切也是靠自己!
對自己的心誠實!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

女人當自強, 男人唔保護你時你要自己保護自己同仔女. 你有返工嗎? 外家支援足嗎?

大宅

fattymama 發表於 17-8-9 08:23
所以同住係絕對無可能.
老實起初我肯一齊住係本住己所不欲 勿施於人,但唔希望自己阿媽一個住, 都唔想結婚後佢阿媽自己住, 當然之後就知自己太傻太天真!
對自己的心誠實!

大宅

tantanmama 發表於 17-8-9 14:15
女人當自強, 男人唔保護你時你要自己保護自己同仔女. 你有返工嗎? 外家支援足嗎? ...
感恩我媽媽很多很錫我,坐月期間也多得我媽媽幫我, 一直認為媽媽重男輕女, 但年紀大了看到媽媽的支持關係反而比年輕時更好; 男人唔係唔錫我只係一講到家人就會起鋼。
對自己的心誠實!

珍珠宮

回覆樓主:

咁而家都分開住
無事就算
起碼你老公肯
呢到有d jm仲焗住一齊住

男爵府

回覆樓主

從來都無諗過要99幫,一來佢無義務,二來佢無野可以幫,我地自己搞掂!佢要諗咩講咩做咩阻止唔到,最緊要唔好比我聽到知道,做左人呀媽就知連自己都唔保護自己點保護小朋友,做人既野問心無愧,你點對人人點對你,唔好人地做返同樣既野先嚟怨!

首頁

尾頁

跳至