用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

親子溝通 今日: 6|主題: 12902

恨要陀螺盤

大宅

國民生產總值:2857

BKXmas勳章

小朋友五歲

阿仔同我講「表哥話有D商場有免費陀螺盤可以攞反屋企」

我就問佢「你係咪好想要個陀螺盤」

佢答「是」

我好直接再問「我唔會去攞,也唔去買,但你甘想要陀螺盤,你會點做」

佢跟住答我「我咪同你講有商場可以免費攞」

我再問「我唔會去攞,也唔去買,甘你會唔會去偷」

佢答「唔會」

以上對話內容大致係甘,我好想話比佢知「想要個様嘢,唔係一定要有」但我唔知點去教

請各位媽咪嗲地(emoji)教

王國熱話
請問有無古言小說可推介?
童書分享
Noddy English World點讀筆
什麼地方願意收書?

大宅

國民生產總值:1456

BKXmas勳章

huenyan 發表於 17-8-8 22:50
小朋友五歲

試下睇繪本,例如小雞雞逛超市!教導什麼是想要和需要

複式洋房

國民生產總值:118

BKXmas勳章

huenyan 發表於 17-8-8 22:50
小朋友五歲

如果佢答,
這個是我想要的,我想去自己爭取.可否讓我去試一次.
媽媽又會點答?
堅持不去還是看著他自己去請求?
可能過程中請求會被拒絕,
可能會迷路,可能不懂開口,可能太多可能..
咁到底一開始告訴他不是想要就一定給好.
定告訴他想要就自己爭取,
爭取可能有,可能無,
可能過程會出現問題比較好呢
如果爭取到係唔係要更珍惜,
如果爭取唔到咁仲唸唔到咩辦法?
去偷嗎?還是去嘗試別的?

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎