論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

姐姐黎左2個月左右,平時做嘢都ok, 今日佢生日,我封左2封利是比佢,買埋蛋糕同佢慶祝生日,點知佢同我講佢亞媽有癌症,要後日走,仲問我借糧(我當然唔信),我下星期就要生bb,今次真係比佢玩死

男爵府

yshiu 發表於 17-8-8 23:32
姐姐黎左2個月左右,平時做嘢都ok, 今日佢生日,我封左2封利是比佢,買埋蛋糕同佢慶祝生日,點知佢同我講佢 ...

同佢講合約講明走要一個月前通知或者賠一個月人工,唔係話走就走

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

你個工人都幾攪笑,今日口頭辭職話後日走?? 借錢賠一個月通知金比你定係自己買機票呀? 借完就走唔洗還?? 係咪short上腦~

首先,錢一定唔借,你話bb就出世,你又冇工返淨係靠呀sir都冇多餘錢借比佢。

你下星期生B,一定請唔切工人。你快d搵個新工人(盡量唔好搵而家呢個agent請,驚工人可能同agent打龍通),同時試下同而家呢個工人傾,媽媽有cancer要好多錢醫,佢返到去冇哂收入,冇錢點醫病? 不如做多幾個月搵多些少錢先返去啦。拖佢直到新工人黎到為止,到時賠一個月即炒。(驚佢一個月通知會教壞新工人同埋整鬼你地屋企)

如果佢唔肯留,叫佢白紙黑字寫返辭職信比你,生效日期以你收到信起計,叫佢一係一個月通知,一係賠一個月代通知金比你。而你一係請陪月、家務助理,或者睇下有冇屋企人頂住先啦~

你呢個工人好有可能起出面借左財仔冇錢還,又或者搵到新工啦。你記得fax返份終止合約通知書(I.D.407E)去入境處呀~

子爵府

如果佢甘不仁,我都會同佢好均真去計:我會同佢講果兩封利是就當離職的交通膳食津貼要佢臨走簽收,絕不客氣!

別墅

姐姐黎左2個月左右,平時做嘢都ok, 今日佢生日,我封左2封利是比佢,買埋蛋糕同佢慶祝生日,點知佢同我講佢 ...

咁衰!你好心同佢慶祝生日,佢仲唔領情!叫佢食x啦!仲吃蛋糕

子爵府

唔想凑BB 咪走囉!
咀咒亞媽生Cancer!

真係要均真d 同佢計清楚,要走就賠錢

工人一係借左錢走佬,一係跳工

記得寫信入境處投訴佢断约跳工,趁未生,有時間,draft 定卦信先

首頁

尾頁

跳至