興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

正計劃領養一對同胎貓兄妹,但一直有一個問題希望喺帶佢哋返屋企前諗清楚,就係如何避免佢哋性成熟後近親交配。

我一定會為佢哋絕育,但擔心時機掌握得唔好,遲一步佢哋已經交配咗,我唔希望佢哋生育的。

請問有經驗的jm可以指教一下嘛?

1. 最早咩時候可以帶貓貓去做絶育手術?我搵過資料,有人話6個月大,亦有人話7,8個月大。唔同性別有冇唔同?
如不能解決以上問題,家人可能只願意領養其中一隻 但我唔想分開佢哋。

侯爵府

唐貓?一般是6個月。但要看實情。最早我見過5 個多月便大肚。(我貓5個月絕育的。衰女日日叫,以前她發情。desex 後又叫。原來要出街玩

英短那些,很多是8個月才desex 的。她們相信遲一點絕育,頭/ 體型會大一點。而且她們比較遲熟的。

可以一對養,最好啦!

近發情時,關起貓貓便ok. (發情的貓,不同樣的; e.g.男的大叫及射尿; 女的會叫同埋會好嗲人)

p.s.男仔好像可早點絕育的。(我不肯定)

伯爵府

hker 發表於 17-8-9 01:33
唐貓?一般是6個月。但要看實情。最早我見過5 個多月便大肚。(我貓5個月絕育的。衰女日日叫,以前她發情。 ...

多謝你回覆,佢哋係唐貓,我諗我會帶佢哋身體檢查時問埋獸醫

侯爵府

SullytheMonster 發表於 17-8-9 23:12
多謝你回覆,佢哋係唐貓,我諗我會帶佢哋身體檢查時問埋獸醫
對!

最平的絕育,是spca 的車(好像$190? 忘了)。她們臨床經驗超多!(這過要早個多月打電話約; 我兩貓也是在vet 絕育; 一個用拆線,一個用溶線)

妳的貓貓很幸福啊!

祝福!

ps 貓b 時間很短很短,影多d 相啊!

洋房

长知识了

首頁

尾頁

跳至