用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

美國媽媽會 今日: 1|主題: 2347

被子的size

子爵府

國民生產總值:12548

BKXmas勳章

我女過去自己買被子,但我會帶被套,
麻煩大家告訴我,美國單人被子,雙人被子的size,
可以告訴我女應該選擇哪款被子呀?

是否像香港這邊是羽絨,羊毛被
還有需要哪些主要事項?
謝謝大家啦!

王國熱話
大圍翠景3房2廁放賣 (業主盤免佣)
(免佣放租)長沙灣麗寶花園2房單位
牛池灣曉暉花園業主放售(最近德望私樓)
全·城滙幾錢管理費?

侯爵府

國民生產總值:21613

BKXmas勳章

20091 發表於 17-8-9 08:06
我女過去自己買被子,但我會帶被套,
麻煩大家告訴我,美國單人被子,雙人被子的size,
可以告訴我女應該選 ...
簡單 D 又平平哋嘅,可以去 IKEA 買張冷氣被,有三種厚度選擇,睇下囡囡去嘅地方有幾熱幾凍,我仔在加州,買中間厚度嘅,一年四季都係用佢。學生住宿舍或者自己租 apartment ,地方唔大,盡量簡約,一物多用就最好
至於被的 size, 我見到在另一個 post 版主已經提供左,雖然不同牌子都略有不同,但唔差得好多,被套若細左少少,塞一下,大左少少,用安全扣針扣住,問題不大

子爵府

BKXmas勳章

謝謝你呀!

ikea冬天也夠暖嗎?

我女學校也是在加洲,CA,

現在申請緊住宿家庭不知會派到哪?

侯爵府

BKXmas勳章

20091 發表於 17-8-10 12:15
謝謝你呀!

ikea冬天也夠暖嗎?
冬天屋裏全部都有暖氣,不用擔心,冷氣反而未必家家有,買得太厚只怕夏天太熱

超級版主

國民生產總值:104280

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節

Los Alto Hills 唔會凍得去邊,矽谷果頭夏天好熱下,大部份屋都有冷氣,不過美國呢邊D人唔多興開冷氣,就算熱到三十幾度,因為天氣乾躁,其實都唔係好覺熱,反而冬天風大會覺得冷,一入屋有暖氣,不過我都唔多開,因為要暖晒成間屋好嘥電,我買細細個有碌果種,去到邊間房就推入去,關房門就冇咁嘥電,瞓覺我都係較時間制開一兩個鐘。

其實住落慣咗,我冬天都係最多三件衫出街,仲多數唔會著津領,寧願加頸巾,你唔駛太擔心,個女咁大個,凍最多買番件褸,呢邊D衫減價時好平。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

BKXmas勳章

回覆 mugtaitai 的帖子

綜合大家的資料,我給我女帶張薄被子,以防剛到,來不及買時用。

子爵府

BKXmas勳章

回覆 rose-mag 的帖子

我女帶的平日穿的過去,到了當地買的衣服應該比在香港更適合天氣,等大減價時再買,8月底過,應該不會太冷吧!美國除了感恩節做特價,還有什麼時候有呢?
因為cc在山山,有沒有當地年輕人的風衣可以介紹呢?

超級版主

國民生產總值:104280

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節

20091 發表於 17-8-12 07:49

我女帶的平日穿的過去,到了當地買的衣服應該比在香港更適合天氣,等大減價時再買, ...

9月4日 labor day勞工節,之前周末應該小減價,可以去Target, TJ Maxx, Marshall, Ross睇下,呢邊後生仔女興著連帽拉鍊外套或者過頭笠有帽sweater, 過到嚟請寄宿家座帶佢去shopping
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

BKXmas勳章

20091 發表於 17-8-12 07:49

我女帶的平日穿的過去,到了當地買的衣服應該比在香港更適合天氣,等大減價時再買, ...
感恩節係一個比較大型嘅減價,但其實平時各店都經常有小型嘅呢樣嗰樣減價,囡囡來到後,同同學仔熟左之後,打聽下佢哋去邊度買衫,留意下學校或者寄住家庭附近有冇舖頭,時下年輕人中意網購,好多品牌都有 online shop,得閒去睇下有乜減價貨,啱嘅訂左送上門,連街都唔使出

子爵府

BKXmas勳章

還沒派寄宿家庭,有點擔心

侯爵府

BKXmas勳章

20091 發表於 17-8-14 16:56

還沒派寄宿家庭,有點擔心
幾時開學?

UC 的宿舍今日 move in,下星期開學,有一個星期左右比學生安頓,相信 CC 都會有類似安排吧,不用太擔心。囡囡邊日飛過來?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎