用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 640|主題: 920680

13-16歲年輕人是否覺得講多謝好尷尬?  

大宅

國民生產總值:3947

BKXmas勳章

唔知係唔係我屋企文化呢,定係呢個年齡係咁。

記得我細個時都係覺得講多謝好尷尬,因為成日聽到「自己人唔好咁見外」,「自己人唔需要講呢D野」,「唔好咁講」,所以覺得自己講來都係多餘既。同埋有時講多左D大人又好鍾意講返俾其他人聽,好唔like。

我14歲表弟來到我屋企又係咁。佢好乖,好懂事,但係來左三個星期真係無咪聽過多謝兩個字。到最後一日,我提佢,幫佢買左份禮物俾工人姐姐,教同工人姐姐講,多謝佢日日煮早餐俾你食同埋幫你洗衫。哈哈!佢好尷尬咁俾份禮物姐姐然後只係講「thank you!] 仲有提左佢send返個thank you message俾表姐夫(我老公)。都係一個字, "thanks!"

侯爵府

國民生產總值:21770

BKXmas勳章

回覆樓主:

我細個係唔識講多謝同唔該咖。
到高中先識

子爵府

國民生產總值:11462

BKXmas勳章

回覆樓主

我覺得好多香港人都唔鐘意講「唔該、多謝」,唔關年紀事。

KatieTong1025    發表於 17-8-9 15:09
wcpcelia    發表於 17-8-9 15:01
TMC3012    發表於 17-8-9 13:11

子爵府

國民生產總值:14652

BKXmas勳章

PrettyWife2013 發表於 17-8-9 08:15

記得我細個時都係覺得講多謝好尷尬,因為成日聽到「自己人 ...

睇屋企敎。人地客氣話都係禮貌,但受者唔多謝就一定失禮。

我身邊啲對長輩so far 都唔使提醒,仲要啱頻道,“翻橋”留俾後生奀田否哥

大宅

國民生產總值:1668

BKXmas勳章

lafield 發表於 17-8-9 08:25
我覺得好多香港人都唔鐘意講「唔該、多謝」,唔關年紀事。

我諗習慣啫,我由細到大都不停講唔該、多謝、sorry。 有時被人撞到,我都口快快同對方講sorry。 我成日教小朋友禮多人不怪。

blackberry    發表於 5 天前
chrislee85298    發表於 5 天前
GKB    發表於 17-8-9 14:06
mercurycc    發表於 17-8-9 11:48

水晶宮

國民生產總值:72607

BKXmas勳章

brindlewin 發表於 17-8-9 08:27
睇屋企敎。人地客氣話都係禮貌,但受者唔多謝就一定失禮。

我身邊啲對長輩so far 都唔使提醒,仲要啱頻道 ...

邊個奀田否哥

寶石宮

國民生產總值:338010

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節

回覆樓主

咪就係要對工人姐姐說謝謝

子爵府

國民生產總值:14390

畀面勳章 BKXmas勳章

PrettyWife2013 發表於 17-8-9 08:15

記得我細個時都係覺得講多謝好尷尬,因為成日聽到「自己人 ...

我都有尼個階段,心知道要講、但要出口個下好緊張,個人好怕羞,好監介........
成日要係到找單獨無其他人時快快同對方講完閃!
人多時完全講唔出口!覺得全世界會望到我!
但好多時會失去好多應該要講時機,心中會好後悔好唔開了!
唔知邊日忽然就想通左,唔理人地眼光,大大方方咁通,仲可以一段內容!我想個刻係我長大到另一階段了!

幼兒期都有怕羞期,好多3-5小朋友如發現唔同人打招呼,父母推佢出來講野,小朋友躲係父母身後或捉緊某些野,唔好介意,因為佢地進入害羞期,佢地開心長大,有各種情緒心情感覺出現,害羞係其中一樣!
別標籤佢地係無禮貌或無家教,係佢地內心世界不同了!過左5步咁上下又會回升返先前的大方!
我二個孩子都經尼個階段!
唯有同人解釋下!
先前都勞氣點解孩子忽然咁無禮貌,二歲時仲好地地,咩人都hi!
後來讀幼兒教育的親戚及老師都同我講尼個係正常階段!

再大些,就到青春期,真係咩挑戰都出來!
樓主你好好呀!你曉得曲線引導佢去表達謝意!
如果佢醒目,會明你意思!
而且相信佢內心掙扎個種情緒都得到釋放!相信佢唔表達謝意佢都唔安樂!但又主動唔出來!你比左個落檯階佢落!佢一定好開心!
相反你如果生氣,佢一定會好難受,佢原意唔係咁!

大宅

國民生產總值:1672

回覆樓主

因為電腦、手機出現造成新一代用文字、圖案溝通。呢個問題真係要正視

大宅

國民生產總值:1236

BKXmas勳章

回覆樓主

你講嗰種「多謝」我覺得係感恩,唔關乎年齡,其實中國人真係好多都唔會將情感宣之於口,小朋友主要都係學身邊人,周圍人多啲咁做,小朋友慢慢會學懂。

大宅

國民生產總值:2381

BKXmas勳章

回覆樓主

有時我同我老公講唔該,佢都覺得好奇怪,但我真係慣左口,人地遞野俾我係無意識講左唔該,禮多人不怪

子爵府

國民生產總值:14652

BKXmas勳章

tkop 發表於 17-8-9 08:30
邊個奀田否哥

應係:奀田奀哥
auntie uncle

子爵府

國民生產總值:11644

BKXmas勳章

唔出奇呀, 青少年麻, 我係大約30先成日多謝口唇邊

大宅

國民生產總值:3849

BKXmas勳章

回覆樓主:

唔該有講,多謝好似較少

大宅

國民生產總值:1004

BKXmas勳章

我諗習慣啫~

KatieTong1025    發表於 17-8-9 15:09
wcpcelia    發表於 17-8-9 15:01

男爵府

國民生產總值:8817

BKXmas勳章

回覆樓主:

青春期係咁佢用表情微笑下黎表達我接受
但唔好黑臉,我表弟送野比佢好似我做錯野咁黑晒臉

男爵府

國民生產總值:9074

BKXmas勳章

回覆樓主

由細到大屋企都教要講就算對屋企人都要
所以打一餐邊爐,分分鐘三四打唔該,因為人地幫我淥野夾野

子爵府

國民生產總值:11278

食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

反叛期呀嘛

男爵府

國民生產總值:6033

BKXmas勳章

回覆樓主:

呢個係家教問題

翡翠宮

國民生產總值:75206

BKXmas勳章

香港人唔興講,而且係愈熟愈唔講,唔係話香港人全部唔講呀,只係我遇見的一般都係咁啫,勿對號入座

反而台灣就有理無理謝謝先謝謝後,嘜嘢說話後面最後都會拉上謝謝兩個字,文化問題,當然禮多人不怪,真唔真心不重要,起碼聽了舒服先
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎