用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 9176|主題: 921760

☹️超級煩惱 好長篇  

複式洋房

國民生產總值:166

話說我係有咗bb先結婚 上年10月我生咗第一個女 之後今年6月我又意外懷孕了 本來因為家庭因素同埋同老公之間有小小問題又唔想害咗個bb就諗住去家計會做終止懷孕 但最後諗諗下都係決定生佢出黎 之後就辭咗餐廳個份工諗住轉文職同埋去咗醫院排期做產前同唐氏檢查 係7月尾嘅時候我哋全家返咗大陸玩咗一星期 一直都無事發生 上胎陀個女個陣又食乜嘔乜反而今胎又食得走得 點知一直都搵唔到工返 正當我搵到工返嘅前一日 我發現下面流咗D粉紅色分泌物同埋下腹扯住扯住痛 之後嗰日夜晚我就去咗急症室睇醫生 咁醫院就安排咗我要留院一晚觀察 咁入院都係做返普通婦科檢查 到咗第二日早上醫院就安排咗我要急住尿咁照超聲波 結果一照我個bb無咗心跳 本來我依家應該懷孕大概11 12週 但醫生話bb嘅週數大約得3 4週得1.7厘米 之後就叫我柯清D尿再照多一次 結果都係一樣 醫生就安排我簽紙食藥落咗佢 個陣我心情超差 因為同老公個邊d屋企人關係一向都唔太好都唔知點樣開口講呢件事 所以我淨係同我老公仲有我媽講咗 諗住我老公會同佢屋企人講 之後個日就即時食咗藥同埋夜晚就出院 到咗第二日佢D屋企人就開始係咁話我落仔又話咩如果唔生仔就唔好結婚 結咗婚就一定要生佢出黎 講翻D重點先因為我老公同佢哋講咗成件事但佢哋就覺得我係有預謀咁落仔又話我同我老公係夾埋係咁講咩落仔會影響到後代又話會影響到我個女影響到屋企 之後好多類似呢D說話不斷咁講出黎 又話咩咁大件事唔同佢哋講又話咩我應該留佢係肚之後飲保胎湯去保翻個bb 又話要夾佢出黎攞黎化驗話睇下我係咪特登食藥落仔其實我真係已經好煩啦 但佢哋根本唔肯去理解我點解會選擇落 如果係有得簡我一定會選擇生 但佢係我肚痛入院再發生佢已經無心跳無長大過係隔咗一個月嘅事黎 我真係唔知點樣面對呢個家庭

leung2888    發表於 17-8-9 10:36

珍珠宮

國民生產總值:35194

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

係落又好唔落又好,都唔關外人事。
何必同冇文化既人動氣,反正講緊都唔明。

男爵府

國民生產總值:5852

BKXmas勳章

mabelmak301 發表於 17-8-9 10:25
話說我係有咗bb先結婚 上年10月我生咗第一個女 之後今年6月我又意外懷孕了 本來因為家庭因素同埋同老公之間 ...

任何人唔明白都唔緊要,最緊要老公明白,老人家講由得佢哋,再解釋都冇用,等時間慢慢沖淡吧。

wcpcelia    發表於 17-8-9 14:49

複式洋房

國民生產總值:254

BKXmas勳章

回覆樓主:

咁你c6唔識得出聲?搬,一係爆佢屋企大大獲

珍珠宮

國民生產總值:32158

BKXmas勳章

回覆樓主

唔同住就唔洗理,叫老公處理

複式洋房

seaman1982 發表於 17-8-9 10:31
係落又好唔落又好,都唔關外人事。
何必同冇文化既人動氣,反正講緊都唔明。
...

問題唔係我有心想落 佢係意外流產我先無選擇咁要落 但佢哋就話我係有預謀咁落仔又係咁話我其實我已經好忍得 佢哋講咩難聽說話我都無出聲 只係私底下同我媽呻同我老公呻

子爵府

國民生產總值:10016

BKXmas勳章

回覆樓主

唔洗理佢地!比心機湊好個大既就算!

仲有,記得做好避孕!

複式洋房

laiyee6121 發表於 17-8-9 10:33
任何人唔明白都唔緊要,最緊要老公明白,老人家講由得佢哋,再解釋都冇用,等時間慢慢沖淡吧。
...

所以我依家都係得個忍字

版主

國民生產總值:112235

夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

叫佢地用個腦唸下,無合理理由,政府醫院點會做人流?

APIGMA    發表於 17-8-9 15:17
991129    發表於 17-8-9 14:52

複式洋房

Yanyan0904 發表於 17-8-9 10:33
咁你c6唔識得出聲?搬,一係爆佢屋企大大獲

依家輪緊公屋我同老公暫時都未儲到錢搬出去 其實如果有得簡我都唔想同奶奶一齊住

大宅

國民生產總值:4891

BKXmas勳章

回覆樓主

佢地憑咩拎你身體去驗? 真係好好笑。佢地就交返俾你老公搞,唔信都冇計,咁想生自己生,痴線,當人生仔機器呀? 生完佢地係咪幫手養? 一句關心都冇仲要鬧,令人心寒。

珍珠宮

國民生產總值:38158

BKXmas勳章

回覆樓主:

同佢屋企人同住?

子爵府

國民生產總值:14940

BKXmas勳章

有無方法

珍珠宮

國民生產總值:35667

BKXmas勳章

回覆樓主

有咩煩惱?佢地鍾意講乜咪由佢囉

珍珠宮

國民生產總值:40725

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

mabelmak301 發表於 17-8-9 10:25
話說我係有咗bb先結婚 上年10月我生咗第一個女 之後今年6月我又意外懷孕了 本來因為家庭因素同埋同老公之間 ...

可能大家一時之間未接受到失去左個BB,所以搵左你黎出氣。
你老公要firm d講清楚整件事,平息大家的誤會。你自己就小心身體,好好保重,人言不要太上心。

珍珠宮

國民生產總值:37181

雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔洗理呢d人,講就天下無敵,咁叻佢自己唔生夠一打?

好好休息,流產完都要坐月,如果想生就養好身體,bb會返黎架。我流產完後食緊藥我都中左,個女8歲啦
如果唔想生,避孕要做足d
感激遇上你~

複式洋房

hotingmum 發表於 17-8-9 10:34
唔洗理佢地!比心機湊好個大既就算!

仲有,記得做好避孕!

我會架啦不過依家休息緊 過多一排搵工返努力儲錢(emoji)

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 17-8-9 10:36
叫佢地用個腦唸下,無合理理由,政府醫院點會做人流?

佢哋有時真係好唔講道理 不過佢哋好就好在我之前返工會幫我湊下我個女 等我有時間搵下錢

複式洋房

little06 發表於 17-8-9 10:37
佢地憑咩拎你身體去驗? 真係好好笑。佢地就交返俾你老公搞,唔信都冇計,咁想生自己生,痴線,當人生仔機器 ...

我老公係唔會話佢哋 話晒係佢哋個仔 唔多唔少都會有D偏幫嘅邊似我 佢哋口講就話當我半邊女又話平時對我好好仲問我點解可以落仔要咁樣對佢哋屋企

複式洋房

tester5 發表於 17-8-9 10:38
可能大家一時之間未接受到失去左個BB,所以搵左你黎出氣。
你老公要firm d講清楚整件事,平息大家的誤會。 ...

我明白呀佢哋咪係咁講 點解好地地一個細路仔小生命會無啦啦無咗 講黎講去咪又係覺得係我一早食咗藥
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎