用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

家庭理財 今日: 75|主題: 37688

(純分享)買左某隻保險理財計劃

大宅

國民生產總值:4733

BKXmas勳章

佢係每個月收息,而家派9厘息
如投放100k,每月派$900..但agent叫我預7厘息啦因為有上有落,到時派多左會開心d
佢最好係鐘意幾時cut都得,當然越早cut 手續費相對越多...
依家好期待派第一個月息

利申: 非agent非打手, 純粹分享下,同埋唔會公開任何資料係個post到
Agent都唔洗搵我喇,我冇多餘錢架喇

王國熱話
詩語閑情.......斯人讀潮水
【淨空法師:佛法教學始終離不開因果】
真學佛,第一就要改脾氣!
有人問佛:“喜歡”與“愛”,有什麼區...

別墅

國民生產總值:548

回覆樓主:

thanks for information wor

複式洋房

國民生產總值:395

Miccchellle 發表於 17-8-9 12:13
如投放100k,每月派$900..但agent叫我預7厘息啦因為有上有落,到時派多左會開 ...

好憎宏X agent 將呢隻基金當「澳門每年派錢」咁賣!其實呢隻基金風險一D都唔低....

可惜有好多人一聽到高息就唔會做功課,無知咁衝入去...

最鬼嘅係,同一隻基金,宏X list 嘅風險水平係 2 (low-medium risk) , 但BxC list 嘅風險水平係 4 (medium-high risk) 。隻基金有 1/3 買美股....點會屬於 2級類別,保險公司擺明引水魚上釣!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

國民生產總值:1431

BKXmas勳章

Good luck.

別墅

國民生產總值:512

Miccchellle 發表於 17-8-9 12:13
如投放100k,每月派$900..但agent叫我預7厘息啦因為有上有落,到時派多左會開 ...

樓主cut既時候通知大家

禁止訪問

國民生產總值:11

大宅

BKXmas勳章

Jennifertongtk 發表於 17-8-9 22:15
我係其他保號的AGENT,純粹分享,

我都建議D客唔好買基金

真的嗎、佢同我講頭一年想攞返筆錢都係收6%,我知有agent自己都有買呢隻,我先放心買

咁講保險基金真係碰不得

唔買都買左,到最後cut單講個成果大家知啦下

大宅

國民生產總值:2058

BKXmas勳章

回覆樓主:

話時話我有朋友話佢agent朋友介紹佢一種叫信託基金,門檻高的,要幾百萬做投資,保證每年有至少6%息,即係當你有500萬,一年保證袋300k, 不過未知管理費,想知呢d所謂信託基金同普通基金係咪唔同?

複式洋房

國民生產總值:270

回覆樓主:

而家市道連內房民企發永續債都係得6至7厘咋。如果基金話有7至9厘回報,那麼應做不到年年都一定有7至9厘的。否則很多公司都可以不做本業,直接投資基金吧!

複式洋房

國民生產總值:395

nownowma 發表於 17-8-9 23:05
話時話我有朋友話佢agent朋友介紹佢一種叫信託基金,門檻高的,要幾百萬做投資,保證每年有至少6%息,即係 ...

單靠以訛傳訛難俾意見,建議你朋友如果有相關簡介及資料,再擺出來交流下。

大宅

國民生產總值:1431

BKXmas勳章

nownowma 發表於 17-8-9 23:05
話時話我有朋友話佢agent朋友介紹佢一種叫信託基金,門檻高的,要幾百萬做投資,保證每年有至少6%息,即係 ...

Guess it should be hedge fund etc.... The gambling component is very big. Imagine they need to find > 10%+ return annually (investor return + management fee + performance fee). Otherwise, they use the capital to pay the so-called annual yield which is just equivalent to "killing chicken to get the egg".
These years lot of hedge funds was closed as it is easier to access diff mkt from ETF, hard to find yield etc....

Some old news to share about hedge fund biz if you have interest.

https://www.washingtonpost.com/business/economy/once-considered-the-titans-of-wall-street-hedge-fund-managers-are-in-trouble/2017/05/29/61049f1e-34ce-11e7-b373-418f6849a004_story.html?utm_term=.fd883ee6aac9

複式洋房

國民生產總值:179

發表於 6 小時前 |顯示全部帖子
好似係自己錢派比自己

大宅

BKXmas勳章

回覆樓主

你地可以唔信,我並非打手,睇返我之前history就知,我只係純分享,我都等緊第一個月息!

子爵府

國民生產總值:11826

BKXmas勳章

Miccchellle 發表於 17-8-21 15:30
你地可以唔信,我並非打手,睇返我之前history就知,我只係純分享,我都等緊第一個月息!
...
我收緊9%

大宅

國民生產總值:2063

發表於 4 小時前 |顯示全部帖子
katrinamama 發表於 17-8-21 16:10
我收緊9%

請問隻基金unit price有冇大上落呢?
最近agent介绍安聯收益成長基金,又係話9厘息,非常似你地呢隻,我睇過內容以美國市場為主, 希望大家比d意見

複式洋房

國民生產總值:113

BKXmas勳章

Miccchellle 發表於 17-8-21 15:30
...

多謝你分享,因為我是這間 agent, 同時自己也買了,回報不錯,因為不需要一開始就給手續費用,是離場才計,只要5年後,是0%收費

子爵府

國民生產總值:11826

BKXmas勳章

lakgarden 發表於 17-8-21 17:21
請問隻基金unit price有冇大上落呢?
個人覺得唔大, 可以接受. 上落都係3%左右
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎