自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

霜霜 發表於 17-8-15 22:41
三哥,始終有楊康 feel

當然有d先入為主,但曾江同黄秋生嘅眼神帶邪氣,面容表情係不屑同世俗人打交道,所以連解釋唔係自己殺江南六怪都嫌費事,但三哥眼神凌厲得嚟太正氣,仲有d疾惡如仇添,咁唔係黄老邪囉。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

回覆樓主:

第一,一定係瑯琊榜,集集都緊張,超正

侯爵府

rose-mag 發表於 17-8-15 22:37
原本編劇想寫達康書記係腐敗,後來覺得呢個角式要寫成壞的話,世界就變得太負面,最後保留佢係正面人物, ...

好同意!

達康書記非全沒有缺點
像最後寫佢同易學習的對話
反映佢係一個為人民謀福祉而願意有時沒底線咁行,我更覺這人的角色性格好立體。陸劇就係有咁嘅深度。

開頭的貪官我一直覺得奇怪. 佢只出左幾集就無再講, 角色既是帶出成個局, 但我也覺得係想同後面嘅人物互為呼應。他, 祈同偉, 小高, 都是窮農民出身。香港人根本不明白他們窮得多怕。

侯爵府

rose-mag 發表於 17-8-15 23:24
當然有d先入為主,但曾江同黄秋生嘅眼神帶邪氣,面容表情係不屑同世俗人打交道,所以連解釋唔係自己殺江南 ...

係,所以呢版射鵰我最欣賞嘅唔係演員
而係拍得靚
歌曲也不錯
中上之作吧

別墅

cathy-tse 發表於 17-8-12 00:34
我睇到第13集就乜都睇唔到

你之後睇唔睇到無心後面14-20集?
裝翻牆app,揀其他國家,用youtube竟然睇到

男爵府

回覆樓主

我鍾意錦繡未央

大宅

gigi19810326 發表於 17-8-9 20:47
瑯琊榜係講男人權力,情義為主,無嘜女人戲
我最唔中意睇女人戲,所以覺得超級好睇
...

琅玡榜真係超好睇,愛上左胡歌,佢部偽裝者依加追,有好多琅玡榜演員

水晶宮

HLDMaMa 發表於 17-8-15 08:12
Lee 套我已睇到38集,中间都幾悶,宋翊追麻辣湯理由好吾合鑼輯,全套我以為40集,原來47集。U tube 成曰弹 ...

國內劇成日都有呢個弊病 中間太拖拉,太多枝節,所以我通常會飛嚟睇

子爵府

回覆樓主:

我認為最好看的古裝劇
瑯琊榜:主角都係演技派,劇情緊湊,三首主題曲好好聽。
羋月傳:為看孫儷。
甄嬛傳:劇情佳,主角(除皇帝)配角都選得好,做得好。
女醫明妃傳:詩詩同霍健華演技佳,服裝好靚好認真。
步步驚心:全部角色都好像度身訂造咁,劇情佳。
風中奇緣:本來只為看胡歌,但彭于晏的表現也不錯。
楚喬傳:趙麗穎演的楚喬武打場面超靚,和林更新演玥公子及竇驍的燕世子,非常配合。結局如此,是因為未拍完,小說的結局唔係咁。希望原班人馬拍續集。
陸貞傳奇:劇情一般,為睇陳曉同趙麗穎。

最喜歡的歷史劇:
一定係舊版「紅樓夢」,無得輸,看了不知多少次,都有值得發掘的地方。
新三國演義、三國演義、大秦帝國、漢武帝、康熙王朝、乾隆王朝和雍正王朝都正!

少看時裝片和民初片,覺得值得推薦的只有偽裝者、紅高梁、雪豹和大宅門。

看到中途棄劇的有:
新神鵰俠侶--陳妍希一出場,完全破壞我心目中的小龍女,為免太傷心,果斷棄劇。
雲中歌:angelababy的古裝唔係唔靚,但演技太差,表情只賣弄靚。劇情唔吸引。
仙劍一:當中的胡歌太傻,唔想睇。
胡歌演的射鵰英雄傳:胡歌唔似郭靖,太傻氣。
三生三世十里桃花:又天帝又凡間,太玄幻,接受不了。

總括來說:我認為一套好劇,選角真係好重要。而個人不喜歡太脫離現實的劇,只接受武功及武俠。

別墅

catmervin 發表於 17-8-28 22:58
我認為最好看的古裝劇
瑯琊榜:主角都係演技派,劇情緊湊,三首主題曲好好聽。
羋月傳:為看孫儷。

大大部分都好認同, 只係陸貞和三生都好好睇

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

幸福花 發表於 17-8-9 20:19
双世寵妃!男主好醜冇演投!對眼细到睇唔到!但劇情幾好!

完全同意但時裝佢反而順眼啲
女主角好嘈 尤其開頭佢扡仲未相愛時係咁嗌

子爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

首頁

尾頁

跳至