用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

今日: 32|主題: 55940

特然作產,冇人湊小朋友點算?

大宅

國民生產總值:1446

BKXmas勳章

想問下,如果突然作產,要入院,家人未黎得切翻。我兩個分別6歲同,2歲嘅小朋友可以點算呢?

複式洋房

國民生產總值:405

瑩mama 發表於 17-8-9 12:47
想問下,如果突然作產,要入院,家人未黎得切翻。我兩個分別6歲同,2歲嘅小朋友可以點算呢?
...

可吾可以帶埋入院?等其他親人去醫院湊一湊佢地?

大宅

BKXmas勳章

jnm@ 發表於 17-8-9 12:49
可吾可以帶埋入院?等其他親人去醫院湊一湊佢地?

我就係咁唸,唔知醫院有冇d服務可以幫手暫時睇住小朋友

複式洋房

國民生產總值:405

瑩mama 發表於 17-8-9 13:01
我就係咁唸,唔知醫院有冇d服務可以幫手暫時睇住小朋友

我覺得呢個服務就一定冇架喇⋯⋯只希望你帶左佢2個,你先生或奶奶或媽咪會即刻飛到入去醫院囉⋯⋯

男爵府

國民生產總值:8353

BKXmas勳章

回覆樓主

可否叫住附近朋友幫幫手?或者真是要帶去醫院,應該會有護士或者社工幫手看到家人黎,醫院應該五會不理。

複式洋房

國民生產總值:147

BKXmas勳章

回覆樓主

隔離屋鄰居睇一陣先得唔得?再等奶奶或媽媽接返
醫院甘多人又多菌唔好帶佢地去好d

大宅

國民生產總值:1516

BKXmas勳章

回覆樓主

我都諗緊哩個問題,到時女女應該16m

男爵府

國民生產總值:5144

BKXmas勳章

回覆樓主:

冇人會幫你睇住佢地架、千其唔去帶!
你第三胎,去到實係即刻做檢查甚至已經生得,而小朋友唔可以入產房或病房. 我見過最多小朋友自己坐係病房門口位既走廊 (但仲係病房入面), 但無大人睇住/陪既。
醫院實無人手幫你看住小朋友啦,佢地自己病人都未搞得掂? 社工更唔會,全醫院得嗰幾個社工。
你安排定屋企人或鄰居啦!

大宅

BKXmas勳章

Nbs 發表於 17-8-10 04:46
冇人會幫你睇住佢地架、千其唔去帶!
你第三胎,去到實係即刻做檢查甚至已經生得,而小朋友唔可以入產房或 ...

好嘅,唔該曬。

子爵府

國民生產總值:10656

BKXmas勳章

瑩mama 發表於 17-8-9 12:47
...

穩親戚朋友,係醫院唔方便

伯爵府

國民生產總值:18944

BKXmas勳章

jnm@ 發表於 17-8-9 13:04
我覺得呢個服務就一定冇架喇⋯⋯只希望你帶左佢2個,你先生或奶奶或媽咪會即刻飛到入去醫院囉⋯⋯
...

係,我都係咁認為!希望到左醫院,其他屋企人會來接手。

水晶宮

國民生產總值:72231

BKXmas勳章

臨生BB前,最好有屋企人幫手喇。自己一個人搞唔掂。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎