用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

婆媳關係 今日: 1|主題: 25259

婆媳關係 男人係關鍵

複式洋房

國民生產總值:403

兩個女人同樣愛著同一個男人, 就好似大小二婆住埋一起, 而且同一屋簷下的空間又係咁細,大家都無私人空間, 除非在自己的房間,咁點會唔起矛盾? 而在這三角關係裏, 老婆就是小三的感覺, 係屋企係無地位, 無話事權, 而99就係大婆, 掌握屋企生活。
爭完了C6, 又爭孫仔.
但如果男人唔識做及處理, 平面的和平相處就會俾破壞, 大家同意嗎?
而自己老婆就真成為小三。

我唔知道如何向其他人表達我的心情, 其他人都唔會明白.

我幾度情緒失控, 唔係因為99, 而係C6......

我向C6表達我的不滿情緒, 只係因為佢係我C6, 我表面還是很尊重佢父母,但C6向我發脾氣, 說這是他的父母, 他不想聽到別人說他父母的不是, 然後連給我發洩情緒的機會也不給我

王國熱話
全新BIODERMA深層卸妝潔膚水
免費送
售保兒加營素呍喱拿味試用裝10包$75有意pm
售廸士尼成人票2張,可升級做年票

複式洋房

國民生產總值:403

TonnySS 發表於 17-8-9 14:11
兩個女人同樣愛著同一個男人, 就好似大小二婆住埋一起, 而且同一屋簷下的空間又係咁細,大家都無私人空間, ...
我最初搬來同住時, 當佢係自己人, 說話直接左, 我99立即同我C6投訴我
我C6要我做到好似未結婚咁樣, 要對佢父母恭恭敬敬

是, 我做到以前咁恭恭敬敬時, 講一句野都諗過先講時,
但佢父母對我卻唔係恭恭敬敬, 不停說話我聽

我背後表達我不滿時, 我C6話俾老人家教訓你幾句, 有咩問題?

老人家思想傳統, 忍下

住左咁耐, 你仲未習慣佢脾氣未?......

然後叫我收聲, 態度係企係佢父母果話返我轉頭

是. 係屋企無話事權,

夜晚訓教聽到C6同佢父母係出面傾解好大聲, 佢經常性, 可以話連續一兩星期都等我訓左先入房, 原因, 工作, 陪父母傾解

大宅

國民生產總值:2054

BKXmas勳章

我明你心情,正所謂一山不藏二虎
可能你唔係想改變D咩,只係想C6企你角度諗過,聽下你呻都好,但無奈地事與願違,婆媳關係自古已經係一個難題,古時就話時也命也,但而家咩世代

樓主,上黎呻下啦

伯爵府

國民生產總值:15002

好媽媽勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

樓主,明白你感受。我甚少向老公投訴佢屋企人,因為我知佢唔會幫我,無謂自討沒趣,我寧願同朋友呻,男人係唔會為左個老婆而得罪佢阿媽或者佢屋企人。

大宅

國民生產總值:2053

BKXmas勳章

回覆樓主:

有時我向c6投訴,c6偏幫佢父母時,我會話返佢,如果我父母咁對你,你得唔得,佢話得,我會即話佢,講就口響,當真係咁對你,你邊會忍到
如果可以,樓主試吓同自己父母夾計,用類似事件去對你c6,等你c6感受吓俾外父,外母咁對代嘅感受,如佢向你反應,你即可以話佢,6299都係咁對我,你都話無問題呀,咁我父母有咩問題

民房

國民生產總值:22

回覆樓主

我都好明白
老公淨係一味企喺自己屋企人嗰邊
明明唔合理都要話你嘅無奈

我老公都係
佢會怪我怪99 亂講野
而唔係怪99 亂講野
明明亂講野唔岩嗰個就係99

別墅

國民生產總值:846

BKXmas勳章

兩個女人同樣愛著同一個男人, 就好似大小二婆住埋一起, 而且同一屋簷下的空間又係咁細,大家都無私人空間, ...

完全明白

大宅

國民生產總值:1142

BKXmas勳章

回覆樓主:

唔一齊住得唔得

大宅

國民生產總值:4996

BKXmas勳章

如果C6同99都唔講道理,冇人支持自己咁嘅日仔真係好難頂

大宅

國民生產總值:1237

BKXmas勳章

回覆樓主

男人唔識協調婆媳關係,真係好難頂,嚴重影響身邊人/家人=我,我講緊我細佬其實勁想叫佢地分開住,但又驚阿新抱以為我想趕佢走/媽子以為我害佢冇左個仔.超級煩!
其實for我屋企呢個企,媽子服侍周到由早晚餐到弟婦平時唔鍾意飲水,就蘋果丶雪梨丶紅棗水……、etc晨早起身煲,食乜飲乜全家就弟婦全部佢欽點(我諗大小姐意識唔到大家就佢口味)但老人家太關心就變有d煩,大部分人會體諒自己阿媽係愛,99就係控制你,細佬又唔爭氣,同佢講咩都哦哦哦,然後繼續打機

複式洋房

國民生產總值:110

複式洋房

國民生產總值:110

minna00 發表於 17-8-9 15:35
樓主,明白你感受。我甚少向老公投訴佢屋企人,因為我知佢唔會幫我,無謂自討沒趣,我寧願同朋友呻,男人係 ...

講得對

複式洋房

國民生產總值:340

BKXmas勳章

我老公係五出聲 加 愚孝
佢老母講d錯野又好
講冇道具又好
都五會出聲
我99常講難聽說話
我老公只會說 你當聽五到囉
真是好氣餒

別墅

國民生產總值:899

BKXmas勳章

回覆樓主:

非常認同。
我老公脾氣唔好,同佢父母關係差。我都冇好日子過。

伯爵府

國民生產總值:18267

BKXmas勳章

回覆 yanwendy 的帖子

你奶奶乜都瀬你?

別墅

BKXmas勳章

anna59 發表於 17-8-13 12:01

你奶奶乜都瀬你?

唔系瀨我咖
不過樣樣穩野話我,鷄蛋x骨頭。

伯爵府

BKXmas勳章

為什麼你老公同父母關係吾好? 咁佢地幾耐見一次, 如果咁嘅情況, 你盡量少d 見6299, 可以嗎?

別墅

BKXmas勳章

anna59 發表於 17-8-13 14:20

為什麼你老公同父母關係吾好? 咁佢地幾耐見一次, 如果咁嘅情況, 你盡量少d 見6299, ...

佢父母控制狂,所以先生好憎佢地。
現准備搬走。

伯爵府

BKXmas勳章

恭喜您, 有得走, 忍吓啦!

別墅

BKXmas勳章

anna59 發表於 17-8-13 15:29

恭喜您, 有得走, 忍吓啦!

我早就搬左去媽度
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎