婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

del

複式洋房

TonnySS 發表於 17-8-9 14:11
兩個女人同樣愛著同一個男人, 就好似大小二婆住埋一起, 而且同一屋簷下的空間又係咁細,大家都無私人空間, ...
我最初搬來同住時, 當佢係自己人, 說話直接左, 我99立即同我C6投訴我
我C6要我做到好似未結婚咁樣, 要對佢父母恭恭敬敬

是, 我做到以前咁恭恭敬敬時, 講一句野都諗過先講時,
但佢父母對我卻唔係恭恭敬敬, 不停說話我聽

我背後表達我不滿時, 我C6話俾老人家教訓你幾句, 有咩問題?

老人家思想傳統, 忍下

住左咁耐, 你仲未習慣佢脾氣未?......

然後叫我收聲, 態度係企係佢父母果話返我轉頭

是. 係屋企無話事權,

夜晚訓教聽到C6同佢父母係出面傾解好大聲, 佢經常性, 可以話連續一兩星期都等我訓左先入房, 原因, 工作, 陪父母傾解

大宅

我明你心情,正所謂一山不藏二虎
可能你唔係想改變D咩,只係想C6企你角度諗過,聽下你呻都好,但無奈地事與願違,婆媳關係自古已經係一個難題,古時就話時也命也,但而家咩世代

樓主,上黎呻下啦

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

樓主,明白你感受。我甚少向老公投訴佢屋企人,因為我知佢唔會幫我,無謂自討沒趣,我寧願同朋友呻,男人係唔會為左個老婆而得罪佢阿媽或者佢屋企人。

大宅

回覆樓主:

有時我向c6投訴,c6偏幫佢父母時,我會話返佢,如果我父母咁對你,你得唔得,佢話得,我會即話佢,講就口響,當真係咁對你,你邊會忍到
如果可以,樓主試吓同自己父母夾計,用類似事件去對你c6,等你c6感受吓俾外父,外母咁對代嘅感受,如佢向你反應,你即可以話佢,6299都係咁對我,你都話無問題呀,咁我父母有咩問題

洋房

回覆樓主

我都好明白
老公淨係一味企喺自己屋企人嗰邊
明明唔合理都要話你嘅無奈

我老公都係
佢會怪我怪99 亂講野
而唔係怪99 亂講野
明明亂講野唔岩嗰個就係99

大宅

兩個女人同樣愛著同一個男人, 就好似大小二婆住埋一起, 而且同一屋簷下的空間又係咁細,大家都無私人空間, ...

完全明白

大宅

回覆樓主:

唔一齊住得唔得

男爵府

如果C6同99都唔講道理,冇人支持自己咁嘅日仔真係好難頂

男爵府

回覆樓主

男人唔識協調婆媳關係,真係好難頂,嚴重影響身邊人/家人=我,我講緊我細佬其實勁想叫佢地分開住,但又驚阿新抱以為我想趕佢走/媽子以為我害佢冇左個仔.超級煩!
其實for我屋企呢個企,媽子服侍周到由早晚餐到弟婦平時唔鍾意飲水,就蘋果丶雪梨丶紅棗水……、etc晨早起身煲,食乜飲乜全家就弟婦全部佢欽點(我諗大小姐意識唔到大家就佢口味)但老人家太關心就變有d煩,大部分人會體諒自己阿媽係愛,99就係控制你,細佬又唔爭氣,同佢講咩都哦哦哦,然後繼續打機

複式洋房

複式洋房

minna00 發表於 17-8-9 15:35
樓主,明白你感受。我甚少向老公投訴佢屋企人,因為我知佢唔會幫我,無謂自討沒趣,我寧願同朋友呻,男人係 ...

de

複式洋房

我老公係五出聲 加 愚孝
佢老母講d錯野又好
講冇道具又好
都五會出聲
我99常講難聽說話
我老公只會說 你當聽五到囉
真是好氣餒

大宅

回覆樓主:

非常認同。
我老公脾氣唔好,同佢父母關係差。我都冇好日子過。

珍珠宮

回覆 yanwendy 的帖子

你奶奶乜都瀬你?

大宅

anna59 發表於 17-8-13 12:01

你奶奶乜都瀬你?

唔系瀨我咖
不過樣樣穩野話我,鷄蛋x骨頭。

珍珠宮

為什麼你老公同父母關係吾好? 咁佢地幾耐見一次, 如果咁嘅情況, 你盡量少d 見6299, 可以嗎?

大宅

anna59 發表於 17-8-13 14:20

為什麼你老公同父母關係吾好? 咁佢地幾耐見一次, 如果咁嘅情況, 你盡量少d 見6299, ...

佢父母控制狂,所以先生好憎佢地。
現准備搬走。

珍珠宮

恭喜您, 有得走, 忍吓啦!

大宅

anna59 發表於 17-8-13 15:29

恭喜您, 有得走, 忍吓啦!

我早就搬左去媽度

首頁

尾頁

跳至