自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

大宅

回覆樓主:

所以咪有啲人嘅工人做唔長囉! 好多背後原因。

侯爵府

yucl_hk 發表於 17-8-10 01:29
賓賓就搏命用水電, 好似免費咁

印印就慳家好多

都唔係架,我以前個印乜燈都唔閂架。話好多次都係咁架。後尾我講一句:吖,係咪要你人工度扣電費先肯閂燈呢!佢從此就閂嘞

珍珠宮

choc_choc 發表於 17-8-9 17:18
唔俾開冷氣,小心到時工人姐姐著件吊帶睡裙打開門瞓覺。

子爵府

Charlotte_mom 發表於 17-8-9 14:50
坦白講幾多香港人俾工人姐姐自由開冷氣呀!好老實,我無

好老實,我都冇,佢冇出聲話熱

報導中個僱主咁嬲係因為個工人嚟左無耐就自把自為開冷氣,冇規矩,冇問過佢,鎖住部冷氣同剪電線,應該係太嬲先咁講

琥珀宮

畀面勳章

Gee2020 發表於 17-8-9 17:03
其實佢哋家鄉一般有冷氣的嗎?
都會晚上開冷氣嗎?
我只係出於好奇....

家鄉應該冇冷氣,但相信佢地住既地方會通風好多,最少冇咁多高樓大廈,晚上未必有香港咁熱,我以前個工人有時太熱都會開冷氣,我入佢房真係火爐咁,不過都有工人試過一吹冷氣就頭痛就真

伯爵府

將心比己

子爵府

畀面勳章

good_pig 發表於 17-8-10 00:37
你屋企60年前已經有姐姐..好勁

伯爵府

tommyxsarah 發表於 17-8-10 01:14
我唔會係公司訓 返到屋企咪開 放工公司梗係關拉
甘您覺得姐姐晚上當佢放工 就唔俾佢開
噢原來甘計 ...

大家以事論事。 問心, 屋企24小時開冷氣真係好貴。 有錢請工人唔代表可以俾得起三四千蚊電費( 未計其他費用) 。 咁係咪應該問聲僱主呢? 好多時僱主自己都唔捨得冷氣, 但係工人反而偷偷地開, 係咪講唔通呢?

成日講將心比己, 香港有幾多個人真係好有錢去浪費? 工人係咪都應該將心比己, 同僱主相下呢?

珍珠宮

moniko 發表於 17-8-10 10:03
大家以事論事。 問心, 屋企24小時開冷氣真係好貴。 有錢請工人唔代表可以俾得起三四千蚊電費( 未計其他 ...

通常那些叫人將心比己的就正是最沒有將心比己的人,很多根本沒有請過工人,如果要她們自己交電費,講的又是另一番話了!

翡翠宮

唔好咁幼稚, 香港而家好多家庭都有幫傭; 相信就黎請工人多過無請工人.

比唔比佢開冷氣, 唔會係佢初初上工O個陣決定; 係你觀察佢一輪, 你先會比決定權佢. 不過咩情況下, 28度以上, 夜晚一定比佢開黎訓.

香港夏天, 同菲律賓既熱唔同, 佢地無咁多高樓大廈; 夜晚無香港咁熱咁焗. 我係任工人開冷氣既; 因為佢做左多年; 我知佢唔會abuse. 佢中午都會開, 咁真係好熱咪開囉.

不過呢位僱主既做法令人討厭; 有咩可以朝早起身先講; 唔洗即場嘈, 又剪又盛. EQ太低.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kit2004 發表於 17-8-10 01:40
我個菲都有,叫佢抹完車之後我每次揸,一開後鏡每次都啪啪聲。試多幾次我懷疑佢將個摺埋既後鏡格硬扯出黎 ...

哩樣我都預咗,因為買餸架七人車個鏡要手動,每次泊好車都要自己摺埋佢,有次我揸另一架房車去買餸,落車時叫住佢唔好摺鏡(因會自動摺),好彩我叫住咋,佢真係想同我摺鏡 就算每日洗車,佢都唔會記得邊架車有自動鏡。

侯爵府

Moonlight819 發表於 17-8-10 10:22
通常那些叫人將心比己的就正是最沒有將心比己的人,很多根本沒有請過工人,如果要她們自己交電費,講的又 ...

但佢地又以為自己好醒成日張心比己,一個工人都冇用過,點同工人相處都未知

侯爵府

DoReMi媽媽 發表於 17-8-10 11:39
哩樣我都預咗,因為買餸架七人車個鏡要手動,每次泊好車都要自己摺埋佢,有次我揸另一架房車去買餸,落車 ...
嘩!好多部車啊!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ycmami 發表於 17-8-10 12:42
嘩!好多部車啊!
重點係講外傭

禁止訪問

大宅

我工人話怕凍,風扇已經足够

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

香港有的僱主確實係...

男爵府

回覆樓主

如果工人系又開,唔係又開,我會收遙控,熱時由我幫佢開。不過,我工人好生性,佢真系覺得夜晚好熱先會開,日頭系房好熱都唔見佢開,所以佢可以自己話事

水晶宮

lemontea520 發表於 17-8-9 14:54
我有睇個D 姐姐網
有時都唔知係姐姐真係咁衰, 定係個D 阿MUM 太過刻薄!
連新請姐姐買唔買日用品比姐姐都要 ...

有錢請工人,又要計住計住,好心唔好請啦!呢排咁熱,我都會比工人開,工人佢都識做,開半夜自己熄,我怕熱死佢,佢病左仲煩。日用品一個月可能先百幾,自己食餐飯都冇左,曾有人問我,點解我次次揀工人都咁好彩,我自己覺得將心比己,有時未必工人問題,係僱主問題。

我都會請斷約工人,成日都話要請完約,其實我地自己打工,老細唔好點忍兩年,比老細刻薄走都正常,我覺得要了解事情,唔一定斷約就差。

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

一家唔知一家事,香港人請工人返來是幫輕自己,一樣米養百樣人,每家僱主和工人的真正相處,又點能聽片面之詞而亂講野呢?

首頁
56789...10

尾頁

跳至