自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我之前個菲姐都係擅自開冷氣的
我無出聲話佢
但次次突然返屋企都發現擅自開著冷氣
都會打個突,熱天都算,22度都日開夜開
仲要開最大,冷病左幾次

之後我親自日日在BB房開冷氣,菲姐就突然日日好忙咁癡住BB,留在BB房成日,忙呢樣忙果樣,唔出黎

為左冷氣出盡渾身解數,都幾好笑

子爵府

moniko 發表於 17-8-10 10:03
大家以事論事。 問心, 屋企24小時開冷氣真係好貴。 有錢請工人唔代表可以俾得起三四千蚊電費( 未計其他 ...

問心 當然天氣熱先開啦
唔通冬天都開24 小時
最近暑假 有小朋友係屋企 真係24 小時開甘濟
當然日頭係廳玩咪只係開廳一部
3 間房唔開
到訓覺先開房 冷氣
So far 我從來無叫姐姐開唔開冷氣 要同我單聲 我亦覺得無必要

同埋冷氣裝黎係用 唔係黎擺

再者可能您屋企好大 要交3,4 千蚊電費

我家電費 1 家5 口 around 5-6 百蚊一個月

反而有時舊電器用電量仲大 要多加留意

同埋姐姐平時工作真係辛苦 天氣熱
如果訓得唔好 第日仲邊有精神做野

工人都係人 唔係奴隸應有生活環境同質素

如果我公司 夏天 老闆係唔比我開冷氣 我真係會唔撈 又焗又甘熱 點頂

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Charlotte_mom 發表於 17-8-9 14:50
坦白講幾多香港人俾工人姐姐自由開冷氣呀!好老實,我無

X2

大宅

你對佢好,佢未必對你好
但你對佢衰,你要有心理準備飲經血湯
BB食姐姐腳指當奶咀

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 17-8-9 14:50

我有,不過只限佢夜晚訓覺! 日間工作就不會開!

珍珠宮

回覆樓主:

30度左右我見熱會主動叫姐姐開冷氣,有時下午太熱佢whatsapp我,我都會比佢開,因為我知道香港嘅熱都幾辛苦。

但我覺得問聲僱主先開都好合理啫… 話晒收到電費單都有晒心理準備嘛?問一句先開真係咁刻薄咩

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我家姐姐自己房吾會開
但有女係到就一入屋就開。 從來無問 不過我ok 因為真係好熱

子爵府

大家以事論事。 問心, 屋企24小時開冷氣真係好貴。 有錢請工人唔代表可以俾得起三四千蚊電費( 未計其他 ...

當然 我明白每個僱主 都有唔同要求同唔同規矩既

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

iamlazy 發表於 17-8-10 18:25
有錢請工人,又要計住計住,好心唔好請啦!呢排咁熱,我都會比工人開,工人佢都識做,開半夜自己熄,我怕 ...
終於聽返D 正常野..
我E家15/16 諗請唔請工人, 一黎我真係乜都唔識, 上左個D GROUP睇, 個心都離一離, 姐姐係咪真係差成咁呀...
偷野, 帶D "失"返屋企..又真係好O 咀.
但係有D 阿MUM 話好痕, 上網問係咪姐姐落降.............呀......................又真係....
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

子爵府

lemontea520 發表於 17-8-11 10:48
終於聽返D 正常野..
我E家15/16 諗請唔請工人, 一黎我真係乜都唔識, 上左個D GROUP睇, 個心都離一離, 姐姐 ...

我都1516 左好多年
上fb 睇家僱group 睇完根本唔敢請
但無奈 呢年我走頭無路 迫住要請
今年4 月先第一次請姐姐 請左未到又驚唔好

到宜家感覺幾好 我宜定好左好多私人時間做自己想做既野 唔洗下下放工後比家務 煮飯 湊女困住

所以唔好睇甘多果d group

別墅

熱就開,如果真係介意就講明淨係開夜晚或幾度先開LOR

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

tommyxsarah 發表於 17-8-11 14:44
我都1516 左好多年
上fb 睇家僱group 睇完根本唔敢請
但無奈 呢年我走頭無路 迫住要請
但唔睇又唔知有咩突發野時點處理。
岩岩都有人話姐姐話自己媽死左, 有D人留言: 叫佢直播條屍...
真的假的呀? 個留言係真心既話, 好心寒囉!
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

我係
冷氣自由開
野飲野食自由飲食

工人都係人

子爵府

lemontea520 發表於 17-8-11 14:56
但唔睇又唔知有咩突發野時點處理。
岩岩都有人話姐姐話自己媽死左, 有D人留言: 叫佢直播條屍...
真的假的呀 ...

係呀 宜家d 人變到好恐怖 心地差到所以我未d post 好耐

如果有突發事件 可以問下agent 同有請開 姐姐既朋友求救先

珍珠宮

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

男爵府

回覆樓主

我家姐姐反而唔要開冷氣,佢怕凍只開風扇

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得服從係基本,想開可以問,唔問就去做係冇禮貌。不過講真咁鬼死熱,我自己唔開都唔得啦,係有出聲問過之下我認為可以比。

伯爵府

回覆樓主

舉例呀: 我以前有個姐姐, 話要朝早沖涼, 但我想佢夜晚沖左先上床。 咁大家deal左佢鍾意一日沖兩次都ok。 但係佢一日洗埋兩次頭。 我唔出聲由得佢洗。

如果上fb講, 又有一班沖出來講, 人地離鄉別并洗兩次頭都唔得乜乜乜。 問心, 我由得佢, 都係想佢做得開心, 但我開唔開心呢? 我一定唔開心, 因為無咁既需要。 當時仲要係冬天呀!

好似而家個姐姐, 夏天用熱水洗地布洗雜物。 我自己都全用涷水。 講過唔可以的, 咁點? 咪唯有等佢自律。 佢唔自律, 唔通我24小時就係度睇佢有無亂來?

大家, 無遇過係你地好彩。 但真的真的真的有一d姐姐, 浪費左僱主資源就會好開。 當然香港人都會, 但而家唔討論國藉, 係討論處事方法。 僱主會動氣, 基本上,當事人中過多次招先會務住被起底既風險去上網呻。

當大家覺得有壞僱主既存在時? 點解就大比數咁主觀地覺得無壞姐姐既存在? 去其他地方就一定會係好人? 白d講, 佢地為錢來返工。 咁點解唔會有部分人為錢為到做壞事?

可唔可以理性d? 公平d? 大家知道個別姐姐浪費左幾多野? 好多野看似小事, 積起來就令人好痛苦。 你睇婆媳版就知

我預左又會俾人插。 不過我對得住自己過得到人就ok。

伯爵府

Purple_0322 發表於 17-8-11 17:05
我覺得服從係基本,想開可以問,唔問就去做係冇禮貌。不過講真咁鬼死熱,我自己唔開都唔得啦,係有出聲問過 ...

一陣又有人話, 人地唔係勞第, 點解要服從

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

moniko 發表於 17-8-11 22:47
一陣又有人話, 人地唔係勞第, 點解要服從

雖然呢個僱主用既方法係太偏激,但係作為一個員工,做事之前應該問過僱主。如果問一句都話當佢奴隸,香港學生係上堂時間想去廁所要舉手問呀蛇,咁唔通又叫奴隸?

首頁

尾頁

跳至