用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

今日: 22|主題: 11984

25个月还没说话

別墅

國民生產總值:824

BKXmas勳章

今年搵k1,可能到面试还不会说话,会不会没学校收的?

伯爵府

國民生產總值:15921

食得好勳章 開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 2017勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

我仔都2歲一樣唔多識講野,今年都要搵幼稚園

別墅

國民生產總值:842

BKXmas勳章

高级住所 發表於 17-8-9 17:12

我個女21個月都未識講野,今年都要搵學校報k1,今日先拎完表格,我都擔心學校唔收佢

大宅

國民生產總值:2018

BKXmas勳章

回覆樓主:

我囡超怕生保,一見陌生人就dum低頭唔出聲,一係唔望人,一望就「射喱眼」,我驚interview 俾老師覺得態度唔好無禮貌,真係識講嘢都無用

別墅

BKXmas勳章

菠蘿小矇朱 發表於 17-8-9 17:52
我囡超怕生保,一見陌生人就dum低頭唔出聲,一係唔望人,一望就「射喱眼」,我驚interview 俾老師 ...

我仔都怕生保,又不喜欢跟陌生人打招呼,甘样显得很没礼貌

別墅

BKXmas勳章

wawa222 發表於 17-8-9 17:51
我個女21個月都未識講野,今年都要搵學校報k1,今日先拎完表格,我都擔心學校唔收佢
...

你还小我仔几个月,我想学校应该会有不同标准招生吧

別墅

BKXmas勳章

wai0824 發表於 17-8-9 17:40
我仔都2歲一樣唔多識講野,今年都要搵幼稚園

除了说,你bb会不会认识颜色、生果动物同大小,如果会的话,可能会加分,我仔只会认识生果同小部分东西,其他一窍不通

伯爵府

國民生產總值:15921

食得好勳章 開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 2017勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

高级住所 發表於 17-8-9 20:16
除了说,你bb会不会认识颜色、生果动物同大小,如果会的话,可能会加分,我仔只会认识生果同小部分东西, ...

我仔只會認2,3隻顏色,只認到車,樹,狗仔,貓仔,圖形唔識,指眼耳口鼻唔做,認物件都唔係好得我仔想要果啲野佢只會用手指住或帶你去果個位置叫你攞比佢,佢係明白你發嘅指令,但就偏偏唔肯講,只用指或喊嚟表達

別墅

BKXmas勳章

wai0824 發表於 17-8-9 22:44

我仔只會認2,3隻顏色,只認到車,樹,狗仔,貓仔,圖形唔識 ...

我仔都是手指指甘咯,不过他会指自己眼耳口鼻,净系会叫爸爸妈妈,爷爷奶奶,不认识颜色,来紧11月要翻健康院,说话不过关

別墅

BKXmas勳章

wai0824 發表於 17-8-9 22:44

我仔只會認2,3隻顏色,只認到車,樹,狗仔,貓仔,圖形唔識 ...

我地真系要加强训练

大宅

國民生產總值:3678

BKXmas勳章

我仔識講但是好怕生保,見到陌生人就會唔講野,點教佢都唔肯開口

水晶宮

國民生產總值:72283

BKXmas勳章

多D同小朋友溝通。希望面試果陣可以pass.

侯爵府

國民生產總值:24060

BKXmas勳章

咁平時要多啲教佢,同埋多啲帶佢出去同其他小朋友玩,學得快啲
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎