1-3歲

跳至

首頁

尾頁

公爵府

高级住所 發表於 17-8-9 19:50
我仔都怕生保,又不喜欢跟陌生人打招呼,甘样显得很没礼貌

怕生保就可能平時少出去,接觸其他人所以就咁,可以多啲帶佢出去,俾佢識返啲朋友仔

禁止訪問

別墅

hoganbaby 發表於 17-9-12 16:13
怕生保就可能平時少出去,接觸其他人所以就咁,可以多啲帶佢出去,俾佢識返啲朋友仔
...

我不知算不算怕生保,他可以同不熟的哥哥姐姐玩得好颠,但是不肯叫大人

別墅

RubyYu07 發表於 17-9-12 14:36
可以攞佢鐘意既嘢引佢叫。

基本没有喜欢的玩具可以吸引他,就是拿他喜欢吃的零食,也不叫,宁愿不吃

別墅

joleneyu1013 發表於 17-9-13 10:43
回覆 高级住所 的帖子

試下做故事訓練,用故事形式同佢玩,吸引佢講野,我個仔既言語治療師教我 ...

那我试试,谢谢你的建议

珍珠宮

高级住所 發表於 17-9-13 17:08
基本没有喜欢的玩具可以吸引他,就是拿他喜欢吃的零食,也不叫,宁愿不吃
...

可能比較內斂啊,多帶佢出去同其他小朋友玩。

大宅

回覆樓主

其實2歲仲未識講野(我個仔連媽媽都唔識叫)係咪有問題?但其他發展正常,識聽識做識俾反應,會同人玩會分享...
好擔心,有無媽媽可以分享下?

禁止訪問

大宅

joleneyu1013 發表於 17-9-19 15:24
我個仔到20個月都唔係好講野,仲係EE丫丫咁,我想排政府言語治療,但係排得黎...佢讀完N1都唔知排到未。所 ...

但你去健康院時,佢地無轉介你去排期咩?

禁止訪問

大宅

閔大人bb 發表於 17-9-18 08:56
其實2歲仲未識講野(我個仔連媽媽都唔識叫)係咪有問題?但其他發展正常,識聽識做識俾反應,會同人玩會分 ...

真系要跟進下,好窩

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

閔大人bb 發表於 17-9-18 08:56
其實2歲仲未識講野(我個仔連媽媽都唔識叫)係咪有問題?但其他發展正常,識聽識做識俾反應,會同人玩會分 ...

我仔25個月,都係講野差,2歲返健康院再睇都唔合格再幾期見健康院醫生,見完醫生評估話我仔得12~18個月嘅言語能力,而家寫左信轉介去醫院排期呀

大宅

wai0824 發表於 17-9-23 00:01
我仔25個月,都係講野差,2歲返健康院再睇都唔合格再幾期見健康院醫生,見完醫生評估話我仔得12~18個月嘅 ...

點差法?

大宅

wai0824 發表於 17-8-9 22:44

我仔只會認2,3隻顏色,只認到車,樹,狗仔,貓仔,圖形唔識 ...
我仔都系甘啊 !!你講既情況同我每日既生活模式有共嗚

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

miniyannis 發表於 17-9-27 17:00
點差法?

我仔好多時只會用動作或叫喊嚟話我知佢想要嘅野,佢唔會用個口同我講佢想要咩,單字或疊字識講嘅10個都冇,其實已經日日同佢講,認眼耳口鼻佢會指錯曬位置,叫咩名,幾歲果啲都唔識,但我仔認知係可以嘅,亦都聽得明指令,模仿都唔差,係講野好差,仲一大堆bb話,要佢講佢想要我先比佢係都唔講,佢唔想講,你點同佢講佢都係擰頭回應我

伯爵府

Kayee128 發表於 17-9-27 19:06
我仔都系甘啊 !!你講既情況同我每日既生活模式有共嗚

唉,嚟緊報k1面試都唔知點算唔識講野,只講bb話,句子更加唔識講,係睇得多卡通片,會識講red,blue, pink, green,入形狀只識入1個位置,我仔係唔太鍾意聽指令,成日按自己意思去做,疊積木要疊高佢又唔跟,只會推跌晒佢

大宅

wai0824 發表於 17-9-27 23:57
唉,嚟緊報k1面試都唔知點算唔識講野,只講bb話,句子更加唔識講,係睇得多卡通片,會識講red,b ...
我既處境同你一樣啊!!下個月面試K1我都吾知點算好,我仔既性格同你仔都差吾多一樣,每日精神同體力都會疲勞轟炸。勞氣又吾系,軟D佢又"E牙鬆剛""關我咩事"既樣我睇,硬D佢又吾合作開始發脾氣,又吾專心又三分鐘熱度。仲之成日一副我行我素既態度俾我,我真系吾識點做幾多耐心都會用完

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

回覆樓主

唉!我仔25m 到依家媽媽爸爸都唔識叫(emoji)(emoji)

大宅

wai0824 發表於 17-9-23 00:01
我仔25個月,都係講野差,2歲返健康院再睇都唔合格再幾期見健康院醫生,見完醫生評估話我仔得12~18個月嘅 ...

我個女同你一樣呀!佢依家兩歲,今日先去完健康院見醫生做簡單評估,醫生話佢語言發展比起同齡小朋友爭左半年!又係轉介左我去醫院做評估,請問你仔仔依家有冇改善呀?我依家好擔心呀

首頁

尾頁

跳至