用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 983|主題: 920853

關於反工放例假問題想問問大家

複式洋房

國民生產總值:292

BKXmas勳章

每月例假有5天
如果請病假(有醫生紙)當放左一天例假
如有勞工假放左都當一天例假 咁而間公司有冇問題?

象牙宮

國民生產總值:215086

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

wing428 發表於 17-8-9 17:45
每月例日有5天

冇犯勞工法,因為勞工法一日可以冇有薪假期
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

男爵府

國民生產總值:7063

BKXmas勳章

回覆樓主:

勞工假唔係每月例假喎 可以咁樣扣咩?
有錯請指正

複式洋房

BKXmas勳章

weiwei6686 發表於 17-8-9 17:52
勞工假唔係每月例假喎 可以咁樣扣咩?
有錯請指正

我就係覺得而一點有小小問題 所以上黎問問大家.
我自己諗如果可以咁扣 咁法定勞工假期有咩用

水晶宮

國民生產總值:55317

開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 Xmas吸收勳章 ProAbsorb勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 吸收力勳章 畀面勳章 2017媽媽節

回覆樓主

樓主,你公司例假既意思係...
有病就扣?
有假就扣除?

複式洋房

BKXmas勳章

stagea 發表於 17-8-9 17:56
樓主,你公司例假既意思係...
有病就扣?
有假就扣除?

吾太明白你既意思
公司係如果當月請一日病假 就算有醫生紙 就當放左一日例假

子爵府

國民生產總值:10613

BKXmas勳章

勞工假係法定假期,應該唔可以咁樣扣喎

水晶宮

國民生產總值:55317

開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 Xmas吸收勳章 ProAbsorb勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 吸收力勳章 畀面勳章 2017媽媽節

wing428 發表於 17-8-9 17:57
吾太明白你既意思
公司係如果當月請一日病假 就算有醫生紙 就當放左一日例假
...

我就係問你公司...
有病就扣例假: 公司係有無注明有病假先?
要放假就扣除例假:公司係咩假期待遇?

複式洋房

BKXmas勳章

stagea 發表於 17-8-9 18:00
我就係問你公司...
有病就扣例假: 公司係有無注明有病假先?
要放假就扣除例假:公司係咩假期待遇?

公司每個月係冇病假

每月5天例假 一年7日大假

大宅

國民生產總值:3812

BKXmas勳章

係咪你公司放一天病假係無薪架?若果係,會否公司唔想扣薪所以當例假抵銷?

象牙宮

國民生產總值:215086

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

wing428 發表於 17-8-9 18:05
公司每個月係冇病假

每月5天例假 一年7日大假

咁你可以揀病假 no pay 的
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

子爵府

國民生產總值:10586

BKXmas勳章

回覆樓主:

你如果請病假正常係扣人工,如有勤工公司可能扣埋勤工獎。

會唔會公司唔想扣你錢所以扣你例假算呢?你要搞清楚病假點扣錢法,先知點樣做最化算

複式洋房

BKXmas勳章

garon 發表於 17-8-9 18:10
你如果請病假正常係扣人工,如有勤工公司可能扣埋勤工獎。

會唔會公司唔想扣你錢所以扣你例假算呢?你要搞 ...

如果有醫生紙不會扣勤工
但如果請病假多餘每月例假就會扣勤工

複式洋房

BKXmas勳章

mysterious22 發表於 17-8-9 18:00
勞工假係法定假期,應該唔可以咁樣扣喎

公司回答就係 因為每月有5日例假 比法定的多左一日
係將勞工假平均咁分左係每一個月到 所以每個月先有5日例假

男爵府

國民生產總值:7063

BKXmas勳章

回覆樓主:

其實勞工處網頁有寫
jm可以上去望下

珍珠宮

國民生產總值:33275

BKXmas勳章

一日病是冇薪的...

好簡單....

唔扣假, 可以扣薪

伯爵府

國民生產總值:16295

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BKXmas勳章

每月例假有5天

病假一天有醫生紙,扣例假係無問題,因勞例有得paid的病假係要連續四天及有醫生紙,現你只係一天病假,公司有權唔paid, 所以扣你例假係ok。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

伯爵府

國民生產總值:16295

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BKXmas勳章

每月例假有5天

勞假同例假撞埋同一日嗎?如是就僱主係要安排隨後30日內補回假期一天給你
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

複式洋房

BKXmas勳章

wawaliluk 發表於 17-8-9 19:01
勞假同例假撞埋同一日嗎?如是就僱主係要安排隨後30日內補回假期一天給你
...

係將勞工假平均咁分左係每一個月到 所以每個月先有5日例假

子爵府

國民生產總值:10586

BKXmas勳章

wing428 發表於 17-8-9 19:02
係將勞工假平均咁分左係每一個月到 所以每個月先有5日 ...

例假同勞工假係两回事,你公司已經搞錯。

勞工假公司比你一年七日,咁七個月比你代入埋例假, 剩下五個月會點計?

仲有,例假勞工處無講明係每月4日,只係每7日必須放一日。有d 公司每月有6-8日例假……佢話放5日果5日就係例假,無得扣勞工假。

話時話你公司好縮骨囉
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎