用戶登入

找回密碼 | 註冊

寒冷天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
10oC.65%

義工

美容扮靚 今日: 17|主題: 119406

跳至
早上大家用咩護膚品?無油保濕?

複式洋房

國民生產總值:132

BKXmas勳章

本身混油肌 已經用好少野 無化妝 只用控油toner 加b3 serum 同埋防曬 但未出門口已經覺得好似好笠 張住張住咁 好似焗到爆瘡

你地平時用開咩㗎?

有無人有用過kiehls個無油保濕gel? 有無d oil-free skincare 推介呀?

王國熱話
759又做66折有咩抵買?
急找折扣優惠的的士
請問近排香港寬頻續約幾錢?THX!
Physical membership舒適堡宜家做緊$140月費

複式洋房

國民生產總值:256

BKXmas勳章

我用開噴噴,我本身係t字位較油,u字位較乾,用左一個月到發現額頭t位無以前咁油,兩邊面同下巴都水潤左,做到水油平衡,仲有提升功效,眼皮位雙眼皮出返黎👍👍

男爵府

國民生產總值:8471

BKXmas勳章

deliciouskid 發表於 17-8-9 18:26
本身混油肌 已經用好少野 無化妝 只用控油toner 加b3 serum 同埋防曬 但未出門口已經覺得好似好笠 張住張住 ...

B3係好,但我覺得而家天氣,如果冇冷氣環境,都可能覺得立!我多數夜晚先用B3。
你就算唔想油面,但都要搽番基本toner、lotion、防曬,你好似冇左lotion嗰part??
我都係混合油肌,但冇刻意搵「控油」skin care呀,主力要勁補濕。朝早肌底液(零油份,比toner補濕度高d)、B5、美白serum/firming serum、清爽補濕lotion、防曬霜/防曬霜加防曬粉。
有時朝早都會快手一個補濕gel mask/ firming mask,咁都可以控油好好!

大宅

國民生產總值:4442

回覆樓主:

天氣熱,我大女兒是油肌,她說沒冷氣搽甚麼都辛苦。

別墅

國民生產總值:811

回覆樓主

夏天用b3真係窄d喎…冬天用就ok~
太潤啦始終! 不過我又唔prefer完全用晒oil-free,
唔係水油唔平衝又好易標油…真係好煩!
我都係試左好多隻先揀定,
家陣支chanel山茶花精華已經用到第2支啦

別墅

國民生產總值:722

BKXmas勳章

回覆樓主:

我都係混合肌,朝早用呢支玫瑰保濕啫喱,好清爽,夠保濕。
kiehl's嗰個無油保濕面霜,係清爽保濕嘅,但之後化妝起擦膠碎

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

國民生產總值:4496

BKXmas勳章

deliciouskid 發表於 17-8-9 18:26
本身混油肌 已經用好少野 無化妝 只用控油toner 加b3 serum 同埋防曬 但未出門口已經覺得好似好笠 張住張住 ...

會唔會係防曬太 lup?

揸防曬前可以用控油產品
Sofina Primavista 控油 base 好得!!!

象牙宮

國民生產總值:228134

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

asweetmom 發表於 17-8-9 20:28
天氣熱,我大女兒是油肌,她說沒冷氣搽甚麼都辛苦。

我仲要出汗
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

象牙宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

mini_mushroom 發表於 17-8-29 13:02
夏天用b3真係窄d喎…冬天用就ok~
太潤啦始終! 不過我又唔prefer完全用晒oil-free,
唔係水油唔平衝又好易標 ...

b3 控油架wo. b5先係補水
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

男爵府

國民生產總值:5749

BKXmas勳章

good_pig 發表於 17-8-29 21:56
b3 控油架wo. b5先係補水

B3 B5即邊隻呀

象牙宮

heily123 發表於 17-8-29 23:13
B3 B5即邊隻呀

好多牌子都有的

https://www.she.com/beauty/2011/11/%E7%B6%AD%E4%BB%96%E5%91%BD%E7%BE%8E%E5%AE%B9%E5%A4%A7%E5%85%A8/

維他命B3 - 抗炎.改善毛孔.抗氧化

維他命B3可抑制皮脂的產生,防止粉刺的形成,有效緊緻毛孔。維他命B3也有預防和修復的功能,減少皮膚發炎泛紅情況。另外,B3是人體細胞氧化還原中重要的輔助因子,所以在對抗細胞的抗氧化上有顯著的功效。

維他命B5 - 保濕.修復肌膚

維他命B5是水溶性的維他命,經皮膚吸收後可增加肌膚之透明質酸含量,因此有保濕的功效。所以購買時最好選擇同時含有維他命B5及透明質酸的產品,增加保濕效果。健康的皮膚含有高濃度的維他命B5,而老化肌膚中的含量則較少,因此補充維他命B5可以促進新生皮膚細胞再生,有助肌膚的修復。

男爵府

國民生產總值:5749

BKXmas勳章

good_pig 發表於 17-8-29 23:16
好多牌子都有的

https://www.she.com/beauty/2011/11/%E7%B6%AD%E4%BB%96%E5%91%BD%E7%BE%8E%E5%AE%B9%E ...

Thanks 有無d平價版?

象牙宮

heily123 發表於 17-8-30 08:51
Thanks 有無d平價版?

呢期 ordinery 有post 講緊

大宅

國民生產總值:1460

BKXmas勳章

good_pig 發表於 17-8-30 08:59
呢期 ordinery 有post 講緊

我有用佢的b3,b5,唔好用的

象牙宮

cerealdrink 發表於 17-8-30 21:51

我買左b3,我覺得ok wo

大宅

國民生產總值:1460

BKXmas勳章

good_pig 發表於 17-8-30 22:03
我買左b3,我覺得ok wo

我開始時敏感,之後溝b5 ok

但我用了五枝 the ordinary 產品,冇乜用

象牙宮

cerealdrink 發表於 17-8-30 22:18
我開始時敏感,之後溝b5 ok

但我用了五枝 the ordinary 產品,冇乜用

OH...

男爵府

國民生產總值:8256

BKXmas勳章

回覆樓主

Lotion, 眼霜, 防曬, 完

複式洋房

國民生產總值:114

我自己係用去角質再用極致活顏玫瑰保濕精萃, 咁樣就已經夠晒補水

男爵府

國民生產總值:7438

BKXmas勳章

cerealdrink 發表於 17-8-30 21:51

哪個牌子b3, b5 好用?

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎